Dags att se över inledningen av laxsäsongen i Sverige.. Vi har några älvar och åar som är igång i april medans de flesta startar upp laxsäsongen först i maj..
Här på västkusten är det några som är igång.. Vi tar en titt på våra vatten och börjar norr ifrån och går söderut..

Örekilsälven – premiär den 15 maj

Säveån – premiär 1 maj och där finns lite nya regler för i år.
Bland annat är den övre fiskegränsen flyttad cirka 20 meter nedströms och du får endast behålla 2 fiskar per dag och 3 fiskar per säsong. Har du säsongskort är det slutfiskat när du behåller den 3:e fisken. Tycker det här ett stort steg i rätt riktning för att den genuina och storväxta Säveålaxen ska kunna ha en chans till återhämtning till fornstora dagar. Jag hoppas att dessa regler också gäller de fisketillsyningsmän som fiskar i Säveån, för det skulle vara intressant att se om dom fortsätter att vakta ån när de inte längre får fiska där om de nu behåller 3 fiskar. Okej detta sista var min personliga åsikt och retar säkert någon men det får jag väl ta då.
Kan även nämna att förra året togs de första laxarna den 27 maj av herrarna Mikael Ingvarsson o Mika Matkaniemi men då hade vi sett fisk bra mycket tidigare.

Rolfsån – premiär den 1 april men där händer ingenting än på ett tag..Bara idiotiska tjyvfiskare som jagar besor.. Helt otroligt!!!

Viskan – är igång men jag vet ärligt talat inte vad som har skett där nere hittills. Förra året togs den första i maj så ta det lite lugnt. Jag kanske återkommer med mer info efterhand.

Ätran – Har kommit igång med en slowstart på 7 tagna laxar, men det har även tappats en hel del fisk under de första veckorna av säsongen. Den första togs den 10 april av Jon Olsson och vägde 3.2 kg och senare den dagen fick Lars Järvesjö en på 4.3 kg. Inga stora som ofta de förstas signums bär ,men alltid lika blanka o fina. Störst laxarna hittills delas mellan de rutinerade Frölunda grabbarna Peter Mordza och Frank Pålsson. Frank tog sin i tisdags och var en kopia i mått o längd som Peters. Jag tog kontakt med Peter och bad om att få lite bilder till bloggen och en kort återberättelse från den 22 april.

”Alltid trevligt att få börja säsången nere vid ätran, med sköna fiskekompisar, åkte ner med Janne Faltin och Stefan Josefsson i strålande vårväder den 22/4 kände på mig att det skulle tas en lax i dag nära 10 grader i vattnet, vid kvart över ett drog det till i linan och jag lyckades landa med faltins stadiga nävar en lusad laxhona på 7 kilo 89 lång, flugan för dagen kan ni se på bilden, band den med Ätran i tanken. ” Peter Mordza

-Tack Peter för att du delar med dig av goa upplevelser..

Nissan – som varit igång sen 1 mars har hittills bara gett ifrån sig öring och enstaka laxbesor. De flesta fiskarna är dessutom återutsatta vilket är ett gott tecken

Lagan – är som sig bör en av de tidigaste västkustsälvar när vi pratar atlantlax.

Årets första lax fångades av L-G Pettersson från Laholm den 13 april och vägde 6,7 kg fördelade på 86 cm. Grattis L-G till årets första lax i hemmavattnet.
8 laxar är tagna hittills och den största hittills i Sverige så här långt så vitt jag vet med hyggliga 9.9 kg.

Den landades av rutinerade Lagan fiskaren Pär Fridolfsson och var bara 92 cm. En riktig tjockis och i riktigt fin kondition med ett K-värdet på 1,27. Stort grattis Per!!

Vill också nämna ett fantastiskt fin öring på 5,4 kg som Ivo Makek tog på fluga i Svinaholmpoolen den 4 april.. Grattis till en underbar fisk.

Vidare så går både Mörrumsån och Emån i väntans tider på den första blanka.
Citerar Kent Håkansson rapport från Em om vårfisket efter öring som startade upp lite senare än planerat.
”I går (22/3) genomfördes den traditionsrika premiären på Em, en dryg vecka senare än först planerat. Milda och kraftiga vårvindar hälsade gästerna välkomna och satte direkt den lite ringrostiga kasttekniken på hårda prov. De ljumma vindarna smälter raskt iskanterna och fyller Emån med kallt smältvatten och drivande isflak. Vattenföringen steg under dagen. Men det gjorde inte vattentemperaturen som låg oförändrat på nollan. Naturligtvis är öringarna mycket tröga och fångsterna vid årets premiär blev också något lägre än brukligt. En dagsfångst på 27 fiskar (26 havsöringar och 1 lax) får ändå anses som hyfsat med tanke på rådande omständigheter. Förhoppningsvis ökar huggviljan hos fisken i takt med stigande vattentemperatur under det återstående vårfisket. /Kent Håkansson”

Längre norrut så är det väl Motala ström och sen Älvkarleby vid Dalälven som väntar sina första runt slutet på maj.

I Danmark däremot är det full rulle och skrikande rullar.
Vi tar en litet titt på Vardeå som började med 49 laxar de 2 första dagarna och nu uppe 80 stycken. Mer än hälften är åter utsatta och de 2 största ligger på 14 och 15 kg.

Christian Martinez med 14 kg Vardeå


Snart e de min tur.. jag har i år bestämt mig för att inte jaga runt efter årets första så här tidigt på säsongen. Har hänt alltför ofta att när laxen kommer i mitten på maj är man bara le o sliten efter åtskilliga turer upp o ner längs västkusten.

Fish the fly high where ever our rod will lead you.. Tony