Tre gånger har vi varit ute på isarna nu, vi har jagat gäddor med angeldon och trekroksbestyckade is spön. Men inget har fungerat, om det varit för det extremt kalla vädret, de klara dagarna, alla glada medmänniskor som glatt åker slalom mellan våra fiskeredskap, gammalt agn, otur eller bara ren orutin vet jag inte . Men det enda vi fått är en handfull tusenbröder, förutom vår hummerfiskande broder som provade lite pimpling med oss för första gången och råkade ju givetvis kroka en riktigt fin riddare. Prick kilot vägde den och var klockrent randig, och en av de vackraste abborrar jag sett faktiskt.
Hur som helst, vi hade fått nog och bestämde oss för att satsa hårt på näst kommande söndag. Allt var i ordning alla prylar var riggade och jag vaknade med ett ryck klockan 11, neeej jag har försovit mig.
Kanske inte jättesmart att vara på fest till småtimmarna natten innan, men nu var det bara att krypa till korset. Jag ringde Mika (kryddan)(monstret) , han svarade sömnigt och jag pustade ut,,nej det blåser kuling, vi kan inte gå ut i det här vädret vi väntar till i morgon i stället.
Som om vädret skulle bli bättre?
Nästa morgon blåste det om möjligt ännu värre. Men vi hade inget för oss och alla grejor var ju packade så vi gav oss iväg. Efter lite rekande då detta var en helt ny sjö för oss så fick vi tag på fiskekort och kollade isen.Det hade blåst och varit varmt med inslag av regn i några dagar så vi var lite osäkra på isen. Den var helt ok, med lite småhål här och där.
Vi packade pulkorna och gick ut, Henke valde att traska rakt ut i det enda hålet på hela sjön och var nära at börja dagen med ett dopp. Men han studsade vigt på den rämnande isen och var snabbt uppe igen. Ingen skada skedd.
Vi drog våra pulkor som ibland drog oss i den hårda vinden ut mot en udde vi sett innan. Hela tiden kollade vi sprickorna i isen för att se om den började bli tunnare, men det såg braHenke och Mika slog snabbt ut sina spön, 3 var. Jag hjälpte till med att hugga upp större hål och göra fästen för spöställen, plötsligt drar det i på Henkes första spö. Han väntar lite och klipper till. Fisken är inte stor men precis innan iskanten kliver den av. Skit också, vi kollar mörten. Två små hål varslar om att det troligtvis var en gös. Vi hade ju hört att det skulle finnas gös här och var lite spända över detta då ingen av oss fångat gös från isen. Tre liknande napp där fisken hoppar av precis under iskanten följer, det ena får Mika och märkena på mörten är inte små så vi förstår att det inte bara är småfisk där nere.
Nästa hugg är Henkes igen, denna åker med hela vägen, och visar sig vara en gädda av mindre format. Vi blir lite fundersamma, var det kanske små gäddor? Jag har fått ut mina angeldon, de har stått ganska länge utan resultat, och jag börjar fundera på om det kanske är för tjock lina, eller fel krok. Jag hinner inte fundera så mycket mer, ett av donen signalerar fällning, jag springer dit. Rullen står stilla när jag kommer fram, och börjar sakta gå. Mmmm detta är så spännande, jag drömmer om sådant här ibland. När ska man dra? Har den tagit ordentligt? Är det en gös? Ska man vänta på dem som med gäddan?
Jag drar, fisken är kvar och kommer snällt upp ur hålet. Ännu en liten gädda. Hmm nu börjar vi undra. Jag tittar upp och ser att det är fällning precis framför mig på nästa don, full fart dit. Denna står stilla och tuggar, jag känner den när jag tar i linan lite försiktigt. När den tar lite lina drar jag, den här är lite tyngre, rusar inte men slår ganska hårt. I hålet ser jag att det är en kanongös, ett snabbt ryck och den är på isen. Tjohooo!!! Vår första gös är landad och vårt uppdrag slutfört. Vi beundrar denna fantastiska till perfektion utvecklade predator när den ligger där på isen alldeles gyllene. En snabb avlivning, några bilder och i med grejorna igen. Vi fortsätter att tappa fiskarna som tar på spöna, och är näst intill 100% iga på angeldonen. Henke rätar till och med en krok mot en lite större fisk. Vi märker tydliga huggperioder, och lämnar inte isen under dessa. De verkar infalla med någon timmas mellanrum.
I slutet av dagen har vi fått 4 gäddor och 3 gösar, jag har en fisk som inte lyckats dra av linan från vippan, två gånger. Den sista gången såg jag när den försökte ta mörten, och hjälpte den . Men då fastnade linan i rullen och fisken spottade. Mellan varje försök har det gått ca en timma, och det har det gjort nu igen. Det har börjat mörkna och det blåset enormt hårt, regnet smattrar mot isen och det är svårt att se redskapen. Jag går ut mot donet där fisken varit två gånger innan, just detta att den tagit så försiktigt har vi kommit fram till att det måste vara en gös. När jag kan urskilja donet så ser jag att flaggan står rakt upp. Fällning, kanske försent. Jag springer dit, linan är spänd ut mot djupare vatten. Garanterat fisk. Hoppas bara att den är kvar… jag tar försiktigt i linan, ett knyck får mig att förstå att den är kvar. Jag väntar lite, drar försiktigt för att provocera fisken att ta betet. Jag känner ett mer bestämt drag i linan, jag drar. Denna fisk gör bra motstånd men ger sig snart, upp på isen kommer en i det närmaste fullkomlig gös. Kanske inte jättestor men helt klart störst i dag. Lyckan är gjord och jag fick min revansch. Det är nästan mörkt nu och vi plockar ihop våra grejor.
När vi går i bäcksvarta mörkret över isen blöta och kalla, det blåser säkert kuling, så påminner jag mina vapendragare om vår kommentar om två enligt oss idioter som vi så gå på en golfbana innan vi började fiska. Vad tror du folk skulle säga om oss. Vi skrattar hjärtligt och erkänner att vi troligtvis inte är helt friska vi heller.

Väl hemma vankas det nyfångad smörstekt gös, det finns ingen fisksmakar bättre.
Tro mig jag vet.
Snart spöböj igen….. Jonas

Cool film!

Kolla in denna filmen, inspelad på Laxa på Island, de har filmat under ytan när laxar hugger, riktigt coolt! Fick lära mig att de ibland dyker rakt ner och stöter nosen i bottnen, för att försöka bli fri från flugan…

Vill ni komma dit finns det några platser kvar på fiskeresor.nu/ Mattias