Springer from Tweed

Hur har fiskeåret varit nu då? Ja jag tänkte faktiskt för en gång skull endast redogöra för mitt fiske. (Mattias har bloggat alla sina fiskar redan…)

Eftersom jag både gift mig och fått en liten son detta år så har jag inte legat i som en iller direkt, men kanske mer som den mink jag ibland kallas för. Jag har haft fantastiskt bra utdelning i kontakter med fisk av vissa arter och tycker att 2011 faktiskt blev ett riktigt bra år om man tänker på fiskade dagar.

Årets sista fisk, en sik på 220gr som ger 17 poäng

Jag och några kompisar har även i år deltagit i specimentävlingen ”Västsvenskan”.  Vi har lyckats väldigt bra med tanke på att vi inte har tillgång till varken trailers, båtar eller tycker att trollingfiske är speciellt kul. Trots det har vi lyckats få ihop fiskar i de arter som annars endast representeras av trollingfångade fiskar. Den enda arten som vi inte försökte oss på i år var rödingen, men det finns riktigt bra planer på det inför 2012. Vi hade även problem under året med våra datorer när det gäller anmälningarna, och vi missade 5 viktiga fiskar som troligtvis skulle gett oss segern i årets upplaga av västsvenska specimentävlingen. Som förvisso led av ett väldigt lågt deltagarantal, på grund av att serien kom igång väldigt sent.

Det är en riktigt stor apparat att hålla igång och när tävlingens stöttepelare Jörgen Andersson hastigt och mycket tragiskt gick bort innan tävlingen 2011 gick igång, så försvann också kunskapen och glöden för att driva det vidare. Detta medförde att ingen riktigt visste hur det skulle bli, och folk slutade att fiska eller i alla fall föra bok på sina fångster. Asff har emellertid fått igång tävlingen igen och drivit den mycket bra under resten av året. Detta givetvis med tid och kraft från ideellt arbetande människor som gör ett grymt jobb. Tävlingen är slut för 2011 och jag anmälde min sista fisk i tävlingen igår, fångade den faktiskt på årets sista tävlingsdag 31/12. Nu får vi vänta och se hur långt vi tog oss i årets tävling.

Nu till fångsterna:

Räknade ihop fångade fiskar för 2011, och det märks i resultatet att man har haft ett lite lugnare år än vanligt.

Laxar blev 35 st av dessa var 12 blanklaxar,  3 höstlaxar samt resten blandad kompott av ”Baggots”, ”Kippers” och ”Kelt” från Skottland. Jag tappade som vanligt en hel massa fisk,  2 på tafsbrott vilket är väldigt ovanligt. Tappade en fin fisk på bojen i lilla Edet, samt en som passade på att gå fast i en stock i Forshaga. Största fisk blev en tjock honlax från Mörrum ca 13-14 kg.

Berbyelva i morgondimma

Gäddor 58 st, de flesta på fluga men de största på ismete. Hade faktiskt lyckan att landa 2 krokodiler över magiska 12 kilo. Störst var en madame på 12,4 kg.

Havsöringen var en besvikelse denna säsong, men det beror helt klart på att jag inte jagat dem så mycket: 24 st och den största på blyga 2,7 kg, vilket hade varit ok om den var fångad på västkusten.

Sikar har jag letat efter och fångat några men tappat otroligt många. 6 st på land med 2 st på 710 gr som störst, dessa skulle givetvis varit med i tävlingen men de försvann när vi inte fick in datumen. Krokade dock 2 fiskar som garanterat var över kilot.

Regnbåge: inte heller så många men ett nytt pb på 7 kilo får räknas som bra. 15 st och de flesta över 3 kilo.

Jag har givetvis fångat fler arter i år men det är enstaka fiskar, mest spännande var en tjockläppad multe som var lite intresserad av flugan en stund. Ska ge dem lite mer tid nästa år.

Nu önskar jag att det blir is snart så man får jaga krokodiler.

Gott nytt fiskeår och ett riktigt skitfiske på er.

Eftermiddag på isen, snart kommer hugget.

Snart spöböj igen……Jonas