Ja, det är vad man känner när man har den stora äran att få vara medlem i en så stark och handlingskraftig fiskeklubb som SSG.

Att kunna ta snabba och viktiga beslut som gäller vattendragens rådande förhållanden och kondition är en storhet som ofta fattas i klubbarna. Det tar istället flera månader och ibland år för att få igenom förslag som ska begränsa fisket under dåliga tider. Och detta bara för att medlemmarna själva vill fiska och samtidigt avgöra om fisken ska tas upp eller släppas.

I vår klubbs hemmavatten Rolfsån, har säsongen varit katastrofdålig. Och det tog inte lång tid för klubben att bestämma att alla honor och även färgade hanar ska återutsättas. Ett mycket bra beslut som vi på fiskebloggen  ställer oss bakom. Det kan vara idé för fler klubbar längs vår västkust att se över rutinerna när det gäller snabba beslut som inskränker på den enskildes fiskande. Vi som fiskare måste samtidigt vara väl medvetna om att det i händelse av dåliga år kan bli aktuellt att lägga spöt på hyllan tidigare än tänkt. Och samtidigt se det som en akut åtgärd för att trygga framtida fiske. Jag läste i senaste FISKE FÖR ALLA att atlantlaxen kommit upp som kandidat på den så tragiska men kanske behövliga röda listan över fiskar som vi förmodligen inte kommer få fiska efter. Om detta blir ett faktum har vi många torra år framför oss, för jag har svårt att tro att det endast kommer gälla yrkesfisket. Men vem vet det kanske är något så övergripande beslut som behövs för att de hårt utsatta älvarna/åarna ska ha en chans att återhämta sig i framtiden.

Men låt oss hoppas att våra barn och barnbarn får chansen att spänna spöna mot nystigna silvertorpeder, och att våra beslut och handlanden nu görs med tanke på detta.

Gå med i vår facebookgrupp “Save the atlantic salmon”

Med hopp om spöböj igen…..Jonas

* 5 Comments