River Dee, Skottland 24-29/3-2008 !

Vår resa började kl 03.00 på natten då vi tidigare beslutat oss för att bila ner till Danmark och flyga mellan Kastrup och Aberdeen. I efterhand borde vi nog ha flugit från Göteborg men det blev en trevlig resa med mycket fiskesnack och uppladdning inför det första laxfisket i år. I gänget som skulle fiska i Dee var Micke Rosander, Johan Malm , Mats Ericsson, Janne Söderbom och Micke Seeberg. Kent Håkansson, Andreas Elfström och John Öster anslöt till oss under kvällen. Förutsättningarna var mycket lovande då fisket i februari och mars varit väldigt bra hittills på säsongen.
Vi möttes av ett rejält snöoväder när planet landade och vintern tog sitt grepp över Dee.
Vi hade ca 3 dm ny snö på marken och landskapet blev som förtrollat med snöklädda träd runt oss. En grym känsla att pulsa omkring i snön och se dessa vackra vyer.

Ca 1 grad i vattnet och lågt vattenstånd gjorde att springerna var tröga och svåra att komma till tals med.
Kenta och John som höll till på Lower Dee fick varsin springer på Chrathes och Middle Drum första dagarna.
Vi andra som fiskade på Upper Blackhall, Aboyne Castle och Aboyne Water lurade någon kelt och trots det kalla vattnet såg vi några springer som sakta rörde sig uppöver älven.
Vändningen kom i slutet av veckan då vi fick lite mildare väder och mer aktivitet på fisken. Vi var väldigt rädda för en rejäl snösmältning och rising, men vi fick en lagom höjning av vattnet och sakta stigande temp.
Då man fiskat ett par dagar under svåra förhållanden är det underbart att få fiska sträckorna när det är på gång igen.
Jag fiskade på Aboyne Castle och vi såg en del fisk som gick igenom poolerna.

Spöet knäcktes!
Våran gille Alec har en labrador som heter Corie som börjar komma till åren och hon har alltid varit med vid älven tidigare år vi fiskat på Aboyne. Dock inte i år, men idag var det dags för henne att följa med oss. Bra tänkte jag då får vi fisk.
Första rundan jag gick på en pool som heter Upper Fontie hände det som jag väntat på hela veckan. Fast fisk på och en go känsla gick igenom kroppen. Corie satt givetvis på stranden och tittade på. Fajten var första ganska lugn då fisken gick och spände i strömmen. Efter någon minut insåg jag att det var en rejälare springer och då jag valt att köra med mitt 12,6 spö blev det extra roligt att drilla. Jag hade bra press på fisken och vi första tillfället jag fick in den på grundare vatten hände det som inte får hända….
Pang sa det ! Jag blev helt överrumplad och där stod jag med bara bottendelen av mitt spö.
Fisken fick panik och rusade uppströms och jag slängde ifrån mig bottendelen med rullen och sprang efter mina övriga delar ut i vattnet. Reste upp spöt igen och fisken var som tur var kvar. Fortsatte fajten genom att hand dra lina och släppa ut igen osv. När fisken började kantra framför mig backade jag långt upp på land och Alec var beredd med sin håv.
Vilken dramatik ! Helt otrolig skönt att få fisken på land.
En grym hane på ca 8 kg. Alec och Corie var minst lika uppspelta och glada som jag själv var. Ett häftigt minne i Dee.
Slutet av veckan bjöd oss på flera fina springer och nästan alla i gänget fick eller fick känna på fisk.
En något annorlunda vecka i Dee då vintern hade sitt grepp om oss, men vi fick 11 st springer på 7 man (flera på Aboyne Water) och vi lyckades landa fisk på alla sträckor vi fiskade.

Tight Lines Michael Seeberg !