Dags att uppdatera lite om vad som skett i de skotska laxälvarna som nu varit igång några veckor. Klimat och konditionen på älvarna har varit väldigt varierande och vårfloder har kommit och gått redan. Det är inte svårt att bli avundsjuk när vi ser våra egna åar och älvar ligga under decimeter av is och man undrar när våren ska komma till Sverige med värme och vårflod. Pratade nyss med Kent Håkansson på Em som har bekymmer för isen i Emån är kraftig i vinter. Premiären redan framflyttad till slutet av mars men risken finns att den måste flyttas igen om inte värmen kommer. Isen behöver ett antal dagar på sig att smälta o rinna undan innan vi får ut våra ny komponerade flugor. Vi ligger nästan på samma breddgrad som Skottland men tyvärr har vi ingen golfström som gör att deras vår kan ligger 2 månader före oss. Där kan värmen komma fort och det öppna landskapet smälter snön i en hastighet som vi inte riktigt är vana vid här med våra skogsälvar. Se bilderna från Helmsdale här nedan och beundra vädrets inverkan på snö o is under bara några dagar i januari.
De här bilderna visar snösmältningen i Helmsdale på öppningsdagen och sen 5 dagar senare.. Helt otroligt!!


River Helmsdale – Google map
Första dagen för säsongen blev en bitter dag. +4 grader räckte inte för att smälta den decimetertjocka isen som byggts upp sedan mitten av december. Efter att Sutherland Schools pipe band mjukat upp den stora skara av människor som dykt upp till invigningen höll älvens board manager Michael Wigan ett kortare tal. han varnade bland annat de få fiskare som skulle trotsa isen för att blöta sina linor att vara extra försiktiga denna öppningsdag.
Alex Fraser (Badanloch estate) är den ghillie som jobbat längst vid älven och han blev sen presenterad och följd ner till älven för att göra det traditionella första kastet för säsongen. Det gjorde han med bravur och så blev Helmsdale officiellt öppnad för 2010 års laxsäsong.

River Tay – Google map

http://www.youtube.com/watch?v=O2IWSTmi_b0&feature=player_embedded
River Tay öppnade årets säsong med ett hattrick!!!
Med säckpipans underbara ton över den snöbetäckta älvstranden och med whiskyglasen i luften startade säsongen med en älv i perfekt kondition. Den annalkande laxsäsongen blev ordentligt inskålad och så var det hela igång.
3 fantastiska springers fångades första dagen på nedre Tay. Största fisken på 16 lbs fångades på Kercock av fångstmannen Peter Backhouse som vinner “The Redford Trophy” för största fisk fångad på öppningsdagen. De 2 andra fiskarna fångades på Waulkmill och upper Scone.
Förra veckan fångades det 16 springers och hittills denna vecka 6 st. Årets hittills största fisk fångades nu i februari på Newtyle och vägde hela 13.6 kg.. En magisk laxfångst!!

The Thurso River – Google map

http://www.youtube.com/watch?v=pu0fHN5kvYg

Den vackra laxälven Thurso öppnade säsongen den 11 januari och en modig skara av entusiaster träffades vid Ulster Arms Hotel in Halkirk för att inviga årets laxsäsong. -13 grader och is över större delen av älven gjorde inte många glada, men när de gick över Halkirkbron och vidare till the Comlifoot Pool där Davie Dar Sutherland (f.d. River Superintendent) var inbjuden för att kasta årets första kast över älven blev leendena synliga på alla gäster. Men fångsterna lät dröja på sig i januari och man fick vänta i dryga 3 veckor till den 2 februari innan årets första springer landades på beat 4 och som vägde 9 lbs. Sedan dess har ytterligare 4 springers fångats och returnerats vilket är en väldigt bra start på årets laxfiske. Förra året fångades den första den 25 februari och de första riktiga stigningarna av springers kom igång i mars.

River Dee – Google map
Alla skrattade när den Skotska skådespelaren och komikern Billy “The Big Yin” Connolly officiellt invigde årets laxfiske i River Dee den 1 februari. Ceremonin hölls vid Milton på Crathes och gav en förlösande effekt på alla som väntat på den nya säsongen. Överallt längs den magiska och världsberömda älven svingades det flugor ut över poolerna. 21 springers fångades första dagen och som visar vilken potential denna älv har. Den största fisken på 15 lb fångades på Little Blackhall & Inchmarlo beat.

Stuart Yeats 15 lbs vid south Park Bakebear.
Kingausie hade även en lyckad dag med 7 stycken landade laxar och med tanke på att de bommade noll under hela februari förra året var detta en succé.
De delar av Dee som var öppna för fiske fångade 51 springers förra veckan och hittills denna vecka 19 st och den största hittills under säsongen vägde 24 lbs.

River Tweed – Google map
En personlig favoritälv startade året på ett mycket bättre sätt än förra året. Tyvärr kan vi läsa att statistiken från 2009 inte är så lysande. ca. 10.000 laxar inrapporterade och om vi jämför detta över en 5-års period är det en nedgång på 29%. Vi ser att det först och främst är de lower och middle Tweed som som har haft ett besvärligt år och kungen av poolerna “The Junction pool” gick ner 40%.
Men ändå så blev 12 springers fångade på premiären och där 2 av Tweeds bästa sträckor Sprouston och Junction belönades med varsitt hattrick.

12 lbs springer från Junction pool fångad av Chris Noble

Förra veckan fångades det 24 laxar varav 20 stycken på de nedre sträckorna söder om Kelso. Den största fisken förra veckan och fångades på Lower Birgham och vägde 16 lbs. Den största i år fångades på Birgham Dub och vägde 17 lbs. Hittills denna vecka har det fångats 26 laxar och vi ser att tendensen går i rätt riktning.

Det var allt för denna gång och nu ser vi fram emot en vår som ser allt mer avlägsen ut här i svedala.

Fish the fly high where ever your rod will lead you / Tony