9-åriga Marcus har startat en klubb med namninsamling för att få stopp på ”finning”,att skära fenorna av hajar för att använda i hajfenssoppa världen över. Över 23 000 har skrivit på hittills. Cool 9-åring!!

Gå in på hans sida: savethesharks.se

Skriv på protestlistan du med! HÄR

 

”Rör inte en fena!
På engelska heter det ”finning”.
Det betyder att en haj fångas och att någon hugger av fenorna på den och sedan slänger tillbaka den stympade, blodiga hajen i vattnet. Ofta lever den fortfarande, men eftersom en haj inte kan simma utan fenor drunknar den eller svälter ihjäl.

Man räknar med att en kvarts miljon hajar får fenorna avskurna varje dag. 250 000 hajar. Varje dag.

Efter att fenorna har rensats blir de torkade eller djupfrysta. De används till att göra kinesisk hajfenssoppa. Hajfenssoppa serveras vid festliga tillfällen och många tror att man blir stark av den.

Hajfenorna kostar jättemycket och därför är det många som vill tjäna pengar genom att jobba med hajfenor. Minst 7000 ton torkade hajfenor säljs i världen varje år.

Eftersom det handlar om mycket pengar är det nästan ingen som bryr sig om hajarna.

När min mamma var liten fanns det dubbelt så många hajar som det finns i dag. Av de största hajarna – som hammarhajen, tigerhajen och blåhajen – har 95 av 100 försvunnit. Och snart sätts hammarhajen upp på listan över utrotningshotade djur.

Så får det inte gå till. Det måste bli ett stopp.

Nu ska vi rädda hajarna! Rör inte en fena!

Marcus Marcus
President of Save The Sharks Club”

Skriv på protestlistan du med! HÄR

Marcus Marcus