20130109-230842.jpg

Marcus med en fin Rååöring, en av 5 den dagen.

Nu har vi kört igång ett nytt fiskeår igen. 2012 avslutades ju på topp med ett grymt gäddfiske.

Men strax innan dess var det dags för fiskebloggens årliga julklappshandling. Då samlas ett glatt gäng kompisar, de flesta fiskare förstås för att ta en ölrunda på stan. Handla lite julklappar, äta god mat och leka. I år hade vi en ny kille med i gänget, alltid kul med nya fiskekompisar tycker jag och Mattias. Marcus som till ”vardags” spelar bas i Dead By April är en hängiven laxfiskare med hemmavatten i Viskan, platsade i julklappsgänget direkt. Han skriver om sitt fiske på sin Facebooksida  Rockstar flyfishing.

Ett par dagar in på det nya året berättade Marcus att han skulle till Råån med några kompisar. Skitkul tyckte jag, hör av dig och berätta hur det går. Högt och skitigt vatten gjorde väl inget jättebra intryck på Marcus. Men jag som tycker mycket om Råån och har under en tid varit väldigt flitig vid denna lilla pärla. Tyckte ju såklart att han skulle ge det en chans till. Tyvärr hade jag svårt att komma iväg pappaledig som jag är.

Men så kom min hustru Emelie hem sent från jobbet och mådde inte så bra. Tror jag kommer bli sjuk sa hon. Hm ok, hur sjuk? Orkar du ta hand om Albert? Ja det blir bara mysigt sa Emelie. Ett mess till Marcus, ok vi drar 06:00 från Götet. Sagt och gjort. Det var lite disigt och väldigt fuktigt i luften när vi kom ner. Vattnet var grått och kanske med 50cm sikt, helt perfekt.

Vi började nere på bryggorna längst ner. Ett kast, det absolut första kastet räckte så var första blänkaren krokad för Marcus. En liten fisk men kanonkul ändå, att han spräckte nollan så snabbt. Efter en stund drar han på nästa, denna är i fin storlek, runt 55 cm skulle jag gissa. En fin blank fisk med en nätskada på ryggen.

Jag missar och tappar ett par. Sedan drar hårdrockarn 3 mindre blänkare till i rask takt. Jag fortsätter att bränna fisk, närmast blir en ca 2 kilos olekt hona som släpper flugan precis när jag ska ta tag i den. Dagen är väldigt mulen hela tiden, det regnar nog aldrig riktigt, men vattnet droppar konstant ur träden. I mörkret ser vi några fina fiskar vaka men ingen tar det som erbjuds.

En härlig dag vid Råån är till ända, men vi kommer gärna snart tillbaka.