Dags igen för att sammanfatta laxåret på västkusten… Fångsterna startade ganska sent och kom väl aldrig riktigt igång innan regnet kom veckan innan midsommar. Då växte åarna och laxen kom smygande till mångas lättnad. Vi är några stycken som vill ha en midsommarlax i ryggsäcken innan semestrarna börjar. En torr sommar gjorde inte många glada och laxarna väntade långt ute till havs. Men sen kom hösten i mitten på augusti och då kom även laxen. Många av våra kära älvar hade fantastiska fångster i slutet av månaden och det fortsatte säsongen ut. Många fina fiskar landades och även har vi sett att c/r har fått ett fäste och statistiken visar att många väljer att tänka på laxens framtid. Jag börjar i norr och letar mig söderut i våran arkipelag..


Petter Garvars med fin 9,5 kilos från Örekilsälven

Örekilsälven har haft en fantastiskt fin sensommar med fina stigningar av lax.. Fångsterna har varit många och dom är många som fått nöjet till doubleér denna säsong..
Fångsterna befinner sig i dagsläget runt 300 laxar varav 53 är återutsatta vilket får bestraktas som ett bra år för  denna vackra västkustälv.. 5 fiskar över 10 kilo och den största är tagen av göteborgs Frank Pålsson den 22 augusti som vägde 12.5 kilo..
Länk till Pelle Klippinges reportage om Örekil


13.0 kg – 106 cm och 9.9 kg – 91 cm från Lilla Edet

Lilla Edet har hittills haft en bra säsong med över 500 fångade laxar och med 12 dagar kvar av säsongen.. Största hittills som jag vet om är Peder Hansens från Danmark, som den 15 augusti tog en lax på 15,09 kg och 111 cm lång, på röd zon. Laxen var nystigen och lusad.


Ingemar Alfredsson med årets första över 10 kg i Örekil..fisken vägde 10,3 kg

Säveån har haft ett mediokert år med 62 tagna laxar varav 54 av dem togs under aug/sept. Årets första togs den 4 juni av Peter Grüner och vägde 10 kilo med det togs flera som var större under säsongen. Årets största invägda fisk vägde 13.3 och togs av Martin Olofsson den 9 augusti, men den största kan ha tagits av 2 personer vid olika tillfällen. Den 6 september landade och returnerade Toni Nilsson en 113 cm stor hane till uppskattad vikt av 14 kilo i Kåhög. Den 15 sept.. alltså 9 dagar senare kopierade Mika Matkaniemi bedriften uppe i Dickson i mörkret. Den fisken var exakt lika lång och vägdes innan återutsättningen till 13.2 kilo. Vore roligt om Toni kunde kolla våran bild här på bloggen och se om det kan vara samma fisk.. Nån som känner Toni kanske kan ombesörja att vidarebefodra frågan.. Hur som helst extremt fina fångster och härligt att dom stora hanarna får gå tillbaka.. Grattis grabbar!! Men hederspriset i år ger jag till Henrik Nyberg som under säsongen landat 7 fina laxar i säveån på fluga och returnerat 5 av dom.. grattis till fina fångster Henrik..

Jonas Runnberg med c/r en tidig juni morgon vid Säveån

Rolfsån har haft en medioker säsong.. Jag har inga riktiga siffror då klubben sammanfattar sina fångster senare under vintern. Men det var inte många blanklaxar tagna innan regnet kom i början på augusti vilket återigen väcker frågan om brickfisket i ån med nät. Gamla regler som i dagens fiskevårdspolitik borde förbjudas eller omskrivas, men där det bara är laxen som tar skada.

Viskan har jag inga uppgifter om då deras hemsida är ny och jag kommer ej åt fångsmaterialet..

Nissan återkommer jag till..

Ätran har haft en dålig säsong också med bara 164 laxar inrapporterade. Det som kan vara lite roligt att studera är statistiken lite noggrannare.. Av dom 164 laxarna är 89 st eller 54 % grilse som kom i mitten av juli. Likaså att fördelningen mellan fångtsmetoderna är så lika som dom är.. Spinn stod för 52 laxar ( 32 % ), 55 laxar ( 34% ) togs med räka och 55 st ( 34 % ) togs på flugspö. En markant övervikt för spinnfiskarna och jag som trodde att flugfiskarna var dom som ledde fångstgiveriet i Ätran.. men så fel man kan ha.
Bara 1 lax över magiska 10 kilo denna säsong får betraktas som mediokert och bara 19 laxar över 7 kilo.. Vet inte hur det kommer sig men jag har en liten känsla av att många av våra flugfiskande vänner i Göteborgstrakten som brukar fiska mycket i Ätran har haft bra fiske på närmare håll. Skulle vara intressant att se hur fördelningen varit de senaste åren och kanske något att studera under den mörka årstiden.. Den största laxen vägde i alla fall 12.8 kilo och togs den 25 maj av Bengt Ignell från ulricehamn på räka, och den största på fluga togs av Jonas Ljungberg från Falkenberg den 23 augusti och vägde 9.0 kilo.

Nicklas Danson från Norrköping med 5 kg sommarlax i Lagan

Lagan har landat 1583 laxar i år vilket får ses som ganska okej. Den första togs i början av april sen flöt det på bra ända in i sommaren. Årets största togs av Irfan Hadziahm den 26 september i Halmstadshålan och vägde 14.2 kilo.. Årets största på fluga vägde fina 13.4 kilo och togs den 23 maj av Magnus persson på Svinaholmen..

Råån och Nybroån har jag inte lyckats hitta nån statistik över så det får vi väl återkomma till.

Julklappstips, klicka här!!!!