Skjern Å – 16,7 kilo fångad på fluga av Peder Langkjear och den tog honom 2 timmar att landa!

Efter en lång vinter har allt kommit igång på allvar.. Öringen har varit lovlig i 2 veckor och det är varierande rapporter som strömmar in till bloggarna. Fullmåne de senaste dagarna och trots lågvatten i havet har det säkert gett resultat. Mattias var ute igår och fick sin första öring för säsongen, och själv har jag bara varit ute 1 gång här på västkusten.
Neråt Halland har vi fått höra om några fina fiskar runt 2-3 kilo och likadant från Tjörn och Orust. Kvällen ikväll hade varit underbar att vara ute i när vinden lagt sig och öringen kommer smygande in mot land i mörkret. Ni som har läst all fiskelitteratur genom åren om att fiska på dagarna på våren och sommar nätterna när havet blir varmare kan börja tänka om. Vi har börjat fiska natten redan på premiären med fantastiskt resultat. Öringen är som alltid väldigt aktiv under perioder i skymningen och på nätterna redan nu så här tidigt på våren. Så ge er ut efter kvällsmaten och gå på jakt en efter en smällfet våröring men inte i mina vikar.. ;o)
Men var så vänlig att vara aksam om att returnera de utlekta som fortfarande finns i skärgården och som alltför ofta tar våra flugor.
Själv låg jag sjuk hela premiärveckan och sen har jag varit på landet i Finspång hela påsken. Där hade jag däremot en underbar långfredag i Gryts skärgård tillsammans med Niclas Dansson som bjöd med mig på en guidad tur i hans båt. En underbar skärgård med massor av vikar, sund och strömsatta uddar att fiska av. Låg vattenstånd gjorde det hela en aning svårt och ingen fisk var intresserad av våra drag eller flugor under hela dagen, men totalt sett var det en underbar dag. Niclas som är uppväxt där ute och fiskat där sen barnsben har full koll på var och när vi ska fiska och det märks att han vet var han ska leta efter öringen. Vi valde att fiska långt ut för att hitta de blanka fiskarna i 3-6 kilos klassen som rör sig här ute i sin jakt på föda. Niclas som förra säsongen fick en öring på 9 kilo här ute lär få jobba för att slå det rekordet igen, men här finns chansen i alla fall om man jämför med västkusten där medelvikten är betydligt lägre.

Laxfisket har också kommit igång på allvar och man måste bara prata om Danmark som har fått igång en tidig laxstigning i sina åar som aldrig förr. Redan  den 3 april fick jag ett mail från gode vännen Michael Koch Jensen om att dom första 2 dagarna i Skjern har gett 77 blanka laxar med toppar på 15-16 kilo. Hans vänner Lars fick en fin 9 kg i Varde Å och Kenny en lusad 7,5 kg i Skjern på premiären. Detta fiske kommer med all säkerhet att spridas till Svenska laxfiskare som vill ha en lax tidigt på säsongen. Till  idag har det fångats 150 laxar i Skjern med en medelvikt på 7,23 kilo och varav 89 är tagna på fluga och 56% är återutsatta.
I Sverige och västkusten har Ätran var i farten som vanligt tidigt och den bästa starten sen 2007 har man haft. Redan på premiären den 1 april fångades årets första blanklax av Robert Sillgren från Viskafors och den tog på spinn och vägde 9 kilo jämt. Ytterligare en fisk togs på premiären och hittills i år är 6 laxar registrerade varav 5 är tagna på spinn och 1 på räka. Vem ska fånga årets första lax på fluga i Ätran???

Nissan och Lagan är hittills utan nån nystigen blanklax, med det har fångats en riktigt smällfet öring i Lagan på 6,1 kilo av Peter Ahlberg redan den 24 mars.. Grattis till en enastående vacker öring hälsar vi fiskebloggare.

Sen väntar vi tålmodigt på att våra åar lite längre norrut ska öppna sina portar för oss laxfantaster. 1 maj går startskottet i många av våra hemma vatten och i gränszonen till Norge ligger Berbyelva där natten till den 15 maj är efterlängtad.

Fish the fly high where ever your rod will lead you… Tony