1 Feb
kl.07.38

Så var det då äntligen dags, opening day on the Tweed.

Nu ligger jag och Kent och läser morgontidningen och ska strax gå ner till frukosten.

Jag anlände till hotellet igår efter en väldigt bekväm resa, från flygplatsen Säve i Göteborg till hotellet här vid Tweed på exakt 3 timmar.

Vi hade den sedvanliga middagen igår med hela gänget, och alla var givetvis förväntansfulla. Det pratades om väder, förra året, vatten, flugor, linor, hugg, slingor, och tjutande rullar. Stämningen var hög och vi satt nog uppe lite för länge och pratade om fantastiska fångster och tappade fiskar. Tyvärr kände sig Anders hängig och gick och la sig lite tidigare, hoppas han  mår bättre idag. Jag band några flugor innan jag slocknade, givetvis en Tweedvariant av min MLI…

Glöm inte att kolla på webcamen vid 10:00 och framåt, då lär någon av Kent, Johan eller Peter stå där med böjt spö. De har lottats till Lower floors och jag, L-P, och Anders har fått Upper Floors.

För en månad sen såg det ut så här:

http://www.youtube.com/watch?v=reg93v05vCs&feature=player_embedded

Snart spöböj igen….Jonas

________________________________________________

Webkamera vid Tweed: Eftermiddag 16.00: Man ser Peter utvadad i mitten av älven. För livebild: Klicka på bilden / Mattas.
Måste köpa fler batterier till min GoPro Headcam….

1 Feb
kl. 19:03

Nu har vi återvänt från älven, det har varit en fantastisk dag som klippt och skuren för en vårlaxfiskare. Vattnet är ginklart och i perfekt föring, solen har skinit och ibland blivit täckt av några mindre moln. Vattentemperaturen har hållit sig på goda 2 grader och luften steg från 5 i morse till 8 under dagen.

Alla har fångat fisk idag, tyvärr ingen springer (enligt experterna) men ändå väldigt kul och mycket spöböj. Totalt i älven fångades 10 springers (vid denna tid) och då fångades 7 av dem på endast 2 sträckor. Och alla nedanför oss.

Tillbaka till oss, vi har fångat 46  fiskar idag fördelat på:

4 Baggots (honor som inte lekt)

2 Kippers (hane som inte lekt)

40 Kelts (utlekt lax)

Top rod idag blev Kent på 10 fiskar 9 Kelt 1 Baggot

och jag också 10 fiskar 6 Kelt 2 Baggot 2 Kipper.

Dagen har som sagt varit grymt härlig, våren har redan börjat att synas här nere, och att bara få gå med flugspöt och kasta har varit en ren njutning. Jag och Anders hade en riktig huggsexa på eftermiddagen vi fångade 14 fiskar på mindre än 1 timma. Det högg i princip i varje kast. Många tappade och otroligt mycket dragningar. Nu är det dags för ett bad innan middagen,

lägger in bilder senare. Samt film när den är laddad och klar. Jag hoppas den blev bra har filmat slut på batteriet för första gången, tror faktiskt jag fick med ett hugg på film. Just det, jag fångade en fantastiskt fin ”Baggot” i 6 kilosklassen, vi är tveksamma, det var ghillien med tittade länge på fisken innan han bestämde att det inte var en springer. Här är bilden: grymt fin fisk… 😉

Snart spöböj igen……Jonas

________________________________________________

2 Feb
kl.19.00

Lars-Peter med sin 10-pounds Spring salmon

SPRINGER!!!
Lars-Peter knäckte tillslut koden, en grymt fin nystigen 10 poundare fick syna landbacken.

Nu är vi ordentligt dästa, ännu en 3-rätters meny har avnjutits på Roxburgh hotell.

Dagen har varit tuff med väldigt hård vind, nere på Lower Floors har vinden varit hemsk emellanåt. Trots detta lyckades Lars-Peter landa en fantastiskt fin Springer. Fisken tog på en av de platserna som vi tidigare fått flera Springers. L-P kände direkt att det var en hårdare och tyngre fisk, och pulsen steg. Efter en ganska tuff fight kunde gillien Ian landa fisken och lyckan var gjord. Ca 10 pound och helt nystigen.

Anders fick sig en ordentlig resa i Ferry pool, en grymt stark fisk slet snabbt av 50m backing från  rullen rakt uppströms. Självklart trodde och hoppades Anders att det äntligen var Springertime,

det visade sig vara en Kipper sedan fick han en riktigt fin Baggot.

Johan hade på förmiddagen en riktig Bonanza då han landade 13 fiskar.

Totalt har vi idag landat 48 fiskar….

1 Springer

4 Kippers

Baggots

1 Seatrout kelt

1 Browntrout

38 Kelts

Toprod blev ju såklart L-P med sin Springer.

Flest fiskar fick jag 15st och Johan 13st.

Det finns enormt med fisk i älven, jag hade en fisk som trots mina försök att få den att simma iväg propsade på att det var bäst plats att vila på mellan mina fötter. Helt sjukt.

Nu är det dags att knopa lite, det har lovats regn och extremt hård vind till i morgon. Hoppas inget av det kommer.

Film när Jonas ser en fisk som hoppar och senare hugger, fightas och avkrokas.

Välj HD om din uppkoppling tillåter

eller se den på VIMEO istället.

3 Feb
Kl.10.00

FLOM!

JUST NU: Ärtsoppa och stigande vatten…

FLOM

________________________________________________

Kl.18.05

Jonas har problem med internet på hotellet, därav inga uppdateringar…

Återkommer om jag hör något, / Mattias

________________________________________________

FLOM, REGN, STORM

Jonas i stormen…

3 Feb
Kl. 23:55

Nu sitter vi i The Drawingroom efter en middag inne i Kelso.

Dagen har varit allt vad en laxfiskare inte vill ha. I morse när vi satt och åt frukost drog en snöstorm in och marken blev snabbt vit, temperaturen sjönk till 0,5 grader. Vi tog oss så småningom ner till hytten på Lower Floors. Vattnet hade då ungefär samma färg som ärtsoppa, och hade stigit 2 fot under natten och steg fortfarande. Inget vidare läge kan man säga. De som skulle fiska Lower bestämde att de skulle köra på och se om det gick att hitta nåt. Vi på Upper insåg att chanserna där var ytterst små.

Ian med sin Mackmyra

Innan vi skiljdes åt passade vi på att avtacka vår gillie Ian, som går i pension i år. 4 fina kristallglas och en flaska Svensk whiskey /Mc Myra) blev en mycket uppskattad present.

Efter lunch kände jag att jag ville lufta spöet en stund, och åkte ner till Lower Floors för att kolla hur det gått för grabbarna.

Och skam den som ger sig, Johan hade fått 2 Kelt och Peter hade haft 2 dragningar i ärtsoppan. Jag drog iväg uppåt och tänkte att jag var tvungen att göra ett försök i alla fall. Fiskarna visade sig som vanligt men de var lite trögare än dagarna innan. Ett hugg blev det för mig, innan stormen och regnet drev mig hemåt.

Vi har haft 3 riktigt sköna dagar och 2 fantastiska fiskedagar. Och det blir nog svårt att få plats i detta gäng.

Jag passar på att lägga in lite nya bilder från veckan på  de tidigare dagarna när jag kommer hem och får ordning på nätet. Filmer är på väg.

spöböj igen…..Jonas

________________________________________________

4 Feb
kl. 18:54

Sammanställning och fler foton i reportaget.

Nu är jag hemma efter en något stressig hemfärd, allt gick till slut bra och jag hann med flyget. Frukost blev köttfärssås och  spaghetti hemma i Alingsås… Tänk vad snabbt tiden går.

Nu när datorn fungerar igen ska jag och Mattias komplettera med fler bilder och filmer från resan, detta kommer att fortgå under kvällen då det tar lite tid att ladda ner filmerna. Jag har en film där jag i 3:dje kastet får en dragning, sedan ett hugg och till sist missar jag en i samma kast. Kastet efter hugger en fisk direkt. Jag har räknat ut att på eftermiddagen den dagen fiskade jag ca 2 timmar och 1 timma av detta var konstant drillning !!! 🙂 Jävligt kul!

Alla i gänget är riktigt nöjda med resan inte bara för att vi hade så roligt fiske med mycket aktiviteter utan även för det mycket trevliga sällskapet. Vi hade så här i efterskott faktiskt en riktig tur med vädret, nu är det en rejäl flom och det har inte lovats någon bättring på några dagar.

Vattnet i Tweed har en benägenhet att lätt bli ordentligt färgat, och det brukar ta några dagar innan det försvinner. Så om detta hade kommit 2 dagar tidigare hade vi förmodligen inte fångat speciellt många fiskar.

Jag tackar Anders, Lars-Peter, Johan, Peter och Kent för en grymt härlig ”Holiday” vid och i river Tweed.

spöböj igen…..Jonas

________________________________________________

2 filmer när Jonas får hugg, drillar och avkrokar.