Så när inpå ett premiärfiske man kan få i den lilla havsöringspärlan Nybroån strax utanför Ystad. Ett gäng goa göteborgare drog söder ut för att inviga det nya fiskeåret. Vi samlades i fiskevillan på kvällen för en gemensam middag och inkvartering. Bent vår danske vän i gänget lagade en utsökt entrecote med bakpotatis och diverse tillbehör. Kvällen fortsatte med fiskesnack och förberedelser inför premiärkasten.


Några som redan hade testat på Skånes kust var Pether Mentzer och Bernie. De åkte ner tidigt på morgonen till Kåseberga och belönades med en fin blänkare på ca 2 kg som fångades av Pether. I övrigt var rapporterna från premiärdagen ganska få. Hård vind och grumligtvatten på ostsidan gjorde fisket svårt ! Vädret är alltid en riskfaktor man får räkna med och även i år växlade det från flera plusgrader och fina förhållanden innan årsskiftet till nätter med minusgrader och bitande nordostan. Så vi fick en rejäl temperatursänkning, men ån höll ändå 3.5 grader vilket borde göra öringarna bitvilliga. Alla i gänget var tidigt uppe och förväntansfulla. Vattenståndet i ån är av stor betydelse och i år var det ganska lågt och klart. Så även om vi fiskar på ragor och en och annan blänkare fick man röra sig försiktigt längs åns kanter. Själv startade jag nedanför golfbron och det dröjde ett tag innan årets första hugg kom. Ingen fart på vattnet alls, så mycket hemtag och lättare linor för att undvika bottennapp.

Men när man fiskat några år i samma vatten lär man sig hålor och bra huggplatser. En övervintrande hona på ca 2.5 kg föll för en orange liten tub. Så gott att få känna suget igen och några goa spöböjningar innan den fick friheten åter. Resultatet från förmiddagen var 12 öringar varav flera blänkare och några olekta. Toppfisken fångades av Pether som lurade en blankis på ca 3 kg under landsvägsbron. En värmande gulasch soppa i stugan och nästan alla i gänget hade fått eller känt fisk.

Peters fina fisk..

Vädret skiftade från lätta regnbyar till några korta snöbyar och vinden låg på från ost. Eftermiddagen var trögare kanske för att vi hade fiskat av platserna noggrant men jag tror att vattenståndet ställde till det för oss. Den övre biten av sträckan var svårfiskad och troligen väldigt skygga öringar. Vi lyckades fånga några till i skymningen och Hans Engberg fick en grann blänkare på ca 2 kg vid stugan. Men innan dess hade han fått uppleva årets första dopp i 3 gradigt vatten… Berättelsen säger att Hans badade så att inte ens kepsen syntes till. Gammal och vis hade Hasse dragit åt alla muddar och huva och på något sätt klarade han doppet och fortsatte fiska. Belöningen blev som sagt en silvertorped. Totalt fick vi 19 stycken öringar varav 5 st var blanka 2 st olekta och resten ragor i god kondition. Säkert tack vare den milda vintern hittills. En lyckad start på säsongen och alla i gänget var nöjda med vad Nybroån bjöd oss på denna gången.

P.S Nytt för i år är att man boka Kortfisket i ån from 1 Feb. Fortsätter det milda vädret kan det vara läge att testa.

Tight Lines Micke Seeberg