AHHHH… äntligen känns det i hela kroppen, även om den blev aningen avdomnad av de senaste veckornas vinterväder. Kompisarna har det hårt i Skottland och river Dee, de började sitt fiske på måndagen i värsta snöstormen. Dagarna som följde blev inte lätta, väldigt lågt, klart och isande kallt vatten gjorde inte de kinkiga vårlaxarna på humör. En och annan kontakt men inget som var allvarligt menat. Mitt i detta drar vår gemensamme vän och fiskebroder Kent, iväg till Dee på bara 3 dagars fiske.Och man får helt enkelt lyfta på hatten för en väldigt duktig laxfiskare som honom. 2 kanonfina springers på 3 dagar (se bild) när nästan alla fiskar noll, talar sitt klara språk. Det är nåt speciellt med den där Håkansson. Samtidigt får jag reda på att laxen även har hittat till vårat is- och snöpinade land. Årets första är tagen och det i Lagan. En super springer på fina 7 kg fick tydligen syna landbacken den 23/3. Stort grattis till fångstmannen.
Killarna kämpar på i River Dee och ikväll fick jag indikationer på att den sakta stigande temperaturen börjar få fisken att röra lite på sig. Min broder Johan lyckades kroka och tyvärr tappa inte mindre än två grova fiskar efter varandra, och Mikael likaså. Min gissning är att de säkert kände fler fiskar på kvällen och kommer med all säkerhet nypa någon i morgon. Så det ser ganska bra ut inför vår vecka, med stigande vårtemperaturer och aktiv fisk. Nu önskar vi oss bara en liten flom i helgen så det drar upp nya fiskar från havet.

Ni som har chansen i nästa vecka att prova lyckan efter öringarna kan nog få ett riktigt kanonfiske. Borstmasken bromsades upp en del av det kalla vädret, men lär sätta igång direkt när solen värmt upp lite. Har man tid och framför allt tålamod, så är det dags att börja leta vårlax i de sydligare älvarna.

Snart spöböj igen……Jonas