Martin Dellien och Gunnar Larsson med sin 3,8 kgs lax (foto: Mattias Helde)

Jag (Jonas) ska inte påstå att jag fiskat lax i Örekilsälven speciellt hårt under de år jag besökt henne. Men med ca 2-5 besök per år de senaste 6 åren så tycker man att man skulle kunna få någon lax på land. Visst har jag fått mina chanser, plogande laxar efter flugan, dragningar, stötar, grytor, hugg, puffar och även drillade laxar som till slut hittat grenar m.m, men ändå har det inte räckt riktigt ända fram. Jag har fångat gädda, öring, gös, abborre, id, och andra små mörtliknade fiskar.

Närmast var jag för ett par veckor sedan när jag krokade en grym laxhane på ca 7-8 kg som hoppade 2 gånger och gick sedan fast i botten. Inget att hänga upp sig på bara att fortsätta kasta och leta efter nästa fisk.

Men nu var jag alltså här igen för fjärde och förmodligen sista gången för i år för fiske i Örekil. Fiskebröderna Mattias och Tellis var också med och vi började med den sedvanliga köppen kaffe hos Martin på kontoret. I soffan bredvid mig satt en man med ett leende som sken upp hela rummet. Plötsligt reser han sig upp och säger att han ska hämta fisken, då får du skynda dig säger jag, för snart kommer jag ut. Men både Martin och jag fnissar lite och blir lika förvånade när han sekunderna efter kommer med en fin lusad 3,8 kilos lax. Det visar sig att han fått den tidigt på morgonen, men det roligaste var att han Gunnar som han hette inte fått lax i älven på 13 år. Så det är fler som väntat tänkte jag, måste vara ett tecken.

Sporrade av detta kör vi upp till A sträckan. Bara efter 10 minuter landar Tellis dagens första, en liten grilse och någon timma senare har han en fin dragning. Jag har ett tuggande i flugan som Mattias får svar på lite senare, en 3-kilos gädda har tagit platsen mitt i strömmen. Strax innan lunch missar jag en fin fisk men tycker väl inte det är så konstigt. Fisken krokade sig inte riktigt men vill ändå inte försöka igen.

Tellis grilse

Efter lunch kör vi på och börjar i de nedre regionerna på A-sträckan, jag åker ner för att ta en repa på sammanflödet. Här ser det grymt giftigt ut. Solen har precis gått ner bakom träden och min MLI får det perfekta lystret i kvällsljuset. Jag fiskar mig sakta ner mot sammanflödet och tänker att det är en riktig fin bit att fiska när hugget kommer. Fisken tar hårt och jag hinner tänka att, gott den här sitter innan den går rakt upp i ytan och börjar rulla vilt och vifta med stjärtfena. Havsöring… otroligt! Jag gör allt för att fånga en lax och så blir det havsöring..

60 cm havsöring

Fisken är fantastiskt vacker och helt nystigen med havslöss på ryggen, den får givetvis gå tillbaka efter några bilder.

Grabbarna har åkt upp igen, så jag hoppar in i bilen och åker uppåt. Väl uppe så träffar jag en kille som lyckats under dagen. Göran Karlsson som också är i fiskebranschen med sitt företag Jakto.se har lyckats landa en fin lax på 3,4 kg. Vi kämpar på och det händer inte så mycket, Mattias ser 2 fiskar som passerar honom och Tellis har också sett ett par fiskar.

Det börjar skymma och jag byter motvilligt min MLI mot en liten svart fluga. Jag smyger in på en liten plats som jag alltid fiskat här på A-sträckan. Jag har aldrig känt något här men flugan fiskar så fint så jag fiskar platsen ändå. Nästan direkt får jag en hård stöt i flugan. jag tar upp den direkt och luktar på den..LAX!

Det kan kännas en tydlig laxlukt om man luktar på flugan direkt efter ett hugg. Tre kast senare får jag det bekräftat, en hård dragning och härlig tyngd i mothugget. Fisken är väldigt bångstyrig i den relativt hårda strömmen och det blir en riktigt härlig fight på enhandspöt.

Iphonebild på laxen

Efter några minuter måste hon dock kapitulera och jag styr in henne på grundare vatten.

Några snabba bilder som Göran hjälpte mig med och sedan fick hon skynda tillbaka. Lyckan var gjord och äntligen var nollan spräckt. Vi kände inget mer den här kvällen, men vi var ändå väldigt glada och tillfreds med dagen. Laxen var 75 cm lång och havsöringen 60 cm.

Kvällen avslutade vi med en laxaskål för kommande fiskar.

Snart spöböj igen……..Jonas och Mattias