DSC00481

Min livs första januarilax!

Expedition januarilax!

För några dagar sedan ringde Niclas Dansson, en mycket duktig och trevlig fiskeprofil från Norrköpingstrakten. Vi snackade en del fiske och så nämnde han att han skulle fara till Vättern och fiska i veckan. Han frågade om jag var sugen och jag var inte sen med att svara ja. Kollade vädret och kom fram till att fredag skulle passa bäst. Det är första gången jag fiskar i Vättern efter lax så jag såg mycket fram emot det. Satte klockan på 04.00, körde några timmar och mötte upp Niclas 07.00.

DSC00465

Fin morgon

När vi sedan kom fram till parkeringen vid fiskeplatsen så hörde man hur Vättern dånade utanför. Det blåste säkert upp till 12 m/s och vi tog fram våra telefoner för att se om det skulle mojna. Tack och lov skulle vinden avta inom några timmar.

Efter lite kånkande med all packning kom vi fram till vår fiskeplats och tacklade upp. Jag fick en fin fluga av Niclas som skulle imitera spiggen som laxarna jagar. Körde sen igång fisket och efter 2 kast högg det rejält i flugan! Kände att det inte var någon större fisk, men den kämpade friskt! Upp kom min livs första januarilax!

Landningen av fiskarna är inte så enkelt här i Vättern. På de fiskeplatser som finns är det oftast en bit ner till vattnet och försöker man ta sig ner till vattnet blir man garanterat blöt eftersom det ofta går vågor på den stora sjön. Så man måste ha med sig en stor håv ut. Fast ser man att den är ”liten” (minimimått 60 cm) så försöker man ”tappa fisken” i vattnet d.v.s att den krokar av sig själv, så den inte blir skadad av håvnätet då fjällen är ganska lösa. Men sitter den bra måste man håva den.

DSC00504

Niclas med en liten lax

 

DSC00478

Utlekt röding

 

DSC00556

Mmmmmm va gott!

Det började bra, fick min livs första januarilax och mitt pb på röding, sen en lax till på första timmen. Sedan tog vi det ganska lugnt, såg våra grannfiskare dra några fiskar och käkade lunch. Korv, bröd och räksallad stod på menyn, gött!

På eftermiddagen var fisket lugnare men vi fick några fler laxar.. Fick två fiskar strax under måttet (ca 55 cm) som var de största för dagen. Niclas berättade att rekordet ligger på 20 + och det var en brun haklax som fångades då. Fångstmannen hade sett den vaka och kastade mot den, sen blev det åka av. Fiskar runt 5 kg är inte ovanliga och det blir målet nästa gång.

DSC00510

Höga klippor och ofta höga vågor

 

DSC00539

Flugan jag fick av Niclas

Hade en underbar dag där vädret skiftade från kuling till vindstilla och när solen tittade fram kändes det som våren hade kommit. Ett roligt och annorlunda fiske när man har en jättesjö framför sig och väntar på att fisken skall komma. Målet med den lilla trippen var att få en januarilax, som är ett delmål för mig i år. Det stora målet är att ta minst en lax i varje månad på året, en Salmon Grand Slam! (döper jag det till)

Tack Niklas för denna härliga dag, nästa gång tar vi den stoooora! /Mattias