Häng med till Orkla 2011!

Så var det dags igen för vårt traditions knutna fiske i vackra Stjördalselva. I år hade vi rekordmånga deltagare, totalt 14 pers. Jag, Emelie Julia, Robin, Micke, Lotta, Pär, Rolf, Göran, Per-Erik, Martin, Mecken, P-G, samt Marielouise.

Resan började bra för mig med ett litet nätt bidrag till den Norska statskassan på 3600 nok. För er som inte visste det så hjälper det inte att bromsa framför kamerorna längre, de mäter en snitthastighet.

Hur som, vi  jag, Emelie, Robin, Julia och Micke hade en riktigt fin fortsatt vecka. Tjejerna åkte på shopping i Trondheim och även en heldagstur på Islandshästar uppe i fjällen.

Första dagen bjöd på lite aktivitet men morgonen efter var det dags. Först krokade jag 2 fiskar i 2 kast ingen ville följa med till land, men efter en stund var det Mickes tur. En fin grilse på 2,4kg lyckades tillslut fastna på kroken efter att Micke släppt slinga på den 3 gånger.

Dagen efter tappades det totalt 7 fiskar i gänget och älven gick låg, vi förmodade att det relativt låga vattnet samt att det bara var grilse som högg gjorde dem något svårkrokade.

Alla kvällarna avnjöt vi 3-rätters middag ute i den omsorgsfullt utsmyckade ladan med utsikt över ängarna och älven. Det var här vi satt allihop i stearinljusens sken den tredje dagen och väntade på siste man, Robin. Robin hade legat nere på stenarna vid älven under dagen och funderat på hur en riktig bra fluga skulle se ut. Innan middagen satte han sig vid städet, och ungefär 30 min innan middag kom han in i köket och frågade om han hann ner till älven en snabbis för att “dra en grilse”. Självklart sa jag, snabba dig! Och nu satt vi där i matsalen, plötsligt var det någon som ropade- han har fått fisk! Nere på ängen kom han lunkandes. Flugspöt i ena handen och en vit/silvrig fisk i andra. Vilken lycka, hans första lax på egen fluga, alla tog massa bilder och gratulerade. Resans 4:de fisk 2,1kg och lusad. Micke hade fått en till under morgonen på 1,4kg och så även förstegångsresenären Per-Erik.

Den femte fisken tog jag innan lunch dagen efter, en jättefin och lusad 1,6kilos grilse från “triangeln”. Älven var låg och vi önskade regn, och det kom.

På Torsdagen regnade det hela tiden mer eller mindre hårt. Och det gav ju givetvis resultat. Älven steg snabbt upp till 170 kubik. Direkt efter lunch satsade vi hårt på de övre högvattensträckorna. Martin klappade på en riktig rugge i första repan, fisken stod helt stilla och visade sin styrka med några tunga gung innan den försvann ut i älven. Martin var givetvis besviken men mobiliserade nya krafter och efter några kast med hans special Thunder var det dags igen. Fighten blev kort och hård. Tillslut lyckades Martin landa en kanon fisk, en hanlax på 4,7kg full med havslus. Ett gott tecken på ny fisk. Straxt där efter fick jag en grilse till och var tvungen att gå hem för att börja med middagen. På väg hem hörde jag Göran skrika och tjoa nere från “ön”, äntligen fick han efter 2 tappade fiskar en fisk på land. Även han en riktigt fin hanfisk på 2,5 kg. Jag tror inte jag han mer än hem och sätta på potatisen innan jag såg Mecken komma med ett leende som höll på att spräcka hans mungipor. Jaaaaa!! skrek han när han närmade sig huset. Även han hade lyckats i denna bonanza som varade i ca 2 timmar. Fisken var en hona på 2,6kg märkt med en behållare med ett litet brev i .På brevet fanns instruktioner på vart man skulle skicka alla uppgifter på fisken. Ska bli intressant att få veta vad den har haft för sig.

Senare på kvällen hände det inget mer utan att älven började stiga ännu mer.

På fredagen hade vi helt perfekte förhållanden, sjunkande något färgad älv med ca 12 grader. Men trots detta blev hela dagen blank inte ett hugg inte en dragning.

Lördag morgon  åkte nästan alla hem tidigt, och jag , Robin, Micke, Lotta samt Pär var själva vid älven.

Micke lyckades landa resans största fisk 5,2kg precis innan lunch och jag fick straxt därefter en kanonfisk på 3,7kg.

Pär tog chansen sista morgonen och lyckades dra på en riktigt fin mellanlax men tyvärr fastnade skjutlinan i rullen och fisken gick loss. Men nästa gång sitter den nog där.

Häng med till Orkla 2011!

Veckan var grymt rolig med mycket god mat, umgänge och ganska bra fiske. Totalt 11 fiskar och säkert 15 tappade. Fler bilder kommer när jag fått in dem.

Vi ser fram emot nästa år och hoppas då på fler mellanlaxar.

Snart spöböj igen……Jonas