Inget kommer någonsin bli som innan….

….Det är jag helt säker på efter det som hänt under året. Jag fick möjligheten att delta i ett märkningsprojek av blåfenad Tonfisk i Danska farvatten.

Scandinavian Bluefin Marathon 2018. Ett märkningsprojekt av blåfenad Tonfisk i regi av DTU Aqua.

-Roberth Robban Hellberg på Fladen Store Björlanda kittade upp alla med rätt kläder mm från Fladen. Jag ingick i team Daisys crew med mycket duktige skeppare Lennart Bjärknemyr. Robban är även skeppare på Pink Lady som var den mest framgångsrika båten i detta projekt med hela 8st landade och märkta Tunor på 9 turer.

När Tonfisken tog Makrillen så höll jag i spöet. Man tror kanske att hugget är brutalt, men Tonfisken glider liksom fram och slukar sitt byte. Så spöet bara började böja sig sakta och jag fattade inte riktigt vad som hände vi hade bara fiskat i 15 minuter och mitt bete låg kanske 10-15 meter från båten. Jag drog upp bromsen från ca 2 kg till ca 12 kg. Nu blev det fart, en rusning på flera hundra meter där vi såg Tonfisken plöja i ytan långt ut.

5 timmar och 15 minuter senare så har vi haft fisken vid båten ca 10 gånger och försökt få in den genom att dra i tafsen.
Jag gissar att vi kanske har 2 meter kvar när ringen som håller ihop öglan på linan 1,6mm fluorcarbon brister.
Vilken tomhet och vilket gift, man blir helt tokig när man tänker på det. Fisken var runt 3 m lång och det största jag sett i andra änden på linan.

Resten av året var också ok:

-Fick nöjet att landa en Aprilspringer (vårlax) i Spey samma dag som min grymt duktige fiskare till son Robin Fahlstedt också fick en. (de enda den från den sträckan den veckan..märkligt). Bubbel så klart.

-Landade min första Mjörnöring på 84 cm förmodligen den enda jag kommer få, också med Robin.

-Tog den första och den andra blanklaxen för året i Forshaga.

-Landade en fin Laerdalslax 92 cm, tror det var den enda på denna mycket bra sträcka på ca en månads tid. Läskigt hoppas det blir bättre nästa år.

-Jag slog nytt PB på Karp, kanske den coolaste Fjällkarpen på västkusten. 16,150 kg 89 cm hyggligt Fulton. Stalking är så jäkla spännande!

-Fick en otroligt vacker ismetegädda på 108 cm som borde vägt över 10 kg.

-Landade 12 laxar varav en över 20 lbs i Ryska älven Umba, en grym vecka som är den roligaste jag åkt på tack vare deltagarna.

-Lyckades landa nytt längd-Pb på öring, 92 cm på mitt enhandsspö i Forshaga.

Blev nog några fiskar till, men dessa var de speciella.

Om 2 dagar börjar 2019 års säsong och jag och min son Robin samt 2 kompisar ska vara med i Västsvenskan igen, det ska bli riktigt kul att jaga massa olika arter. Jag hoppas också såklart på ett fortsatt märkningsprojekt på Tonfisk.
Framtiden får utvisa, någonstans simmar det nog en firre med mitt namn på sig.

Snart spöböj……igen.
Jonas.

Karpen

Laerdal

Forshaga

Robin, Spey

Gäddan

Mjörn

Trasigt tonfisktackel

Vi var med det danska tonfiskprojektet

Tonfisksdrillning

Forshaga

Umba