6,1 kg gös

 

Robins PB 6,1kg

Nu när älvar, hav och sjöar blir allt varmare och de laxfiskar som vi oftast jagar inte vill bita längre, så finns det en som vill, Gösen. Den är känd som varmvatten älskande och nu när temperaturerna går över 20 grader i de flesta sjöar har de sina primära jaktperioder på natten. Gösen har mörkerseende och är en grym mörkerjägare, den jagar väldigt ofta sitt byte i siluett mot natthimlen och tar därför ofta väldigt ytligt. Ibland kan man faktiskt se dem jaga siklöja och annan småfisk i ytan på natten.

Jag fick en inbjudan att följa med min son Robin och hans kompis Robin….Kompisen kallas för Strompan, så för enkelhets skull gör jag också det. Vi skulle ta ett pass mitt i veckan för väderförhållandena verkade bli bra.

Killarna var väldigt taggade och pratade om den senaste turen då de lyckades landa  5 fina gösar alla över 4,5 och den största på 6,1kg. De riggade upp sina grejjer snabbt och vant. Och förklarade lite termer samt tekniker för att få det att fungera. Jag är ju inte så bevandrad i detta längre får jag säga, men en gång i tiden la jag all fisketid på att jaga Gädda, Gös och Abborre så det var riktigt härligt att få känna de gamla vibbarna igen. Som i alla andra fisken så måste det ju finnas en lagom dos av skrock. Och det har de redan dragit på sig, vissa spön måste sitta på en viss plats och där med ett speciellt bete. Och i detta fall Nissar. Nissarna är Wobblers som också har egna namn som t,e,x Lucifer, Rosa, Dildon och Rövit. Robin måste också få med sig falukorvsmackor annars kan man lika gärna stanna hemma. Strompan har sina Ballerinakakor eller är det kex? Och givetvis den värsta av alla HÅVEN, den har nog de flesta någon gång lämnat hemma i tron om att lyckan ska vända. Det är också viktigt vad man säger och hur man för sig i båten. Min far som lärde mig fiska för inte så länge sedan;) berättade för mig om fiskeguden när jag var en liten grabb. Denna allsmäktige makt tillkallade man i en tyst bön när allt var trögt, hopplöst och man behövde lite hjälp med fångsten. Men det gällde att man hade skött sig innan, man skulle aldrig skräpa ner eller på annat sätt ställa till det för naturen. Fiskarna man fick skulle antingen avlivas direkt eller släppas så fort och försiktigt som möjligt. Detta kan jag lova har följt mig hela min fiskekarriär, man kan faktiskt höra hur jag pratar under filmerna från Skottland i år strax innan det hugger. Om det är bön eller pepp vet jag inte men det fungerar. Så gjorde det också för grabbarna förra gången de var ute, de hade fiskat en stund när plötsligt Robin la huvudet i händerna och satt helt tyst i någon minut, Hannes och Strompan undrade vad det var. Då lyfte Robin på huvudet sträckte ut armarna i luften och sa att han bad till fiskeguden, i exakt den sekunden högg första Gösen för kvällen 6,1 Kg och Robins nuvarande PB. Tror ni grabbarna är troende nu??

Sakta glider vi genom det oljiga svarta vattnet ut ur säveån och in i Mjörn, en och annan fågel gör ett sista försök att höras sedan blir det helt tyst. Strompan drar på lite när vi kommit förbi piren och vi liksom svävar fram genom natten.

Killarna sitter mest och flinar och Robin tar fram sin falukorvsmacka, han är inte hungrig för vi åt innan vi stack. Men detta är en ritual och måste följas. Några bitar offras till sjön och sedan är det klart.Efter några minuter är vi framme, det har blivit rejält mörkt nu. Grabbarna riggar upp prylarna snabbt och proffsigt. Strompan sitter bak och styr, Robin sköter de främre spöna. Jag tror att jag eventuellt har ansvar över ett spö precis bredvid mig, men säger inget eftersom det är så härligt att se deras entusiasm och passion, de riktigt brinner för detta. Vi tuffar på sakta genom den ljumna sommarnatten och allt utom fisket liksom stannar upp. Jag förstår att de älskar detta och vill ut så ofta som möjligt, det är lite konstigt hur vi män kan sitta tillsammans mitt ute i natten helt tysta i flera timmar, det måste vara något i naturen som lockar oss till detta. Strompan tar fram sina obligatoriska kakor och bjuder runt, några offras även här till sjön. Jag känner pressen och tar 7 kronor ur fickan och säger här har ni till 7 kilosen. Ah fan det har vi inte tänkt på säger tonåringarna samtidigt, ajj då tänkte jag. (det var nog tur att vi inte fick någon 7 kilos det hade blivit dyrt för grabbarna i framtiden).Denna kväll har dock fiskeguden andra planer för oss, det blir ett riktigt långt pass helt utan aktivitet. Allt verkar bra men Gösen vill helt enkelt inte vara med och leka. killarna har kontakt med andra båtar som är ute och det verkar vara ganska segt överallt. En och annan fisk har landats, men inga riktigt stora. För mig är fiskar över 4 kilo stora, för hur ofta fångar man fisk över 4 kilo. Visst jagar man Gädda hårt så får man nog några sådana varje tillfälle, men utöver det så tror jag det blir ganska sällan. Här i Mjörn ligger nu snittvikten på Gösarna på otroliga 5 kilo, och för vissa givetvis lite högre. Det är totalt nätförbud i sjön och de som fiskar här tar i stort sett aldrig upp en fisk.C/R

C/R är en självklarhet här och helt accepterat, man skulle aldrig komma på tanken att ta upp en Gös på 5 kilo. Det förekommer en del tjuvfiske efter dessa fantastiska fiskar eftersom vissa individer av arten homosapiens är mer som mårddjur och måste döda allt, dessa säljs senare givetvis helt olagligt. Så om ni köper eller har köpt Gös från Mjörn så är den troligen helt olaglig, och borde faktiskt likställas med häleri och således vara straffbart. Och en sportfiskare kan det ju inte vara för vi fiskar ju enbart för rekreation och avkoppling. Fångsten säljer vi aldrig..Tjuvfiskarna ligger risigt till och är ute på mycket farligt vatten, klubbar och privatpersoner samarbetar för att få bukt på dessa parasiter. Högsta straffet för fiskebrott är 2 års fängelse..Plus böter.

Oj det blev visst ett lite känsligt sidospår där, men väl värt att belysa.

Hur som vi har en härlig natt, även om grabbarna är lite besvikna nu när de äntligen fått mig att släppa öringspöet och hänga med ut i deras paradis. Vi kör på en stund till, inga böner hörs och det börjar kyla på lite.  Vi bestämmer att vi ska köra i några minuter till hemåt, tills vi passerat en viss udde.

Plötsligt böjer ett av spöna, Strompan som är närmast flyger upp och krokar, nu syns det att killarna har varit med förr. Ett par rejäla krokningar och drillningen är igång. Robin styr båten och tar samtidigt bort eventuella störande spön och riggar, inför landningen. Fisken är inte så stor tycker killarna och som det ofta är med Gös så blir drillningen ganska odramatisk. När fisken närmar sig båten så gör den faktiskt några ganska långa rusningar och det är spännande att få se den. En riktigt fin fisk kommer sakta glidandes längs sidan, och jag tycker den ser riktigt fin ut. Killarna säger nästan samtidigt, ah de är en treonhalva… Fisken kommer upp, lossas och återutsätts snabbt. Några bilder hinner jag med för att föreviga det hela. En riktigt härlig avslutning på en skön natt med ”juniorerna”, och ett bättre slut kunde vi ju inte fått.

Gösen som räddade natten

 

Hoppas jag skötte mig så jag kan få följa med en tur igen.

Snart spöböj igen…….Jonas