31 Maj


kl. 07.32

På tåget mot laxmeckat!

Då sitter man äntligen här, på tåget mot Gaula. På väg mot 9 dagars underbart laxfiske! Jonas och Hadi åker Hadis 2-sitsiga Caddy, min bil måste vara hemma på jobb så jag tar tåget upp. Jonas är med i 3 dagar, sen kommer Claes (som var med i Dee) 3 dagar, följt av Mikhael i 3 dagar. Åker just nu längs Göta älv och funderar hur många laxar som simmar därute, på väg upp mot Pontus Gunlyckes ”favoritställe” 😉 Lilla Edet. Klarar de av att motstå alla räkor, tubflugor, spinnare, apflugor i en av Sveriges fångstrikaste pooler? Funderar också på hur dessa dagar i Gaula kommer att bli. Blir det någon lax för mig? Får jag åtminstone filma någon fight? Hur blir vattnet? Vilka linor, flugor gäller? Skall bli mycket spännande…

Gaula har varit riktigt hög den senaste veckan och har sen droppat de sista dagarna, senaste uppdateringen (05.00) säger 168 kubik i Gaulfossen. Vattnet är 4 grader. För vår startsträcka Evjen är det lite lågt så vi får hoppas det höjs till över 200 kubik. Kylan i vattnet gör att fisken inte kommer gå så snabbt vilket är bra. Är tveksam om den går förbi den starka Gaulfossen när det är så kallt. I alla fall inte om det är över 150 kubik. Men vem vet? Vi kommer rotera på 6 sträckor under dessa dagarna, 3 ovanför fossen och 3 nedanför. Vet egentligen inte så mycket om sträckorna, förutom Evjen och det skall bli kul att lära känna Gaula lite mer.

Vädret i Ålen kommer ev bli så här:

Stämmer det kommer vattnet troligtvis att stiga hela tiden vi är här.

Vi kommer blogga varje dag så ofta vi orkar….. Så häng med!

Kl. 20.00 är jag uppe och då möter Jonas och Hadi mig på Stören station, då blir det förhoppningsvis lite mat, sen direkt ut till Evjen.

Kl. 00.00 inatt skjuts det fyrverkerier i Gauldalen!/Mattias

Kolla förra årets bloggning från premiären: GAULA PREMIÄR 2011

Ett axplock från våra filmer från Norge på Youtube.

 

kl 14.42

Goda nyheter!

Har precis satt mig på tåget Oslo-Trondheim och blev förvånad att det är internet på tåget, bra NORGE! Gick in på NRK.NO där experter tror på en dålig start på laxsäsongen. P.g.a det kalla vädret tror de att laxen inte är bitvillig. Läs HÄR . Perfekt tänker jag,  då är det som vanligt, det skall inte vara lätt! Samtidigt läser jag en annan artikel i nättidningen att det är ett storlaxår i år . Ok, då får vi inte många men STOOOORA! 😀

Nu skall jag ta en liten tupplur…. /M

Kl. 19.15

 

1 Juni

kl. 11.00

PREMIÄRDAGEN!

Hadi står i givakt innan tolvslaget

Inatt var det lugnt och mycket kallt. Frost på bilen och vattnet i ringarna på spöet frös till is. Jag och Hadi fiskade tlll 02.30 sen åkte vi hem för att sova. Jonas och Sakari stannade kvar till 03.30 innan de gav upp.

Vattnet låg på 157 kubik när vi startade och sjönk sen till 146 kubik. Evjen som vi fiskade på är inte så bra på ”lågt” vatten utan fiskar bäst på 250 kubik och över. Men man kan inte få allt. Vi fick istället njuta av lite längre sömn och kan lägga mer energi idag när det är varmare i luften. Nu har vi en sträcka ovanför Gaulfossen som vi inte fiskar och efter 12.00 har vi Tislauan, ett beat som ligger nedanför Melhus och är en s.k. tidvattenpool. Laxstegen kommer in när det är flod så då gäller att vara där. Idag är det kl. 09.30. Så vi får snart dra…

Just nu sitter Jonas och Hadi och binder flugor, jag försöker få så bra internetuppkoppling som möjligt, just nu är den sådär, måste gå utomhus när jag skall få kontakt med nätet…

Nu snöar det ute…. inte bra

12.00 är vi igång igen….

Snö i Gauldalen..

 

 

Hadi binder vrålapan

 

kl 20.09

 

Drömmen var sann!!

Vi kom till Tislauan vi 12.30, lite sent kanske med tanke på tidvattnet. Lottade som vanligt och jag kom överst i poolen, Jonas längst ned. fiskade ca 150 m, sen började det regna och blåsa… Såg att Hadi gick upp ur vattnet och jag vevade in för att hänga med honom till vindskyddet för att värma mig. Satt där i en halvtimme, sen kom solen igen.. Kanon, tänkte jag och gick ner ungefär där jag slutade. Då dröjde det inte mer än 5 min innan jag kände något tungt i linänden på min underbara Guideline I/S2/S4-lina! Fast fisk! Fisken gjorde några långrusningar ut i den starka strömmen när jag tänkte att jag har 0,47 mm tafs och Sawada 4:a krok och började då sätta mycket hård press på den. Det funkade bra och så småningom kom den in och Jonas kunde taila den. Underbart, äntligen fisk igen! Tappade en del fisk i Dee förutom min 20-pundare och nu fick jag äntligen fast fisken ordentligt igen…

98 cm och 9,5 kg lusat silver!

Nu har vi käkat underbar oxfilé med bearnaisesås och riktigt gott vin. Lite vila sen ut 2 h på Stationshölen ovanför Gaulfoss. Det togs en 8 kilos där idag så en del fisk har passerat fossen redan, kanske där står en del fisk i hålan nu. Att simma upp för Gaulfossen i 4 gradigt vatten kräver lite vila och då ligger Stationshölen perfekt, strax ovanför. Vi har den fram till 00.00 sen blir det hem och vila.

157-132 i GF under första dygnet.

Höres imorgon /M