Vad jag har längtat efter denna lax.. Inte bara denna sommar utan under många år. Jag har tappat räkningen på hur många Säveå laxar jag tappat genom åren men idag bröts trenden. Ungefär 07.30 i morse fick jag äntligen lyfta en flugfångad Säveålax efter att Mattias Helde landat den underbara fisken. Dickson var poolen och Säveån gick med optimala dryga 20 kubik när hon krokade min ljusbruna tub. 8.2 kg visade vågen och det var en riktigt fin Säveålax.. kort och tjock!!
Mattias som precis gått över sträckans nedre del var på väg ner mot vattenmätaren när jag kände tyngden i andra änden. I samma ögonblick som jag tittade upp såg jag honom gå på cykelvägen 50 meter ner.. Jag skrek rakt ut och i samma sekund som han vände sig om hoppade fisken och Mattias måste ha sprungit de metrarna på världsrekordtid. Till en början kändes den ganska beskedlig men efter ett spektakulärt hopp insåg vi att den var större.. Det tog tid att få henne att bli trött då hon hela tiden stod och spände i strömmen. Men efter cirka 15 minuter gav hon vika för motståndet och lade sig på sidan och Mattias lyfte bestämt upp henne i det höga gräset som omgärdar Dickson’s norra sida. Jag skrek rakt ut som tuppen på morgen och jag väckte säkert en och annan Jonseredsbo.. Vilken känsla som infann sig och en lättnad över att äntligen få tillhöra den skara flugfiskare som fått nöjet att fånga en Säveålax.
Detta var en superuppladdning inför havsörings-VM nästa vecka och jag känner att formtoppen börjar närma sig.. Nu får norrmännen, ryssarna, serberna, danskarna, skottarna, finnarna och svenskarna se upp!!!

Till sist vill jag tacka min kära fiskebroder Mattias för en ypperlig landning och för en snygg ihopsatt film

Fish the fly high where ever your rod will lead you / Tony

För att se filmen i bättre kvalite klicka här och välj sen ”watch in high quality” under Views

Vi funderar på att dra till Kalixälven snart också…. Kolla här:
http://www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article3035654.ab