Nu är substituternas tid här igen för oss Lax och Havsöringfiskare.Vi har plötsligt massa tid över för allt ”annat” så familj och vänner får ta den del av oss som dom saknat under de månaderna som gått. Men i huvudet simmar laxen, som en god vän till mig alltid säger och vi börjar söka efter substitut. De senaste 15-20 åren så har det ploppat upp sportfiskeanläggningar på många håll i vårt långa land. Dessa anläggningar är oftast mycket väl tillrättalagda så att gamla som unga, nybörjare som proffs kan ha en fin dag vid vattnet och njuta av fisket. Detta gör att familjen äntligen kan följa med på våra mindre resor. I helgen som gick fick jag och Mattias möjlighet att tillsammans med våra flickvänner fiska ganska nyetablerade Sunnedamm.

Anläggningen ligger ett par mil inåt landet från Halmstad sett och drivs av Martin Ahlström som dessutom jobbar på odlingen i närheten. Detta gagnar för bra kontroll på fisken samt hur anläggningen fungerar. Fisket är lätt och vattnen välorganiserade. En större damm med möjlighet till långa kast samt en å som är mycket spännande att smyga kring. Och det måste man här, fisken är mycket skygg men går att lura om man är försiktig. Det finns en enklare stuga som man kan övernatta upp till 8 personer i, samt vindskydd och eldningsplatser.

Denna dag som vi besökte anläggningen var det fjädermygg som gällde i dammen och lite större nymfer i ån. Fisken var aktiv tidigt trots den strängt kalla natten och dimmiga morgonen. I mitt första kast kom en härlig plog efter flugan, men fisken blev skrämd och vände. Jag var i ett par fiskar till men ingen som ville ta ordentligt innan frukost. När vi ätit och fått lite kaffe var det dags för fiske igen. Jag och Emelie sökte lyckan i den lilla ån, Mattias och Amanda gick till solen vid sjön. Ju mer solen gick upp och började värma ytvattnet desto aktivare blev fisken. Vi fick några Regnbågar och tappade flera, Emelie som aldrig tidigare flugfiskat tidigare tappade 3 fina fiskar och blev riktigt biten av fisket. Under dagen lagade vi vår lunch vid vattnet på en av eldstäderna och njöt av de sista värmande solstrålarna för i år. På vägen hem pratade vi om dagen och alla var väldigt nöjda. Vi kan rekommendera detta som en dagsutflykt då det är möjligt att köpa kort endast för en dag om man så önskar. Allt bokas via hemsidan och telefon.Vi kommer även att lägga vissa framtida arrangemang och kurser på Sunnedamm, håll utkik efter dessa på fiskeresor.nu Mattias och Jonas

Foto: Mattias