En gång lax, alltid lax

Då vi, som många andra, befinner oss i tuffa tider på grund av Corona-pandemin behöver vi tyvärr flytta fram premiären av vår film till nästa år. Det här är ett ”non-profit project”, vi hoppas att ni har förståelse. Vi jobbar hårt för att kunna färdigställa filmen så fort som möjligt.
Bästa hälsningar,
Erik Stolt, producent

I höst kommer en mycket sevärd dokumentär om flugfiske efter lax, vildlaxens framtid och miljöproblemen med laxodling. Filmen består i huvudsak av två delar, i den första delen följer vi med Mattias Helde och Jonas Runnberg, till den världsberömda älven River Spey i Skottland. Vad är det som driver en laxfiskare? Varför lägger vissa människor så otroligt mycket tid på att försöka fånga en lax? Det är ett par av frågorna vi försöker besvara.

Den andra delen av filmen handlar om Atlantlaxens framtid. Vi vet idag genom oberoende forskning att de tre största hoten mot vildlaxens överlevnad alla kommer från laxodling i öppna nätkassar. Mikael Frödin, som avslöjade allvarliga missförhållande i en norsk laxodling i Altafjorden för några år sedan, berättar i den här filmen sin ”Alta-story” och varför laxodlingen är direkt förödande för den vilda laxen, varför den skapar enorma miljöproblem och leder till kollapsade ekosystem.

Nästan all lax som säljs i Sverige är odlad i Norge. Den odlade laxen marknadsförs som hållbar och nyttig, men man behöver komma ihåg att alla som säljer något måste hävda sin produkts förträfflighet. Vi kan lova att den här filmen kommer att bli en ögonöppnare för de allra flesta människor där ute.

Dokumentären kommer ut i höst och alla kan se den gratis på:

fisheco.se
frodinflies.com
fiskebloggen.com

Följ gärna respektive Facebook-sida för att inte missa premiären!

Mattias Helde & Jonas Runnberg vid den världsberömda älven River Spey i Skottland.

Jonas med en ”Springer” från River Spey.

Mikael Frödin berättar sin ”Alta-story” och om miljöproblemen med laxodling i öppna nätkassar.

De tre största hoten mot vild Atlantlax kommer alla från laxodling.

Erik Stolt, producent

Daniel Fogelsjöö, producent