Mr EM - Kent Håkansson

Igår var vi på Sportfiskarnas residens här i Göteborg, och som vanligt var lokalen fullsatt med massa fiskare o lite syre. På besök denna afton från Småland och Em kom Kent Håkansson för att prata om Emån och dess historia. De här kvällarna är så viktiga för den själsliga påfyllnaden, i väntan på nästa fisketur som för de flesta infinner sig i april med  havsöringen.

Fullsatt Sjölyckan

Kvällens föreläsning på sportfiskarna med Kent var mycket proffsigt och intressant. Hans berättande om Emån och dess havsöringar o laxar var som en energikick i vintermörkret. Det blev en bra balans mellan historia och nutid.. Kent berättade om utvecklingen inom fisket som i Sverige till stor del utspelade sig på Ems vatten tack vare Engelsmännen som var här under 1900 talet första  årtionden.  Men även om c/r som började användas först i början av 1990-talet och vilken betydelse den haft på fisket i ån. Vidare naturligtvis också om havsöringen och laxens resa genom detta århundrade som hinder, fiskevård och annat som människan påverkat under åren.

Massa underbara bilder från förr och naturligtvis även från de senaste årens fina fisken både på våren och försommaren och naturligtvis höst fisket. Kent visade också en film (se länk från maj förra året som Mattias filmade. Filmen visade Lars-Peter Gustavsson när han fångade en helt nystigen blanklax på dryga 20,4 kg.. En helt galen fight som slutade bra, och så vitt jag vet första gången som en föreläsare visat en film på en föreläsning i detta samarbete mellan Säfveåns flugfiske sällskap och Sportfiskarna Väst. Nu när man kan historiken från Emfisket kommer det kännas ännu mer spännande och ärofyllt att fiska på Em.

Alla var nöjda och att Kent dessutom drog Tonys dotter Antonias lott i det efterföjande lotteriet som gav första priset som resulterade i ett flugspö värt 4.500 var bara en underbar avslutning på denna kväll..

Lorden - En vinnare som vanligt...

Detta är en perfekt vinteraktivitet för fiskeklubbar , företag m.m. så kontakta Kent på mail om ni är intresserade.

Vi på Fiskebloggen tackar Kent och sponsorer, Sportfiskarna, SFS och alla fiskekollegor för en mycket trevlig kväll.. Synd bara att man inte hinner prata med alla så nästa gång funderar vi på att ha en liten ”after talk” på en pub i stan så man får lite mer tid och snacka med folk.

Fish the fly high wherever your rod will lead you / Tony och Mattias