120cm lång 55cm omkrets 12,4kg

Att ”regga” en fisk är för oss som jagar stora fiskar en dröm och ett stort mål att uppnå. Registreringen sker i storfiskregistret där det finns vissa vikter man ska uppnå för varje art. Jag har nog aldrig varit någon specimenfiskare men nu när vi går in på tredje året i tävlingen ”Västsvenskan” så har man nog ändå blivit en sorts artjägare. Jag har innan tre andra arter som hållit regvikt men endast två av dem är reggade. Och att fånga en så stor gädda som 12 kilo faktiskt är hade jag nog inte trott jag skulle göra på länge. Men som ni vet så fångade jag min första reg gädda för ett par veckor sedan tillsammans med min son Robin.

Och i går hände det otroliga igen, ny plats men samma taktik. Pelagiskt fiske efter stor gädda. Jag hade precis satt ut mitt sista spö och ringde upp min kollega Mattias, vi han knappt börja prata när jag ser sista spöet signalera för hugg. Jag springer dit och får kroka direkt eftersom linan går fint av rullen. Fisken känns ganska tung och jag får pumpa upp den mot hålet, plötsligt står den helt stilla och jag förstår att detta är ännu en riktigt stor fisk. Krokodilen vänder och kör på i flera långa rusningar, ett tag tar fisken mer lina av rullen än vad jag får in. Efter en 20meters rusning som kändes som den aldrig skulle ta slut börjar hon närma sig hålet, plötsligt exploderar fisken i en ännu längre rusning. Detta upprepas flertalet gånger och jag börjar bli väldigt frusen om händerna i den iskalla vinden som kommer in med dimman.

Den känslan som man känner när man står helt ensam på isen och stirrar ner i ett hål efter 15-20 minuters drillande, och gäddan sakta glider in och fyller hela hålet med gäddrygg, är svindlande. Man börjar prata med sig själv, och det känns väldigt svårt att få upp denna best. Det är förståeligt att folk använder sig av huggkrok i sådana här lägen, så gjorde även jag för några år sedan. Men nu vet jag mycket bättre, att använda sig av huggkrok är både onödigt farligt för skada på gäddan. Samt utgör en större risk att tappa fisken. Med ett stadigt grepp om det yttersta gällocket, och ett försiktigt lyft fixar man detta på ett säkert sätt, men akta er för tänderna…en gädda har 500st riktigt vassa.

Efter en lång batalj med fisken lyckas jag precis med detta, i tredje försöket får jag in handen under gälen och lyfter sakta upp monstret ur hålet. Jäklar vilken best!!   Jag är helt nedkyld i händerna men lyckas fylla min  pulka med vatten snabbt, undertiden ligger hon i avkrokningsmattan. Gäddan får bra med vatten, och till min stora glädje visar det sig att även denna jättefisk sitter lätt krokad i mungipan. Hon får stå å ta igen sig en stund och jag återfår lite känsel i fingrarna. Tyvärr hade jag ingen kamera med mig eftersom min gått sönder. (Komiskt att jag fick ett sms från posten att min nya kamera ligger för hämtning, precis innan den store högg…) Jag mäter och väger henne, och filmar därefter återutsättningen, samt poserar lite framför filmkameran innan hon får återgå till sina bestyr nere i djupet. Bilden är klippt från filmen.

Det händer faktiskt inte det minsta mer under resten av dagen, och det är oftast så när man fiskar på detta sätt. Det hugger faktiskt inte en enda gång vissa dagar, men när det hugger så kan det vara stort…

Snart spöböj igen…..Jonas