Nu börjar vi närma oss slutet på säsongen på allvar.Enligt tradition drog vi ner till Mörrum för ett par sista dagar i goda vänners lag. Med mig denna gång var Markus som skriver bloggen ”Laxlängtan”, och som började sin jakt på lax tillsammans med mig i Norge och Namsen 2009 där han fick sin första och förmodligen den minsta, Thomas Schönström kompis med Markus och författare till bloggen ”Åtankar”, kompisarna Mecken, Martin och Tellis ”flugfiskebloggen”.

Jag och Tellis gjorde ett  halvhjärtat försök den första dagen och var båda i fisk men ingen som ville följa med upp. När stormbyarna drog in och höstmörkret sänkte sig kände vi båda att det vore skönare att åka hem till de andra och ta en öl i värmen. Dagen efter började vi fiska vid 7:30 tiden efter frukost . Det tog nog bara en halvtimma innan jag krokade första fisken, efter ett stenhårt hugg och några gungningar klev den av. När jag kommer på samma repa en timma senare hugger nästa fisk denna tar en snabb rusning ut i älven och sedan lossnar den.Sedan byter vi platser och kollar hur det gått för de andra, inget …ännu.  Jag tror att vi kanske fiskat i 20 minuter när Markus och Thomas kommer med ett flin i ansiktet som skulle kunna spräcka mungiporna.  En laxhona på hela 103 cm hade tagit Markus fluga och och lyckan var total. Äntligen hade en fisk i rejäl storlek tagit, och Markus klarade drillningen och landningen utan problem. Ett jättegrattis från oss på fiskebloggen bra kämpat.

Markus ”laxlängran” Lindsjö med sin största lax någonsin!

Tellis och jag tändes givetvis av nyheten och glöden i Markus ögon. En fisk var uppe och visade sig en bit framför mig och jag hinner precis måtta in mig på den när Tellis skriker -Jonas!!!Spöt bugar djupt och en grov fisk spränger ytan. Jag springer upp och hämtar filmkameran Tellis håller ju på med en ny 2-handsfilm och behöver lite drillning till filmen. Snabbt på med kameran så fighten kan börja, och det gör den. Fisken gör ett meterhögt hopp och en 80 meters rusning på några sekunder. Detta upprepar den en gång till, men mattas sedan sakta av. Stor envis och stark så blir slutet på drillningen en seg föreställning. Till slut lyckas Tellis landa henne, en nästan blank fisk på hela 108 cm ca 12 kg.Allt känns helt underbart och vi står och babblar om fighten, filmningen, hugget mm. Jag kommer ihåg fisken jag skulle kasta på, kliver ut till platsen jag var på innan och lägger ett kast, förlänger linan lite och låter den lilla bruna flugan simma. Suget i linan kommer precis där det ska, krokad fisk jaaaaa!!! TELLIIIISSS!!!  Nu är det Tellis tur att filma, drillningen blir rolig med många hopp och efter några minuter kan jag landa en blank hona på ca 4 kg.Efter lunch har vi lite dragningar, plogar  samt stötar på flugorna. Strax efter bytet drar Martin på sitt livs lax.

Drillningen blir enligt Martin ganska lugn och fisken kan landas ganska enkelt efter några minuter. En makalös laxhane på hela 109 cm blir plåtad och mätt och får sedan friheten åter.Jag vill passa på och tacka deltagarna för en supertrevlig helg och hoppas vi ses på samma plats om ett år igen.

Vi på fiskeresor har redan börjat planera nästa år i Mörrum, och är det någon som vet med sig att de vill dit. Ring eller maila oss. Snart spöböj igen……. Läs mer HÄR