Så passerade då julen ännu en gång. Lika mycket mat,  ännu fler julklappar (bara till barnen), och ett som vanligt helt fantastiskt julväder. Plus 6 grader och spöregn.

Men nu var det ju juldagen och det var dags för en närmare titt på grynnorna utanför och ett besök i favoritviken. Redan under själva aftonen drogs tempot upp med höga förväntningar om stora fångster bland deltagarna i årets jakt på julöringen. Förhållandena var ju perfekta och fisken hade ju växt till sig sedan vi släppte i dem för exakt ett år sedan. Till min fasa ville alla barn följa med mig ut i det hemska kalla fuktiga vintervädret, och satt redan i bilen förväntansfullt tysta när jag påbyltad stapplade ut ur källaren med neoprenvadarna slängandes runt midjan. OK tänkte jag, jag får ställa upp på detta, det är ju faktiskt väldigt trevligt med dessa små rackare som storögt lyssnar på alla fiskehistorier man berättar för dem. Sagt och gjort, fiske med små människor blev det idag. Lite lägre tempo, säkrare platser och kortare distanser men, trevligt.

Första platsen är en fantastisk plats för flugfiske efter öring, men spinnspöt var med så jag drog iväg ett kast, Sixten(5) var ivrig och fick ta över spöt, efter 3 vevtag sa han att det var napp. Jag trodde givetvis att det var botten, och kände på spöt. Två djupa gungningar fick mig på andra tankar. Det var inte helt lätt för lilla Sixten som bara är en tvärhand hög att mästra en ganska rejäl fisk med ett 11 fots kustspö. Det gick tillslut vägen och vi kunde gratulera honom till sin första fångade gädda på ca 6kg. Eftersom det var en mamma så släppte vi givetvis henne igen. En liten öring blev dagens andra fisk .Strax under måttet fick den simma åter också. En gädda till fick vi, och den var lite mindre så den fick följa med hem. Nästa dag tänkte jag och min son satsa lite på gädda, då det ju verkade som de var lite på hugget. Vi drog till ett av mina gamla (hemliga) ställen. Där har varit dött i många år p.g.a utfiskning. Jag berättade om detta fantastiska gäddparadis för fel person och efter några år gick det inte att fånga en enda fisk på hela området. Jag berättade detta för Robin och vi sa att nån gädda ska vi nog kunna lura. Vi blev glatt överraskade när jag lyckades landa 2 st och tappa 3 på 10 kast. Robin blev sugen att spinnfiska, men tyken som han är så hade han sagt att idag ska han ta sin första gädda på fluga. Därför fick han inte låna spöt innan han fått någon på sitt flugspö och sin fina julklapp, en skitsnygg transparent rulle. Envis är han efter sin mor, så han vadade helt enkelt ut och tog en fin gäddmadam på ca 2,5kg så var det klart.Det som följde var helt underbart för en som trott att det var utfiskat för all framtid. Vi krokade, tappade, landade och hade fisk efter i nästan varje kast. Totalt fick vi 21st på land och Robin tog den största ca 7 kg. Tyvärr var vi tvungna att vara hemma vid 14-tiden och fick sluta när det högg som mest, men vi kunde ju inte annat än vara supernöjda. På vägen hem mötte vi min gamla barndomskompis Danne med en kanon öring på 2,3 kg. En fantastisk avslutning på en mycket spännande fiskesäsong. Det hemliga stället kommer denna gång att förbli hemligt. All fisk sattes åter vilket Robin tyckte kändes väldigt skönt på vägen tillbaka.  Hoppas att fler kan uppleva sådant om sina gamla hemmavatten och inte tvärtom , vilket det tyvärr oftast är.

Snart spöböj igen……. Jonas.

Vi på  fiskebloggen.com  och  fiskeresor.nu   önskar alla ett gott slut och ett gott nytt.     Jonas, Mattias och Tony.

Ps: 8 timmar till premiär, ska ner till Skåne för att jaga blankt. Es