Förra året lovade en ganska nyvunnen vän att han skulle ta med mig på karpfiske och se till att jag fick fånga en av dessa svårflörtade giganter. I gengäld skulle jag guida honom till sin första lax. Turen föll sig så att det var jag som fick uppgiften först, vi hamnade i lilla Edet av en slump. Där hade inte fångats någon lax på flugsträckan på flera veckor. Efter att fått lite instruktioner, flugor, utrustning mm var jag tvungen att åka till jobbet. 30 min senare var det klart, en lusad 3,5 kiloslax hade gapat för stort över savadakroken. 10 min senare var det dags igen ännu en lax sög i sig flugan, men denna var av det större slaget och blev för svår att klara på 0,25 tafs i strömmen.

Några veckor senare var det dags igen, nu tog jag med honom till min hemmaå. Efter att släppt honom lös på den bästa platsen klippte han en nystigen lax på 6,4 kg. Efter detta så har det inte varit mycket fiske som inte riktats efter lax. Han tog sedan helt på egen hand och på egna flugor en grilse samt en riktig best på 13,4 kg i Säveån. Allt detta på sitt första halvår som laxfiskare, imponerande. Att han dessutom inte glider på räkmackan av taktik, information, flugor, platser mm som omger mig och mina fiskevänner, utan trampar sin egen stig gör det inte sämre.

Så i år var nog förväntningarna stora på det tidiga vår och försommarfisket. Och det ska fiskegudarna veta att Mika som vi förra året döpte till “the monster” efter sin monsterstart i laxfisket han har kämpat. 35-40 pass efter lax i år är det inte många bland oss som slår. Så när förlösningen nu kom tillslut i fredags var det väldigt många som delade glädjen med Mika som jag förövrigt döpte om i vintras till “kryddan” när vi hade julklappshandling med grabbgänget och han blev förälskad i en kryddburk.

På sin favoritplats i Säveån lyckades han landa både en grymt fin öring på 2,5 kg samt en kanonlax på hela 10,2 kg. Laxen hade vid tre tillfällen gjort rusningar på upp mot 80 m och avslutat dessa med meterhöga hopp. Att få köra en fisk med sådan kraft och sedan få äran att landa och returnera den är en fantastisk upplevelse som är få förunnat.

Vi på fiskebloggen lyfter på hatten och gratulerar till ett grymt bra jobb.

Snart spöböj igen……Jonas

* 2 Comments