Days in Falkenberg

Tillbaka till där det en gång började…

Falkenberg; den lilla söta staden med fantastiska Ätran vackert rinnandes genom centrum. Längs älvpromenaden ser man joggare, folk rastandes sina hundar, träd; knallgröna av försommarens näring som riktigt färglägger hela Ätrans strand. Fiskegubbar sitter på bänkar och skrävlar (min var stooor, jo det var den) och fokuserade, utvadade fiskare som hoppas och tror att det närsomhelst skall hugga.

I Falkenberg fick jag min första lax när jag var 14 år. En 6,5 kilos mörk hane som jag tog på räka. Det var den enda laxen som fångades den dagen och jag levde på den känslan i månader – kanske år. Det var den laxen som fick igång mitt fiskeintresse ordentligt, även om det dröjde 6-7 år innan jag fångade nästa salmo salar. Härliga minnen kommer härifrån.

Eftersom det är den absoluta högsäsongen på mitt företag (adrenalin.nu) nu så blev det ingen premiär i Norge för mig i år. Istället bokade jag in mig och Amanda på en liten 2-dagarstur för laxfiske i Ätran och för att pröva lyckan i den nya & spännande Hertingforsen som öppnades i år.

Vill ni också boka kort för laxfiske i Ätran gör ni det på: Falkenbergslaxfiske.se

Ätran flyter fram magiskt genom Falkenberg

Frossa direkt!

Viggo, vår hund, Amanda och jag kom till Falkenberg kvällen innan fisket startade och checkade in på fina Hamngatan 27. Vackert beläget i ett gammalt magasin utmed Ätrans nedre del, nedanför Tullbron, finns det omsorgsfullt designade och inredda hotellet. Amanda uttryckte det som att ”min mamma skulle inte hitta någonting att anmärka på här”, vilket jag tolkar som högsta betyg.

Vi gick en promenad längs ån för att rasta Viggo, samtidigt som vi förstås var nyfikna på att se hur flödet var och om vi kunde se någon fisk. På väg uppströms såg vi 2 fina laxar visa sig medan Viggo svalkade sig vid en av sandbankarna. Vid Fajansbron vände vi och gick nedströms på andra sidan. När vi närmade oss Tullbron såg vi en utvadad fiskare med fisk på, på motsatta sidan. Jag sprang över Tullbron och killen visade sig vara ingen mindre än guiden Jesper Ljungberg. Några meter uppströms 2:a karet i Tullbron tog laxen och kom efter en stunds fight snällt in. Jag filmade med telefonen och resultatet ser ni på videon här nedan:

Den hade lus med äggsträng

Vacker lax

Uppe med tuppen

Amanda blev sjuk natten till tisdagen men kämpade sig ändå upp och ut för ett par timmars fiske på morgonkvisten. Väl hemma för frukost bestämde hon sig för att spara på krafterna och gå och lägga sig igen och kurera, men jag ville såklart ut igen.

Jag gick över laxbron och såg fisk visa sig direkt 50m uppströms bron. Det kändes riktigt hett! Jag bjöd in Jesper som fick fiska Amandas spö och han hängde gladeligen med till Hertingforsen – perfekt med lokal guide som kunde visa mig sträckan och få fiska själv. Vi drog lott om två hotspots och hans lott var den längst nedströms. 5 min senare ser jag hans lina sträcka upp; ”FISK!”. Jag satte igång kameran.
Dessvärre hade stabilisatorn på kameran kopplats ur och det blev tyvärr en ganska skakig film, som ni kan se nedan:

Jesper med halländskt stål

Viggo var med på morgonen

28 grader

Efter Jespers fångst gick jag en repa till och sen blev det riktigt varmt i luften så jag åkte tillbaka till Amanda som kände sig lite bättre. Vi drack välbryggt kaffe i Hamngatan 27’s härliga trädgård och babblade lite med tjejerna som jobbar där. De var fascinerade över att vi kom för fiskets skull – tänk att laxfisket, som kännetecknar en stad så mycket som Ätran gör för oss fiskare, är så outforskat och främmande för någon som är född och uppvuxen där.

Nu var det dags för hotellbyte till Falkenberg Strandbad, ett fantastiskt fint hotell precis på strandpromenaden. Vi lämnade väskorna där och åkte några hundra meter bort till hundbadet för att bada och ta det lugnt, samla kraft inför kvällshugget. Då vi var fulltankade med solenergi kom kvällen och vi åkte ner till älven igen. Jag gick på Hertingsträckan och Amanda nedströms bron, vilket också ingår när man köper kort i Hertingforsen.

Koncentrerat fiskade jag över huggplatserna Jesper hade pekat ut och exakt på den bästa platsen drar det i linan. Lite ofrivilligt släppte jag slinga, lyfte spöt – och där satt den! Några tunga gungningar senare släppte den och jag kände en extrem tomhet. Såg några fiskar efter detta, men ingen högg på min fluga.

Häng flugan

När man fiskar Hertingströmmen lärde Jesper mig att man ska vada ut så långt man kan, till djupkanten av rännan och hänga flugan i hålorna med hjälp av flera mendningar. Linan Jesper och jag använde var Flyt/S4-5 och en relativt stor fluga, ca 6-8 cm.

När vi kände oss nöjda åkte vi tillbaka till hotellet där vi avnjöt varsin GT i den tropiska spabaren och senare en middag i den mysigt inredda, New England/marint inspirerade, restaurangen. På kvällspromenaden fick Viggo springa i strandkanten och bada så mycket han ville. Han hade gjort sig bra som falkenbergare..

Några dagar efter vi kom hem fick jag ett meddelande av Jesper som skrev:

Ett trevlig meddelande kom idag och lite kul bilder ifrån grabbarna som besökte Hertingforsen igår.
Mycket kul att dom hade sådant bra fiske.
Som jag sagt till flera personer innan, så är det nu på lågvatten som forsen gör sig klart bäst.
Här följer texten ifrån Robin:

” Efter några turer till Mörrum beslutade vi oss för att pröva ett, för oss, nytt vatten. Vädret såg lovande ut och prognosen visade äntligen molnigt och till och med regn. Eftersom vi inte fiskat Ätran tidigare var vi lite osäkra på hur det låga flödet och denna torra varma period påverkat fiskemöjligheterna. Jag hade sett att Jesper Ljungberg/ Fiskeguide i Falkenberg hade fångat 2 fina laxar några dagar tidigare så vi skrev till honom. (…) På eftermiddagen kom den eftertraktade väderväxlingen med moln och lite regn. Vi visste var fiskarna stod och efter lite rotande i flugasken och växlande av fiskedjup lyckades Oliver kroka den första laxen på 83 cm och efter några spännande landningsförsök landades första laxen halv åtta på kvällen. Strax efter 21:00 var det min tur och en bombstark lax på 76 cm tog beslutsamt flugan. (…)
Ätran bjöd på mycket underhållande fiske. Fina små djupa pooler och bra fart på vattnet. Inte lätt fiske, men ytterst underhållande på rätt utrustning. (…) Vi kommer helt säkert tillbaka!
Robin ”

Och under tiden jag skriver detta kommer ett sms från minkarnas mink Calle Ohlsson, se bild:

Vi hade underbara dagar i Falkenberg och det kändes skönt att inte ha allt fokus på fisket för en gång skull. Promenader, strandhäng och restaurangbesök hanns också med denna gång. Vi kommer absolut tillbaka till Ätran snart, och det ska bli spännande att se hur det går för Hertingforsen i sommar.

Vill ni boka kort i Ätran gör ni det på: Falkenbergslaxfiske.se och vill ni ha riktigt bra guidning, kontakta: Fiskeguideifalkenberg.se

*Days in Falkenberg är en bok författad av W.M. Wilkinson från 1886

Oliver Bernaut med Hertinglax 83 cm c/r

Robin Wilen med Hertinglax 76 cm c/r

Amanda kämpade på

Viggo hänger alltid med på våra resor och vill gärna vara ute i vattnet

Perfekt att kombinera laxfiske, spa och strandhäng

Kanonfin restaurang med bästa utsikten

Falkenbergs strandbad

Falkenberg har en fantastisk strand

Vacker västkustlax, tagen vid Tullbron

Christer kom och hälsade på och fiskade dagen efter.

Översta biten av forsen får man ej fiska. Under mig där jag stod finns laxräknaren och kameran som filmar all fisk som går upp. – Laxfiske i Ätran

Unikt projekt – att återställa en fors

Vid Herting genomfördes 2013-2014 ett av de mest långtgående naturvårdsprojekten för atlantisk vildlax i Europa. Den gamla åfåran återskapades genom att man högg ner skog, la ut lekgrus och ståndsten samt byggde vinkelställda ledarmar för att säkerställa ett minimiflöde på elva kubik. Det installerades även en fiskräknare och en kamera. Dammen revs och det byggdes ett vinkelställt galler för utvandrande fisk framför kraftverksturbinen. Projektet är avslutat men arbetet pågår fortfarande med att återskapa fria vandringsvägar för alla arter. Detta drivs av Falkenbergs Energi som producerar klimatsmart och förnybar el vid Herting.

Fler och större laxar

Projektet har inneburit att passageeffektiviteten förbättrats för alla vandrande arter och beståndet har ökat kraftigt sedan öppnandet. Överlevnadsgraden hos utvandrande lax har också gjort att man nu börjar se större laxar, med mer än ett havsår bakom sig, stiga i Ätran. Laxarna blir fler och framför allt större. Den nya forsen har också blivit uppväxtplats för ca 27 000 laxyngel årligen, vilket ökar mängden kortvandrande lax och beståndet. Hertingprojektet betraktas som ett föredöme för liknande anläggningar.

I år öppnades alltså Hertingforsen upp för flugfiske, laxfiske i Ätran.

Vill ni boka kort för laxfiske i Ätran gör ni det på: Falkenbergslaxfiske.se