Så var det dags för fiske igen, men denna gång i en lite annan skepnad än tidigare. Jag har ju tävlat innan t.e.x i vm i havsöringsfiske i Norge. Men nu handlar det om många fler arter.

Mika ringde mig för några veckor sedan, vad tycker du? ska vi  bilda ett lag och ställa upp i västsvenska ?? VAD frågade jag??? Västsvenska i vad? Fiske såklart! Ok sa jag.. vi ska göra det.

Mika som är väldigt insatt i detta med tävlingsfiske skötte alla kontakter och anmälningar. Han plockade ihop ett lag med fiskefreaks med olika kvalifikationer.  Jag, Mika, Henrik, Benny och välkänd inom specimenfiskekretsar Niklas. Vi har 18 olika arter som vi ska jaga de största individerna av. Så vi får sätta igång  om vi ska hinna. Ett år har vi på oss.

Först ut var Niklas som lyckades landa en fin gäddmadam över 8 kilo under en expedition under ett par dagar. Två dagar senare var det vår tur, vi beslutade att ge oss ut på jakt efter de riktigt stora gäddorna. Efter mycket forskande och funderande valde vi sjö och plats.

Upp tidigt tidigt,  packa fiskegrejor,  mackor, grillkorv, kaffe, vatten , tändstickor och extra kläder. Det var väldigt kallt ute och det knarrade under skorna.

Väl ute på isen började vi sätta ut våra spön för ismete efter gädda och gös och ev stor abborre. Alla spöna kom ut men inget napp. Vi väntade lite till, och började fundera på om något var fel. Äh vi tar en kaffe och tänder brasan så brukar det hugga, fäääälllnniiinngg skriker någon och alla börjar springa. Bom. Ännu en fällning, och bom igen… Nästa fällning var på min,  vi hade 4 egna spön som var och en skötte. Den som fick hugget skulle enbart ägna sig åt just detta. De andra skulle serva med våg, karpnät (att väga i), matta, måttband, peang och kamera. Jag tog i spöt det ryckte till och jag förstod att fisken var kvar. Ett distinkt mothugg och fighten var igång. Det var lite knepigt i början då detta var min första spögädda från isen. Fisken slogs bra och den kändes ganska fin, Mika landade gäddan och efter en snabb vägning och mätning fick hon friheten åter. Glada som spelemän var vi för att lyckats med vår expedition, dock tyckte vi nog att gäddan var i minsta laget. Med sina 4,1 kg skulle hon nog få det svårt att slåss om poängen i tävlingen. Men vi njöt ändå av fångsten och gick upp till brasan igen. Jag tog en sipp på kaffet, och då kom nästa fällning. Miiiiikaaaa det är din skrek både jag och Henrik. Med kaffe och mackor farandes genom luften sprang vi ut, redan rutinerade i uppgifterna,  sedan förra fisken organiserade vi oss inför fighten. Hon stod och tjurade en stund, men gick sedan fint. Mika krokade rutinerat. Det blev en ganska lång kamp med långa rusningar och virvlar i ishålet som avlöste varandra. Efter några minuter tröttnade hon och lät sig landas. Åh vilken vacker fisk, en helt perfekt gäddhona låg på mattan och lät sig mätas och vägas. Vi tog några bilder och lät henne gå. 7,2 kg kändes som om vi var på rätt väg. Nu lossnade det ordentligt och vi kunde i ganska rask takt landa 10 fina gäddor. Alla välmatade och mellan 3,2kg till Mikas topp på 7,2kg. Mycket fin snittvik

Vi har kollat lite på de andra arterna inför fiskeåret som komma skall, och har smidigt en grym plan. Vi har destinationer som skall prövas, men framför allt lagfisken att se fram emot. Till helgen hoppas vi på att säkra några poäng i ett par arter.

Gå gärna in och kolla resultat och bilder på hemsidan för tävlingen. Adressen är www.vastsvenskan.se Återkommer med rapport efter nästa fiske.

Snart spöböj igen…… Jonas

No Comments