Nu är det dags att summera vårfisket lite snabbt innan man grabbar tag i laxspöt på allvar.

Här hemma (Göteborg) har det på de flesta håll varit ganska trögt, med undantag för kortare perioder med hyggligt fiske på blanka besor. Ett antal fina blänkare har kommit upp och dom faller oftast för en fluga fiskad av en lite utöver det vanliga entusiastisk spösvingare, som efter mycket möda till slut får utdelning. Vi andra får förlita oss på tur och tillfälligheter.

Nu har även horngäddan äntrat våra vikar och då brukar ju öringen backa undan en aning, vilket gör att man kanske ska rikta sitt fiske under de mörkare timmarna när horngäddorna är lite mindre aktiva.

Jag har haft förmånen att fiska i Emån under våren, där jag började med premiärfisket ihop med diverse tv-team och andra lyckligt lottade. Vi krokade och släppte tillbaka ca 40 fiskar om jag minns rätt.

Mitt nästa besök blev av i början på april och man hoppades ju givetvis på blänkare. Fiskegudarna var med mig även denna gång och delade givmilt ut 2 riktigt fina blänkare på ca 3,5 kilo. Även en båge och några småblänkare fick bita i stålet.

Totalt anses vårfisket i Em i år vara mycket bra även om det i slutet blev för varmt fort, så den mesta fisken satte fart mot det helande havet. Nu väntar fiskmästare Håkansson på de första tungviktarna att äntra ån och jag får troligen anledning att återkomma om detta.

Laxen är ju även på plats i våra något mindre åar och älvar,så jag får slipa krokarna och ge mig ut.

Skitfiske…..JONAS