Påsktider och en kombinerad fiske o familjeresa till södra norrland som gav massor av trevliga minnen i form av gamla ungdomsvänner som slöt upp vid dalälvens sista rinnande km. Långledigt över påsk och sedan tidigt en inplanerad fiskedag vid älvkarleby för att introducera 2-hands fisket för mina gamla vänner Tompa o Crippa. Det var säkert 25 år sen vi gjorde någonting liknande tillsammans sist så detta var välkommet. Tompa hade dock hört att det togs bra med blanköring i mynningsområdet så vi bestämde oss för att starta fisket vid Bredsand på lördagsmorgon innan vi intog Älvkarlebys strömmar.

Då våren hade anlänt till gbg låg vintermunderingen på vinden så nordliga vindar och 2-3 grader var inte min melodi denna dag. Jag var först nere vid bredsand och redan efter cirka 20 minuter så hade jag en kraftig dragning i fluglinan, där min ginger färgade kaninstreamer dragit till sig en örings intresse.

2 timmar senare sluter grabbarna upp och Tompas tokfärgade drag ger genast utdelning i fast fisk. Den går dock loss inom några minuter och ett bistert leende övergår snart i ett lugn.. Han har valt rätt ändå 🙂

Crippa däremot blir stressad och springer runt överallt i jakten på hugg. Ytterligare en tappad fisk av Tompa är allt vi känner denna f.m. Vid lunch bryter vi upp och ger oss av mot Älvkarlebys fiskecamp för mat och byte mot det tyngre älvfisket med 2-handsspön.

Mätta och belåtna börjar vi vårat fiske vid kistan så Tompa o Crippa får börja sina första trevande försök från rätsidan. Dom är som 2 kalvar på grönbete och jag mindes själv första säsongen vid Säveån med ett flugspö i handen och all frustration som omgav mina försök att lägga flugan där jag ville.

Fisket denna dag blev som det blev och minnena går istället till en njutbar picnic vid älven med ostar, bruchetta, oliver, bröd och lite vin därtill och återföreningen av goda vänner.

Detta gav mersmak och vi kommer att återförenas här på västkusten för att fiska efter våra nystigna atlantlaxar första helgen i juni.

tony.lunden-gallipoli@bredband.net