Mörrum blänkarfiske 12-13 mars


Lör 12 mars

Endast några dagar efter att vi fått äran att fiska den första dagen i Mörrum, så är vi nu tillbaka. Den här gången är vi en grupp på 12 personer som ska fiska tillsammans med en annan grupp från laxlyckan.

Natten var iskall och när vi fick komma in i värmen hos Ninas för lite go-frukost så var det 5 minus ute. En snabb frukost och sedan iväg på äventyr. Alla drog till de platser som man tyckte kändes hetast och fisket kunde börja. Uppe på vår privata sträcka höll Robin kastkurs.
Kursen rullade på fint den första timman och sedan var det dags för ett litet uppehåll. Då passade Robin på att göra ett par kast. Javisst!! Det finns hopp om det. Robin drar i en fin hybrid 89 cm Grattis!

Men nere på Kronans laxfiske går det trögare än väntat, dock är vädret helt underbart med över 10 grader varmt, strålande sol och vindstilla. Strax innan lunch drar Mattias i en fin fisk i pool 2, tyvärr släpper den och lämnar endast tomrum efter sig. Direkt efter det krokar Ulf en grymt fin blänkare, också i 2:an. Ulf gissar 4-5 kg.  Direkt efter det drar jag i något som jag känner är väldigt starkt, fisken gör några otroligt hårda knyckar och är sedan borta. Vi tar en välbehövlig lunch på Kronolaxen och kör sedan igång igen. Gänget är taggat och det känns som att vi kommer få en spännande eftermiddag.

Jag (Jonas) fiskar mig ner till 9:an. I första kastet suger det i lite försiktigt men inget direkt hugg.. Jag gör om kastet och när flugan driftar in mot samma strömkant så drar det till ordentligt, fast fisk men tyvärr en av de mindre varianterna igen. En fin liten 50 cm blänkare får gnistra i solskenet en stund med mig, sedan får hon simma vidare ut i strömmarna. Ungefär samtidigt landar Mikael och hans varsin kanonblänkare på runt 3 kg nere på pool 15/16.

Resten av kvällen blev stilla och det var endast någon som haft en dragning.
Vi tog en god middag på Walhalla och sedan var det dags för kudden.
I morgon är det en ny härlig dag och då ska vi ta de riktigt stora!

Foton: Marita Olsson, Mattias Holmqvist och Mattias Helde

92 cm hybrid
Robin landar sin hybrid
Robin landar sin hybrid

Dag 2, söndag 13 mars

Så var sista dagen kommen, vi vaknade något sent och uppdaterade bloggen innan vi åkte på frukost nere på Ninas.

Väl på plats märkte vi att den större delen av gänget varit lite trötta efter gårdagen. Men efter några minuter började alla trilla in och taket blev åter högt med glada toner och förväntan inför dagens fiske.

I dag var allt tvärtom mot i går.

Solen som så varmt och helande hade lyst på oss under gårdagen hade bytts ut mot en grå himmel. De härliga 10-12 graderna var nu i stället iskalla 4 grader. Vad skulle detta innebära för fisket? Ja bara att sätta i sig frullen och kasta sig ut i den kalla ån för att ta reda på detta.

Vi började med ett gäng uppe på den privata sträckan uppe i Svängsta. Robin hade kastkurs och det började se riktigt bra ut för grabbarna. Mattias var lite sliten efter hårt fiske, lite sömn och hårt arbete i veckan så han tog en liten vila på frukosten. Jag fiskade genom ett par platser på sträckan där jag tyckte att det borde stå fisk, men helt utan resultat.

Vi drog nedåt igen, fiskade 8-9-10-11-12-13-14-15-16….inte ett enda nyp i flugan. Mikael fick ytterligare en liten blänkare, kul att det rycker lite i snöret i alla fall. Uppe på 2:an hör vi att de fått ett par fina öringar, men på de nedre är det väldigt stilla. Jag och Mattias börjar förbereda för lunchen som vi traditionsenligt håller vid vindskyddet på pool 14. Pyttipanna med rödbetor och saltgurka står på menyn.

Vid 13-tiden börjar folket hopa sig runt Muurikkan som vargar runt sitt byte, gubbarna är hungriga så vi får se till att bli klara. Plötsligt plingar det till i telefonen, Mats hade fått en grymt fin hybrid på 93cm uppe på ”röset” på 4:an. De gubbarna har flyt, 2 fina fiskar fördelat på båda två, bättre kan det ju inte bli. Mats och Hans kommer strax på lätta ben och de berättar lyriskt om sin upplevelse med fisken, en drömfisk är landad och den största Mats någonsin fått.

Pytten är klar och det blir helt knäpptyst för en stund längs ån där vi sitter. 2 ägg var och en rejäl tallrik med pyttipanna, rödbetor och saltgurka sedan var det dags för fiske igen. Ulf kom på besök och visade återigen var skåpet ska stå. ”Om jag kommer ut här så får jag en blänkare” sa chefen och ut kom han efter lite trixande och högg gjorde det efter ett par kast. Snyggt!

Peter tappade först sin fluglina och sedan även en blänkare nere på pool 16. Totte lyckades till slut landa en fin 50 cm-are och var glad för lite gung i spöet. Robin fick en öring på 2:an och jag och Mattias fick tyvärr nöja oss med tappade fiskar denna ganska tröga dag. Antar att den kyliga nordanvinden gjorde sitt till.

Nästa gång vi är i Mörrum blir troligen i slutet på april, då ska vi jaga årets första blanklax….om den inte redan är fångad vill säga.

Men nu laddar vi för 2 härliga veckor i Skottland med 20 gäster, först 1 vecka i Spey och sedan 1 vecka i Dee.

Snart hugger det igen!

Jonas och Mattias

Mattias Holmqvist hjälper till med landningen