är det dags för lite uppdatering om hur säsongen har startat i våra åar och älvar. Det är den 10 maj och visst har laxen kommit på vissa ställen men absolut inte överallt.
Jag tänkte börja där det kommit igång här på västkusten nämligen Ätran:

Ätran har som ni läst här tidigare kommit igång ganska bra och fram tills igår så var det tagna 25 laxar med en topp på 12 kilo. Den troféfisken tog Lars Davidsson den 25 april på fluga och till det säger vi grattis!!
Martin Grundströms fina lax på 9.5 kilo som ni kunnat se fighten på film här hos tidigare är naturligtvis värd en extra applåd.. 10 av de fiskarna är tagna på fluga varav den senaste igår av vår fiske kollega från Göteborg Lars Järvesjö.. Du får ett grattis med från oss Göteborgs kollegor.
En av de roligaste artiklarna som jag nyss hittade handlade om en av de laxar som i höstas blev radiomärkt och sen pejlad under vintern. läs detta och njut av vad våra kära laxar pysslar med under den mörka årstiden.

“Detta är den första “Dagens lax” där vi kortfattat återger vad som hänt de laxar vid radiomärkte i höstas och pejlat sedan dess. Om tiden tillåter kommer vi berätta om en ny lax varje dag, vilket innebär att vi kan se fram emot en 45 dagars följetong.

Lax nr. 44 är en hane på 84 cm och 4,4 kg som märktes och sattes ut ovan laxbron 15 september. Efter upprepade försök (8 st) att passera laxtrappan (Denilen) fullföljde den slutligen 26 september. Den simmade snabbt vidare uppströms och in i Högvadsån 14,5 timmar senare. Inom ett dygn hade den även lyckats hoppat förbi Nydala. Trolig lekplats var i Hjärtredsån vid Ullareds camping där den även tillbringade vintern. I våras simmade den nedströms och nådde Herting 28 februari. Först på eftermiddagen 12 april lyckades den passera genom besfällan och nå havet samma kväll. Imponerande! Tänkt vad de i dag får krångla för att komma upp och ner i ån!”

För er som vill följa arbetet med Ätrans lax kan ni läsa mer här.

Mörrum går i väntans tider och när den 10 maj är här och inget händer så är det nog många som funderar över vad som händer. Pratade nyss med Lars Terkildsen på Fiskeshopen och det är många rykten hela tiden om svallvågor tappade fiskar men så länge ingen ligger i gräset så kan det vara gammal fisk eller öring. Frustrerande läge för ett av landets mest berömde laxvatten. En orsak till att laxen inte riktigt är på gång kan vara att det fortfarande är kallare i havet (4 grader) än i ån (10 grader). Vi återkommer naturligtvis så fort det händer någonting där nere på östkusten.
Men så länge så ser ni här en underbar öring som Terkildsen fick i onsdags den 5 maj strax efter kl. 17 i pool 5. Öringen tog på hans egen komponerade Ullsockvariant som heter “Terkildsen terror”. Fiskebloggen hälsar grattis och ser fram emot nya bilder när laxen kommer på land… :)

Mörrumsån 5 maj Lars Terkildsen 80 cm / 7,1 kg havsöring från pool 5

Lagan har registrerat 9 laxar på sin sida med en topp på 9.7 kilo. Den togs redan i april av Mikael Larsson och var bara 93 cm lång och en riktig tjockis. Av de 9 laxarna är 1 tagen på flugspö och de flesta tagna under aprilmånad. Bara 2 stycken är tagna nu i maj så det har tagit lite stopp där med.

Mikael Larssons fina tjockis från Lagan.. Grattis önskar bloggen!!

Viskan Började med 2 laxar. De togs helgen 1-2 maj och de vägde runt 7-8 kilo. De togs inte på Kullagårdssträckan och är därmed inte registrerade på tavlan där nere vid vindskyddet. Det har nu gått en vecka sen dess vi var där och firade Jonas födelsedag med sill, nubbe och grillning så det har säkert hänt mera saker där nere.. Vi såg trots allt fisk som med all säkerhet var ny fisk.