Claes första regnbåge!

Nu kör vi!

Vi på fiskeresor.nu startar  under hösten kurser i flugfiske i samarbete med Tellis-flugfiske. Kombinationen är en given succé och i helgen som var körde vi vår första kurs på Vinnalts välplanerade anläggning utanför Halmstad. Läs om kursen HÄR

Efter diverse inköp och kompletteringar var vi på plats i Vinnalt.

12:00 Mötte vi upp premiärdeltagarna på parkeringen vid fiskedammarna och ån. Tony, Claes, Martin, Jenny, Jan, Fred och Peter. Alla var ivriga att komma igång, så vi checkade snabbt in i de fräscha timmerstugorna som ligger på gångavstånd till vattnet.

Tellis startade snabbt upp sina elever med kompletta utrustningar från Loop. I början är det ren teknikkurs, vilket kan vara lite frustrerande när stora fiskar vakar framför dig och du kastar utan fluga på tafsen. Men allt är genomtänkt, och av rena säkerhetsskäl är denna del av kursen fluglös. Tids nog började deltagarna ta sig och fick börja fiska “skarpt”.

Tellis instruerar kastteknikens grunder

Först ut är Jan som kastar riktigt bra, han skulle faktiskt kunna ha fiskat i några år med den timing han visar i kasten. Det är otroligt vad viktigt det är med en riktigt bra instruktör. Det borde man kanske prova självlärd som man är. Jag skulle gissa på att Jan gjorde max 30 kast med fluga på innan han skrek i panik  JONAS!!! Vad gör jag nu??? En av de stridbara bågarna i Vinnalt hade tagit hans fluga och nu var kampen igång. Jag sprang dit och guidade honom genom fighten, som tur var så var det inte en av de största som tagit men en fin fisk på ca 2,5kg. Fiskarna här är i regel starka och slåss hårt och fisken bjuder på långa fina rusningar. Jan frågar under fighten hur länge den kan hålla på såhär, jag antar att han börjar få mjölksyra i underarmen och det är ju lätt i början när man spänner sig lite extra. Allt går givetvis bra och efter en stunds dragkamp där Jan gör allt rätt så kan jag håva kursens första fisk. Stort jubel runt sjön och stort grattis till Jans första flugfångade fisk.

Jans första fångade fisk på fluga!

Under kvällen öser regnet ner och det är hemskt kallt. men alla deltagare har blivit tända och kämpar hårt in i mörkret, imponerande.

Jag och Mattias förbereder undertiden kvällens middag i stugorna.

Förrätt: Västkusttrippel

Ört och vitlöksgratinerad havskräfta, Blåmusselshot, Smögentoast

Varmrätt: Parmabakad torskrygg, grillad sparris, rödvinsky samt dillpotatisstomp

Dessert: Varm chokladsoppa med rostat fruktspett.

När alla kommer in i den varma stugan höjs stämningen och det pratas om plogar, vak, flugor, kast och allt nytt som vi lärt oss under kvällen. Tellis binder lite flugor och pratar om teknik och flugval. Alla flugboxar kommer fram och det botaniseras bland zonkers, bobbisar, nymfer och andra namnlösa håriga saker som ser ut som mindre sparvar.

Under middagen avlöser historierna varandra, några från förr men också några helt färska från dagens äventyr. Jan får givetvis berätta sin historia flera gånger, det är härligt att se hur alla upplevt hans fångst från olika håll. Alla har något att tillägga från den plats de stått på .

Efter en fantastisk kväll med god mat och dryck pratas det om nattfiske, men temperaturen inne är nog ungefär 25 grader varmare än ute så vi beslutar att satsa på morgonen istället.

Jag tror att alla sov ovaggade denna natt, ingen hade hört någon snarka och då hade vi flera storsnarkare bland oss. Gott, rekreation och avkoppling.

Upp tidigt innan det blivit ljust, jag snoosade lite och vaknade till av Tony som gick på verandan för att hämta sitt spö. Helt otroligt men alla hakade på detta kalla tidiga morgonfiske. Jag  såg till att alla hade rätt flugor för det mörka morgonfisket, samt någon lite mer diskret fluga när det blivit ljust igen. Precis i gryningen var det en liten kort huggperiod, jag missade 3 fiskar och fick en öring. Jan som fått igång fisket ordentligt tappade en fisk som drog av tafsen.  Tony lurade uppe i tallsjön i det första ljuset, plötsligt stramade det till och blev stumt. Flugan var borta. Jag hade sett en riktigt stor fisk där tidigare i mörkret och misstänker att den smakat lite på Tonys fluga. Tyvärr så brast tafsen och Tony han aldrig känna fisken, men det kommer fler chanser.

Vid 8-tiden var det dags för en härlig frukost med ägg och bacon mm, som Mattias ordnat under tiden vi fiskade.

Efter frukosten var det dags för Tellis att ta vid med kurs igen, denna gång lite mer riktat mot själva fiskandet. Hur och varför man gör på vissa sätt och även lite kast teknik individuellt.

När det putsats lite på tekniken var det fritt fiske igen. Claes klippte på en rejäl fisk omgående. Efter en ganska lugn kamp kunde vi landa kursens hittills största fisk, prick 4 kg. Claes första och största flugfisk var ett faktum. Jag landade direkt därefter en mindre fisk på ca 2 kg som  tillsammans med Jans fisk från dagen innan fick bli lunch.

Vid 12 tiden avnjöt vi en härlig lunch med nyrökt regnbåge, romsås samt mandelpotatis.

Efter lunchen var några av deltagarna tvungna att avvika. Vi andra fortsatte att fiska några timmar och hade periodvis riktiga huggsexor. Tellis landade en fin 4-kilos som bjöd på flera långrusningar. Peter tog dagens största på mäktiga 4,8 kg. Fisken var ganska svårtrugad periodvis för att plötsligt ta på nästan vad som helst. Men generellt så var det små flugor som fungerade i ganska diskreta färger.

Peter med dagens största: 4,8 kg

Framåt kvällen var både vi och deltagarna nöjda med dagen och vi plockade ihop för hemfärd.

Vår första kurs vid Vinnalt blev som sagt succé.

Alla fick känna på spänningen av flugfiske, med stora fiskar som visar sig i närheten av flugan. Från att vara helt novis när det gäller flugfiske så har deltagarna fått en fin inkörsport till denna fantastiska fritidsaktivitet med avkoppling och rekreation genom Tellis vägledning. Nästan alla fick känna fisk, vilket är väldigt tillfredsställande som arrangör.  Sammantaget var arrangemanget perfekt genomfört med ett engagemang  som garanterar kvalitet i framtida kurser.

Håll utkik för kommande datum på fiskeresor.nu,  vi har ett tak på 8 deltagare för att kunna garantera exklusivitet och kvalitet. Vi kommer att arrangera en kurs endast för tjejer, just för att de ska kunna fiska och lära sig utan att känna sig obekväma. Tjejer är givetvis välkomna på våra “vanliga”kurser också. Det blir även en något subventionerad kurs för juniorer ålder ca 10-16 år. Allt detta  återkommer på vår sida inom en snar framtid.

Läs om kursen HÄR

Snart spöböj igen……..Jonas och Mattias