Följ med oss österut när vi gräver öring i Emån!!

Lördag 00.55
Regnet duggar utanför stora flygeln och nu är det bara timmar kvar tills det är dags..
Kräftorna och snapsen övergick i kladdkaka o whisky och nu börjar kvällens sociala möten ta ut sin rätt..
Lagom fulla o minnesvärda möten med öringar o laxar har bytt ägare över samtal med gamla o nya bekantskaper.
Nu är det dags för lite sömn innan vi går på jakt längs åns berömda pooler.  Under årets Krefta fly ägnar vi en tanke till Walter Barret som för 80 år sen satte ett fantastiskt världsrekord på flugfångad havsöring. Den magnifika fisken vägde 12.8 kilo och togs på en klassisk Supper fly 5/0 .. Skål!!

Lördag 07.30
Åh nääj å nääj… Den skååårrrrande skååningen e föööre maaaj!!!!
Vi är alla fiskesugna och alla underbara pooler bara väntar på oss och alla har sina favoritpooler som man vill vara först på. men idag är det lugnt och i det här gänget finns inte den där stressen utan ödmjukheten kommer först, annars hade man nog inte blivit inbjuden hit.
Det duggar lätt och nu har de flesta förträngt klibbiga ögon o torra halsar.. En efter en kommer dom ut ur husen.. Peter, Thulin, Rosander och jag tror de flesta som sover i herrgården är nu ute vid ån. Jag är strax ute men i bakgrunden hör jag Viggo ( Camilla o Jonas goa o snart 1-åriga grabb o som om Frödin sa en gång, “Viggo – den nya huliganen vid EM 😉  ) snattrande vid frukostbordet.. ett konstigt läte som jag inte blir klok på, jag tror han har drabbats av Karlkronitiska.. ;))
Nu blir det hårdkörning innan en försenad frukost..

Lördag 10.15


Åhhh sån go känsla.. Fast fisk i Islandpool !!


Laxen tog klockrent i strömkanten precis där strömmarna möts. Först var det bara en liten stöt i flugan, men ännu en stöt sekunden senare inser jag att någonting har fattat tycke för min fluga. Jag lyfter bestämt spö’t och jag får den där underbara känslan i magen när den sitter där. Det känns inte tungt och laxen kommer snällt med mot mig när jag börjar veva in lite lina och jag hinner t.o.m ringa upp Antonia o berätta att jag har fisk på innan jag sätter lite press. Då känner jag att detta är inte någon av åns mindre fiskar. Oerhört stark och jag står med böjd rygg och pressar hårt i minst 10 minuter i den korta strömmen som  är där. Men sen går hon neröver och jag måste följa med neråt mot Old mans place.

Ytterligare 5 minuter senare och Antonia har kommit och tar massa kort och jag känner att hon börja tröttna. Jag har vid det här laget sett att det är en för denna årstid väldigt fin laxhona. Oscar Karlsson från Gävle kommer springande precis när laxen börjat att ge sig och efter ytterligare några minuter ligger hon på land. Hon är väldigt vacker och och bred över ryggen och vi mäter henne till 108 cm och vi uppskattar vikten till dryga 13 kg. Nytt personligt rekord i Em för mig då min största hittills här är en majlax på 12.8 kg.  Antonia tar snabbt några fina bilder innan hon får simma tillbaka igen i Emåns strömmar. Antonia tycker att jag är dum i huvudet som låter henne simma tillbaka och jag var tvungen att lova henne att nästa lax jag får följer med hem.. Men ni vet hur det är med det..

Jag är i alla fall jävligt glad och ett stort tack till Oscar Karlsson från Gävle för hjälp vid landningen och till min goa dotter Antonia som kom springande med kameran i ena handen och chipspåsen i andra och tog jättefina bilder. Nu kan jag med lugn o ro börja fixa med dagens Paella som jag, Jocke, B-G, Antonia o Mikael ska laga i solskenet vid garagenacken.

Lördag 17.00
Middagen är över och många somnade som små barn fulla med go mat i magen. Paellan blev helt underbar och vi hade verkligen gudarna med oss när det gällde vädret. Molnigt under f.m. och sen tittade solen fram precis lagom till förberedelserna.

Paellapannan som jag som vanligt lånat av min goa vän Mats Thordenius gjorde vad den skulle. Paellan var fylld med godsaker som kyckling, chilimarinerad bläckfisk, vinkokt bläckfisk, kräftor, musslor, tigerräkor och mycket annat gott. Den viktigaste ingrediensen buljongen hade sitt ursprung från Restaurang Gabriels där Jonas försåg mig med 5 liter underbar fiskbuljong som senare fick sällskap av saffran o tomat.

Tillagad vid garagenacken och långbord 10 meter från Em ån kunde det inte bli bättre. Nu är det dags för kvällsfiske och vi hoppas på att den prickigaste fisken i ån ska kliva på någons fluga.

Lördag 22.45
Första dagen är över och det hände ingenting mer under kvällen. Själv kände jag en go mättnad efter min bekantskap med laxen tidigare idag så jag tillbringade kvällen i soffan med Antonia o Camilla som precis hade nattat Viggo. En mysig avslutning med min lilla Antonia som tidigare idag hade lyckas simma med sina vadarbyxor som hon fått ärva av Camilla.

Nu samlas gubbarna här inne i stora flygen för lite nattamat,  öl o drinkar.. Det obligatoriska eftersnacket kommer snart att övergå i sköna drömmar efter åns hedersmedborgare. Tack för idag och vi ses i morgon igen.. Buona notte!!

Söndag 07.25
Efter en kall natt och nu lite kaffe är det dags igen. Återkommer underdagen med mer rapportering.
Söndag 13.30
Solen har skinit under förmiddagen och det är trögt idag. Alla poolerna fiskas ändå väldigt bra men känslan är att fisken går på denna vattenföring. Nu vid lunch kom det äntligen lite moln och regnet varade i 20 minuter. Nu ska allting packas ihop och sen ska radarparet Thulin/Rosander fixa oxfilen och sen Borken/Schmiten hand om disken medans vi andra fiskar på.

Söndag 21.20
Mörkret har kommit och vattnet stiger fortfarande sakta. För min del är nu helgen över och det återstår bara en seg hemresa i mörkret genom Sverige. Ingen mer fisk är fångad idag vad jag vet i det ögonblicketn och det återstår ännu knappa 2 timmar. Höjdpunkterna denna helg var naturligtvis laxen som klev på i lördags men idag hade jag även nöjet att få se på när min dotter Antonia drillade fisk i seapool. Hon gick bredvid mig utvadad till magen när jag fick på en 2 kilos Id. Hon fick ta över min 13 fotare och drillade den mjukt o fint tills den kom i lagom avstånd för mig att kroka loss den. Hon ville inte få den för nära för det var “läskigt”..  En upplevelse att se ögonen gnistra på henne..
Tack Kent, Camilla, Jonas, Viggo, Peter, Johan, Örjan, Jocke, B-g, Linus, Schmidten, Borken, Antonia, Thulin och Rosander för en underbar helg..

Fish the fly high where ever your rod will lead you… Tony

Foton: Tony