Vilken resa Per jansson från Göteborg åkte på när han fiskade i norska Surna i mitten av juli. Per som brukar tillbringa några veckor varje sommar vid Övre Säter fick sin drömlax på kvällen den 18 juli när älvens berömde kludd borde ha huggit. Utrustad med ett 15-fots tvåhandsspö, klass 11 intermediate DT-lina och i änden naturligtvis en Sunray Shadow, krokade Per vad han trodde var en beskedlig 5-6 kilos fisk. Den gick och drog lite en stund innan en 70 meters rusning rakt uppströms i ganska hård ström fick Per att ana att den var större.
Efter den rusningen var det sen slaklina och han trodde att den gått loss. Men när all lina utom 15 meter var inne kände han fisken igen som gått tillbaka till sin ståndplats i älven. Per som fajtade fisken stenhårt hela tiden kände sig ganska maktlös då varje 10 meter vunnen lina hela tiden utlöste 15 meter ut vilket gjorde att fisken första timmen tog metrar hela tiden. 1 timme senare bar det av nedströms i 1 km genom 2 pooler och svårsprungen terräng innan fisken stannade upp. Vid det här laget hade Per fortfarande inte sett fisken ännu men snart så skulle den ge med sig. Efter 1 timme och 20 minuter landades en 123 cm lång blank lax som visade sig väga hela 19.8 kilo.. Helt ensam om denna bravad och mörkret hade smugit sig på var det bara att traska sig igenom en nygödslad åker tillbaka mot campingen. Liv i luckan och hela campingen kom till uppslutning och dagen efter kom pressen för fotografering. Den störst fångade laxen på övre Säter sen 20-talet och den största på fluga genom alla tider i Surna.
En magisk natt i Surna som för evigt kommer att tillhöra Per Jansson..

Ett stort grattis från oss på fiskebloggen..

Birger visar var skåpet skall stå!

Ännu en gång tog en göteborgare den största laxen i Driva – 126,5 cm och 19,1 kg. Birger Magnusson fiskade på Øyaflønet i Hjelle elv när monstret bet på flugan vid halv 10-tiden i Måndags. Nystigen hade den vägt en bit över 20 kg. Det var 41 år sedan det togs en så stor lax i Driva. Se hela artikeln här: http://www.auraavis.no

Grattis Birger från oss på bloggen!

Fish the fly high where ever your rod will lead you / Tony