Äntligen!! Jag har fiskat efter storgäddor under flera år när jag var yngre, men endast fått ett knippe med fiskar precis under magiska 10 kgs strecket. Sedan började man med havsöringsfiske och gäddorna föll i glömska.

Men nu är det klart. Vi hade som planerat för avsikt att satsa på ismetad grov gädda denna milda helg. Det visade sig vara lätt att säga men svårt att göra.

Lördagen gav “lag feskekörka” ett fåtal smågäddor. Grannarna i viken fick någon runt 7 och även 5 kg.

Söndagen blev i familjens tecken, ett helt underbart sätt att umgås. Men det kan bli lite långtråkigt för de kära när vi dårar enbart intresserar oss för djupkanter, språngskikt, betesfisk, ståndplatser, krokstorlek, ljusförhållanden, grund m.m, m.m. Vi krokade även idag bara mindre gäddor. Grabbarna (min son Robin och hans kompis Hannes) fick låna 5 angeldon. Lite halvsura för att inte fått något spö gick de iväg till en vassrugge och satte ut. Varje gång de försökte ta sig till lägret för att grilla lite korv, fällde något don. En gång fick de fällning på 3 don samtidigt. Men varje gång var de för långt bort för att hinna dit innan gäddan spottat. Så efter 6 missar med 2 tomma rullar flyttade dom sitt läger 200m så dom hade koll.  Mika och jag kämpade på med våra spön. Men det var helt dött. Grabbarna missade några till. Till slut släppte det för oss och vi lyckades landa en fin gös på 2,4 kg. Gott…  Emelie hade önskat sig gös till middag. Kort därefter missar vi två och landar ännu en på 1,4 kg. Grabbarna klarar också en lite mindre variant som får gå tillbaka. Trötta och trots allt nöjda beger vi oss hemåt. På vägen hem stöter vi på en hel flock med vildsvin i alla storlekar. Fascinerande att kunna iaktta dessa så skygga djur bara på några meters avstånd. På kvällen blir det en fantastisk gösmiddag med löjromsås och rostade rotfrukter. Allt går givetvis åt när man varit ute i naturen hela dagen och har två hockeykillar i sällskapet. Kanske var lite gott också

Måndag, vaknar vid 11 helt stel i kroppen. Det känns att man borrade och halkade runt hela dagen, glömde broddarna hemma. Vi bestämde redan igår att inte fiska idag, vi var ju ganska trötta på att dra smågäddor. En kanna kaffe och lite degande senare orkade jag ringa Mika.

-Vad gör sej?? (finsk brytning) Svarade han i vanlig ordning. -Sååå svarade jag. Han var lika seg som jag och vi pratade lite om gårdagens lyckade middag . – Ska vi fiska? Frågar Mika. -Klockan är ju redan 12 sa jag. – Ja men vi tar en kort tur. Ok , sagt och gjort. Syns om 25 min. Fullfart, plockade ihop prylarna, inget kaffe, inga mackor. Bara iväg.

På plats var vi ganska snabba, har ju gjort detta några gånger nu. Vi funderade lite på hur vi skulle sätta spöna men var ense om att fiska lite djupare för att eventuellt hitta större gäddor än dagarna innan. Mika fick ett napp nästan på en gång, fisken släppte ganska snabbt. Och av tandmärkena att döma, hade vi gös på området. Strax därefter fäller ett av mina spön. Jag springer dit. Samma sak här. Bitmärken i betet. När vi sitter där och spekulerar hör jag ett klickljud. Jag vänder mig om och ser mitt andra spö stå rakt ner i hålet. Helvete spööööt, skriker jag. Vi rusar dit. Jag hinner precis få tag i spöt innan det rycks ner i hålet.


Fisken är tung och gör några häftiga rusningar. Men ganska snart landar vi den, en grymt fin gädda på godkända 7,2 kg. Nytt pb för mig från isen och en tangering av Mikas fina fisk sedan någon vecka tillbaka.

Vi fortsätter, och tror att det är en huggperiod på gång. Men icke…. Vi fiskar på  och väntar, men inget. Plötsligt en timma senare fäller samma spö igen, men denna gång går allt som det ska. Linan löper när jag kommer fram. Jag krokar och får till svar en rusning på några meter. Den är större säger jag till Mika. Då gör hon en 20 meters rusning, vi bara skrattar. Kampen blir ganska lång med flertalet explosionsartade rusningar. Till slut måste hon kapitulera. Upp på isen kommer en fantastiskt vacker och välgödd madam. 108cm lång 55 cm i omkrets och nytt pb alla kategorier för mig 10,2kg. En underbar fisk och en perfekt avslutning på en hårt satsad storfiskhelg.

Catch & Release på min 10-klubbare.

Nästa helg ska vi jaga en ännu större, eller kanske en riktigt grov gös.

Snart spöböj igen…………Jonas

* 4 Comments

Catch & Release på min 10-klubbare.

Nästa helg ska vi jaga en ännu större, eller kanske en riktigt grov gös.

Snart spöböj igen…………Jonas

* 4 Comments