-10, -15, -18, -12 och minus tio igen.

Ja den hemskt låga temperaturen vägrar att ge sig och det är väl bara att inse att vi för en gång skull har fått en riktig vinter. I Hemavan var det tydligen under -40 grader, helt galet. Detta ger oss givetvis en fantastisk chans att fiska från isen vilket jag personligen älskar. Men den traditionella öringpremiären nere på skånska kusten får i år vänta på sig.

Trots bitande kyla åkte några av mina vänner ner till Skåne i början av förra veckan för att begå premiär. Mikael, John och Magnus trotsade det kalla vädret och drog ner. Otroligt nog så på morgonen när de skulle börja fiska hade vädret slagit om och bjöd på fina vindar och plusgrader. Vädret var riktigt behagligt och precis sådär som man vill ha det berättar Mikael.

Under dagen hade de kontakt med flera fiskar, men de verkade inte vilja ta riktigt.Strax efter lunch krokade Magnus en fin blänkare, allt gick bra och fisken som vägde prick 2 kg blev en mycket bra start på fiskeåret 2010 för honom. En till vacker fisk landades  snabbt därefter och återutsattes omedelbart. Denna fisk var en hona på ca 2,5 kg som inte lekt ännu och var därför riktigt fet och fin. Killarna fiskade på och njöt av denna underbara fiskedag, och på eftermiddagen var det Mikaels tur. Mikael Seeberg som är en mycket erfaren laxfiskare men också grymt duktig på kusten (se svenskt fiske senaste numret) hade känt några små stötar i draget innan. Han bytte snabbt drag och skickade ut det i ett maxkast. Det lilla draget simmar så sakta och fint därute…. Plötsligt stiger en stor plog bakom draget och det klipper i så Mikael får hålla i spöet. Fisken tar kommandot och drar iväg i långa rusningar. Stundvis står den bara helt stilla och slår med huvudet, vilket ger hårda stötar i spöet och kalla rysningar längs ryggen. Jag var helt maktlös vissa perioder berättar Mikael. Jag har fått stora öringar på Skånekusten innan och den här var definitivt bland de största om inte DEN största. Lika plötsligt som öringen högg, lika plötsligt är den borta. Jag fick aldrig se den, den var inte ens uppe i ytan. I någon minut fick Mikael böja sitt spö mot denna silvertorped, och alla vi som fiskar vet hur lång en minut kan kännas när man har krokat en fisk som man inte riktigt får kontroll på. Detta blev det sista som hände den här dagen, och grabbarna får vara nöjda med att ha landat ett par fina fiskar samt att fått känna på en av de riktigt stora.

Dagen efter var det nya utmaningar, till deras lilla gäng slöt det upp 6 till duktiga fiskare. På agendan stod Nybroån med endast flugfiske och chans på blänkare. 9 killar totalt kämpade på och lyckades landa 15 fiskar. Det var mest sk. Besor, Raugor (utlekta fiskar) men en del var i riktigt bra kondition (well-mended) . Flera fiskar tappades och det var tidvis riktigt bra fiske.

Dagens största öring fångade Mikael och den var hela 85 cm lång.
Nu börjar man bli riktigt sugen på kusten igen och de blanka, det får nog bli en tur ner snart. Men först premiärfiske i River Tweed. Nu har dom ju katastrofvinter där, med värsta vintern på 30 år, så vi får se hur det går.

Snart  spöböj igen……Jonas