21.33

Idag har det varit en mycket bättre dag för oss jämfört med igår. Det började på morgonen med en tappad fisk i Millpool, sen var det ganska lugnt med 45 min sovpaus och lång kafferast följt på det. Vid 12-tiden gick vi ner till Seapool där ingen hade varit på länge och första vändan hade vi två dragningar, en tappad och en landad öring(67 cm). Sedan gick vi uppströms och Christer drog på en lax på ca 80 cm. Sammanlagt idag på 15 fiskare har det tagits 4 fiskar vilket är mycket dåligt så här års. Igår var också en dålig dag med 7 fiskar tagna.

Vädret har varit som igår: Sol utan moln och 18 grader. Vattnet idag: 12 grader.

Dagens största fisk tog ”minken” Tommy Berndtsson med en lax på 114 cm.

Imorgon blir det Öland med Pelle och Amanda Klippinge, ser fram emot en riktigt mysig dag i öringens tecken!

Gonatt!

Borkenhagen har lyckats igen...

Borken i Lawson

C/R

Gissa poolen?

Drillning i Seapool

Tommy Berndtssons 114 cm lax

Andra fiskedagen

13.48

67 cm

Jag fick en öring!
67 cm i Seapool!

Christer hade precis tappat en +80 cm:are och jag hade missat en som var i och drog i flugan. 5 min senare ser vi en fisk som hoppar och då känner jag ett stenhårt hugg som lyckligtvis fastnar på kroken.

Amandas första Emåöring!

18.33

Amanda drillar

Amandas fightingface

88 cm havsöring

På kvällen mulnade det på och jag tappade en fisk, sen hände inget mer, men dagens roligaste händelse var att min flickvän Amanda fick sin första emåöring!

Här är hennes berättelse:

Två spön, en fikakorg, solglasögon och en svart hund – det var det packlistan bestod av. Vi skymtade en trana invid åkanten, en gråhäger lyfte när vi kom för nära hans fiskeplats och fler rovfåglar, havsörn, fiskgjuse och ormvråk för att nämna några, seglade högt ovanför våra huvuden. Det var pappa, Yatzi och jag i det stora vilda. Emån och naturen kring den är en historia helt i sitt slag. Närmare obeskrivbar och helt föränderlig beroende på när man upplever den. Jag, som haft lyxen att få växa upp på cykelavstånd från denna småländska pärla, slås gång på gång utav den enormt vackra och särpräglade naturen utmed ån. Och då ån är flera mil lång finns mycket mer än herrgårdens anlagda parker att beskåda. Om ni tyckte DET var läckert, menar jag..

Solen gassade i Påskallavik och inte var det lägre temperatur vid skyddade Emån. Efter ett tag fick jag med tvåhands-stangen mellan knäna krångla av mig min fleecetröja medan flugan driftade ute i strömmen. Vid en fin fors sög vattnet tag lite extra om linan och förde min lätt förtyngda fluga förföriskt över poolen. Yatzi satt bredvid mig och nafsade av blommande videung, gul av pollen, från sina kvistar. Mitt i småfåglarnas sång svor jag till. Bottennapp, suckade jag till pappa och var precis i rörelsen där jag släpper all lina för att börja veva in den. Då hojtade han tillbaka. ”Det är omöjligt! Det är fisk!”

I lätt panik fick jag tag i linan igen och kunde försiktigt mata ut löslinan till den stora stenen jag trodde nyss sög fast i min fluga. När ”stenen” började promenera en bit nedströms insåg jag att det trots allt var en fisk, och började sätta press på den. Jag hann säga något om att den nog inte var så stor, för fisken gjorde inte mycket väsen av sig, men pappa skakade bara på huvudet. När öringen strax efter gick upp till ytan och vände behövdes inte mycket mer sägas. Det var en fin fisk.

För en ungefär en vecka sedan fick jag mitt livs första havsöring, då på västkusten och fisken hade lika gärna kunnat vara en fin sill. Den syntes knappt på fotona vi tog, men jag var strålande glad ändå. Det är en otroligt flott känsla att känna fisk, få se och ta på den och sedan låta den gå. Den här gången ökade den känslan i relativitet till fisken, tror jag. Ungefär 7,5 kg mer känsla, utan att översätta. En riktig dröm, och det är en glädje att veta att hon kommer leka i Emån.

Ytterligare en rolig aspekt i detta är att det bevisar det oförutsägbara med flugfisket. Det var 20 grader i luften, inte ett moln på himmelen och klockan hade precis slagit tolv. Fisken steg cirka 4 meter för att ta min fluga, mitt i siestan. 21 april 2011 högg det på en milstolpe!

Håll ut. 🙂
/Amanda

Afterflyfish utanför herrgården

Den gamla kvarnen

Första fiskedagen

12.55

Morgonen resulterade i en tappad fisk för Christer. Jag har haft en tung dragning, det är allt. Vi började uppe på ängarna och gick sen ner till Mill där Tommy Berndtsson precis tagit en 60 cm:are på sin stora fluga ”påskpynt”. Lite längre ner (island pool) hade en tysk fått en fin blänkare.

Efter de första två morgontimmarna har jag inte hört att någon fått något, kanske beror på den stora solen som retligt bländar fiskarna. Trodde det skulle bli molnigt idag men det är som det brukar här på Em: Sol.

Nu lite vila, sen ut igen

Tommy Berndtsson

Tommys fisk

Påskpynt

Onsdag 20 April.

Christer och jag i bindartagen

Äntligen här igen! Resan gick utmärkt och vi var framme vid 20-tiden.

Jag och Christer är för första gången här på vårfisket. När vi kom fram till Em gick det 55 kubik och jag har aldrig sett så mycket vatten här. Det mesta har varit 35 kubik. Så det skall bli kul att lära känna ån lite mer. Det har ju gått mycket mer vatten innan här och det är ganska skönt det har sjunkit undan en del. Nu drar det bra i stort sett överallt. Idag fångades det 15 fiskar, se foton nedanför. Em gurun Stig Nilsson var här och visade var skåpet skulle stå: 5 fiskar blev det på en blå ullsock bunden på aluminiumtub. Gissa hur våra första flugor vi band ikväll såg ut….. De flesta vi pratade med hade fått på flera olika varianter av flugor så det verkar som man kan få fisk på det mesta, bara man kommer nära med flugan. Linor har varit från flyt/s1 till S3/S4. Stig körde med S2/S3.

Nu är klockan 01.49 och vi går upp 06.00 för att promenera upp till ängarna och fiska oss nedåt. 07.00 börjar fisket och slutar 19.00, så eveningcast blir inte till att tänka på. Fisketiderna är gamla regler som följs här på Em. Enligt Kent så tror han en del fisk backar på kvällen och för att inte störa dem så är det fiskestopp och nybackad fisk kommer in i poolerna för att fiskas på dagen efter. Får se imorgon om det stämmer.

Gonatt! /Mattias

Fångstrapport 1

Fångstrapport 2