Nu i helgen gick årets ”Trolling masters” av stapeln. Ett slaktjippo utan dess like. Under 4 dagar har man slaktat 917 laxar, mellan 5 till 8 ton utrotningshotad lax. Utöver dessa ett stort antal fiskar som ”var för små” och räknades inte in i tävlingen där de 6 största räknades. Största laxen vägde 18.890 kg. Så klagar vi sportfiskare på yrkesfiskarna….

De som ställer upp i dessa trollingtävlingar är helt omdömeslösa och kan omöjligt värna om laxens framtid. För mig är trolling i dessa former inget sportfiske utan en annorlunda form av yrkesfiskeslakt. Döda utrotningshotad lax i deras uppväxtområden! Ni som ställde upp i denna tävling borde skämmas och omedelbart sluta slakta i Östersjön.

En kille som skriver en del av detta är Håkan Stenlund på sin blogg: Ifrån skog och sjö. Gå in på hans sida och läs vad han skriver.

På Facebook skrev han:

På Bornholm har man haft trollingtävlingar. Under fyra dagar har man fångat nära tusen laxar, en fem till åtta ton utrotningshotad Östersjölax skulle jag tro. Det är väl kvoten för yrkesfisket i år. Ni får säga vad ni vill sportfiskare – men att säga att ert lilla uttag inte påverkar stammen av vild Östersjölax har jag svårt att tro på längre. Eller som de säger på tävlingens hemsida: ”Fiskarna är beredda att klämma den sista laxen ur Östersjön på TMB’s sista dag”. Men heja! Är den någon som undrar varför det är så svårt att övertyga politiker om att fisken är hotad, när vi slår ihjäl dem och kallar det sport, eller fritidssysselsättning. Det är fan inte klokt.”

Nä, något måste göras. Det måste få ett stopp!

/Mattias

Reportaget startar efter 3 min

 

Här är de som slaktade bäst...