Höstfiske i Mörrum, sista chansen

Som sig bör avslutade vi vårt fiske för denna säsong i Mörrum med ett stort gäng fisketokar från olika hörn av Sverige. Det var en brokig skara med allt från helt nybörjare till rutinerade gamla minkar som samlades i Mörrum för årets sista tre dagars fiske. Mörrum visade sig från sin bästa sida, full med lax och öring i alla storlekar. Vi  var totalt 20 man som fiskade dessa dagar och jag tror att nästan alla var i fisk på något sätt. Dock landade inte alla fisk, vilket såklart hade varit ett drömscenario.

Exif_JPEG_PICTURE

Mörrum på hösten

Vi delade upp oss i 3 grupper. Grupp 1 kallas redan för ”The A-Team”, det här gänget är en sammansvetsad grupp som rest med oss flera gånger tidigare till Skottland och Mörrum. De brukar alltid hitta fisk förr eller senare och gjorde detta också denna gång. Tyvärr tappades det flera fiskar under dagarna. Märkligt hur försiktigt dessa stora fiskar kan ta en liten fluga, och i nästa stund så bara sopar det i från ingenstans. Man blir inte riktigt klok på vad som får dessa fiskar att reagera. Hur som så landade de en och annan fisk också. I denna grupp finns många mycket starka karaktärer. Vi har Alan från England, Bengan från Älvkarleby, Anders, Göran och Claes från ”vår” sida av Sverige samt Fredrik från Helsingborg. Alla dessa gubbar är ett rent nöje att ha med sig på våra resor, och de tillför en massa glädje och positivitet till gruppen även när fisket stundtals är trögt. Den envisaste av dem alla och också nyast på detta fördärv är Fredrik. Han fick sin första lax förra året i Mörrum, guidad av Robin. Sedan dess har vi haft täta kontakter, i våras var han med också på Majfisket i Mörrum. På våren blev det blänkare och i Maj lyckades han landa sin första blanklax. På höstfisket var han först i och sist ur vattnet nästan varje dag. Detta lönades sig så klart och han fick på årets sista skälvande timma en rejäl åktur av en av Mörrums arga laxhanar. Stort grattis Fredrik!! Du är grym. Vi  får se vad du lyckas med i Skottland 2016 din mink.

P1020195

Fredriks arga hane

Grupp 2 var de som kallade sig själva för ”Polackligan” ledda av Daniel och guidade av min son Robin. Jag tror att det faktiskt var denna grupp som var mest framgångsrik under de här dagarna. Daniel och Kazek krokade och drillade fisk men tappade dem tyvärr. Robin gjorde ett grymt jobb med de som behövde, band flugor, guidade och höll kastkurs. Jarek hade inte tidigare fiskat med 2 hands så det blev lite kurs varje dag och   kastade han hur fint som helst. Sista dagen gick han och Robin på Vittskövlerakan när det brakade i ordentligt. Fighten blev lång och Jarek kämpade hårt med fisken. Precis när de skulle landa monsterlaxen så blev den helt vild bland stenarna. Det hela slutade med en jätteplog ut i älven igen och en brusten tafs.. Jarek som aldrig innan känt fisk på detta sätt var glad som en speleman ändå, men Robin skakade fortfarande när jag träffade honom. Den var riktigt stor sa han, lätt över 110cm hona. I gruppen ingick även John och Tobbe, båda dessa herrar fångade fisk. John faktiskt nytt PB på sin födelsedag, grattis till detta.

 

IMG_0033

.

Grupp 3 var min grupp, jag tror inte vi kallade oss för någonting..Men i gruppen ingick Emil som aldrig hållt i ett 2-handsspö tidigare, Tellis behöver ingen presentation, Z-ta ingen presentation där heller, Z-tas kompis med diskbråck… Björkman;), Håkan (Cola) Johnsson en grymt ihärdig fiskare men laxlös sedan 10 år tillbaka, Christer som tyvärr fick lämna oss med en trasig axel nya tag nästa år. Vi landade ett gäng fiskar allt från en havsöring på ca 65 cm till en lax en bit över metern. Roligast var att Emil som inte kastat ett enda kast med 2-hands innan fick till mycket bra kast redan efter 15 minuters kastkurs med mig, då förstår ni hur lättlärd han är. På eftermiddagen den andra dagen landade han också sitt livs första lax. Håkan som gått torrt i 10 år skakade ketchupflaskan ordentligt och klippte en rejäl hanlax i andra repan på första dagen, tappade sedan en fisk andra dagen och lyckades landa en riktigt kraftig hona på 101 cm den sista dagen, äntligen var förbannelsen bruten. Ett grymt stort grattis till dig med, tror aldrig jag sett någon så lättad och lycklig som dig efter dessa fiskar.

Vi vill tacka alla för tre riktigt härliga och trevliga dagar ihop med nya och gamla bekantskaper,  och hoppas på att återse er under 2016.

Vill ni eller våra läsare hänga med till Mörrum till våren så finns det fortfarande några platser kvar på vårfisket, läs mer HÄR eller om ni vill lyxa till det ordentligt så har vi 3 platser kvar till Spey dit vi åker för första gången. Har kommit åt 2 riktigt heta sträckor och kanonfint boende.  Läs mer HÄR . Dee är sedan länge fullbokad.

Skitfiske!!

Snart spöbön igen…. Jonas

 

IMG_4725

Emils första lax någonsin.

 

Exif_JPEG_PICTURE

Håkan med efterlängtad fångst.

 

Exif_JPEG_PICTURE

Dramatiska landningar.

 

Exif_JPEG_PICTURE

.

 

Exif_JPEG_PICTURE

Mooooooon!

 

Exif_JPEG_PICTURE

J-sons flugor levererar igen.

 

Exif_JPEG_PICTURE

Emil på tidigt morgonfiske.

 

Exif_JPEG_PICTURE

Björklund tar sig en helande rök.

 

P1020198

C/R

 

IMG_4726

Robin med en klassisk laxie..

 

Exif_JPEG_PICTURE

Jaaaaaa!!! Äntligen!