River Dee 1 – 6 April

IMG_80223

Ebbe fiskar Otters trap

 

6 April

Sista dagen

Älven hade stigit någon inch till på Lördagen och det såg ut att bli en spännande dag. Mattias skulle hämta Amanda på flygplatsen men hann göra några kast på Commonty där han fick på en 12-14 pundare som drillades till landning men som tyvärr lossnade innan han fått kontroll på fisken. Efter lunch tappar Ebbe en stor fisk på samma plats.

På Banchory var det lugnt och på Crathes likaså. Aboyne water hade en spännande dag och Ove fick på en ca 20 pundare i nedre Jetty som även den lossnade precis när han skulle ta den om stjärtspolen..

Tack alla för en underbar vecka med många nya bekanskaper.  Spännande stunder och mycket skratt har präglat även denna vecka. Nästa år kör vi igen och då med en ny sträcka att fiska; 4 spön på Invery blir det och då täcker vi upp en riktigt lång sammanhängande sträcka från Banchorybron och nedåt.

Vill ni fiska i Dee på bra sträckor redan i år så kan ni hänga med på våran resa v. 40 då vi fiskar Dess, Kincardine, Crathes + någon mer sträcka…. Hör av er till mattias@fiskeresor.nu

På tor-lör skall Mattias fiska på Dinnet och det skall bli riktgt spännande..

Tack för denna gång! Mattias och Jonas

IMG_8172

Mattias på Commonty

IMG_8240

Bengt och Ebbe spanar efter aktivitet

vann

Vattnet på Woodendmätaren de dagarna vi varit här

 

5 April

R0019513

En hane bet på flugan denna gången

Dag 5

Andra dagen i rad som älven har höjts över natten, men i natt steg älven med en halv fot.
Detta kommer givetvis innebära att fisk som stått still, har gått. Samt att det drar upp ny fisk från havet. Vädret är väldigt behagligt med 2 grader på morgonen och växlande molnighet.

Längst ner på Crathes var det fortfarande mycket fisk, gubbarna där nere var i flera som de tappade och fick en knippe kelts. Det verkar helt klart som den nya fisken gett sig iväg på det lite högre vattnet.

Banchory hade ett steg med fisk på morgonen, där Mattias kunde se fiskarna simma uppåt. Han följde dem så långt det gick och sedan drog fiskarna vidare uppströms. Det kom in flera mindre steg på sträckan, tyvärr fick de bara kelts under dessa aktivitetsperioder.

Commonty var helt stilla hela dagen. En och annan fisk visade sig på olika platser, men vid 18:30 tiden drog det igång. Emma krokade en stor fisk i Otters trap som bara rusade iväg med linan och efter en stund slog den sig fri. Fisk visade sig överallt och lite senare drog Emma i ännu en fisk nere vid Bend, tyvärr lyckades även denna komma loss. Enar smög runt nere bland storstenarna i Loop och Points, och just innan mörkrets inbrott sög det i. En fin springer i runt 12 pound fick stifta bekantskap med Enar. Fisken var svårt biten av säl, de blir hårt ansatta av både säl och delfin nere i mynningen.

Aboyne water började bra och slutade ännu bättre. Först krokade och tappade jag (Jonas) en fisk som jag tror kan ha varit en liten springer, den såg bra ut och var väldigt stark. Sedan var det lugnt hela dagen. Jag och Bengt såg en hel del fisk, men de ville inte bita. Vi hade en medfiskare, Holger en trevlig prick från Stenungsund som fiskar med Mikhael och Rickard.

Efter lunch somnade jag i solen uppe på Stonepool, jag vaknade av ett plask och började snabbt fiska igen. I Jetty drar det i 2 gånger men ingen av fiskarna vill bli kvar. Jag går ner till Bengt och vi tar en paus med lite kaffe i den nybyggda hyttan. På kvällen blir det keltbonanza i Irrigation, de hugger på allt. Sedan går jag upp till Red Rock, vadar ut till en plats som brukar hålla fisk. I andra kastet klipper det i ordentligt, fighten blir ganska odramatisk och efter ett par minuter kan jag landa en superfin springer på ca 12 pound.
Nere i Lummels drar Bengt årets första havsöring.

Snart spöböj igen…..Jonas och Mattias

R0019516

Jonas levererar i vanlig ordning

IMG_7972

Claes strax innan han ramlade framåt och tog en simtur…

IMG_8010

Banchory beat

emma

Emma tog en liten tupplur i Commontystugan, Tappade sedan en lax efter flera minuters drillning i Oters trap.

 

4 April

IMG_7945

En fasan flyger över Red rock pool

Dag 4

3 springers igen!!

Dagen har varit den varmaste hittills. 2,5 grader i morse är de första plusgraderna vi haft någon morgon.

Banchory var först ut, Emil drog på en fisk i 3:e kastet. 80cm springer och dagen var gjord. De hade en hel del aktivitet, och på kvällen kunde Ove skriva in sig i böckerna som en stolt fångstman av en 5 kilos springer. Bra jobbat!

Crathes gav Enar en fantastisk springer på ca 9 pounds. Gänget drog också ett 15 tal kelts i läppen, flera fiskar tappades och dragningarna var svåra att hålla räkning på.
Claes krokade en fisk som rusade så fort med flugan att han trodde den var nedströms, men plötsligt hoppade fisken 20 m uppströms.

Aboyne Water hade fisk på sträckorna, men ingen ville komma upp. I mörkret krokade Mattias en monsterfisk som gick upp i ytan och visade sig innan den likt en säl sakta simmade iväg, kvar stod Mattias med sin Sunray. Vi får se om någon annan lyckas landa detta monster under dagarna som är kvar.

Commonty var helt dött under dagen, men sent på kvällen sög det i på min (Jonas) favoritplats. Fyra tunga gung sedan var den fiskedagen slut…
Nya tag i morgon.

Snart spöböj igen……Jonas och Mattias

IMG_7897

Stone pool, Aboyne water

 

R0019466

Thrond fiskar Garden pool, Commonty

R0019455

Enar fick sin livs första springer idag, tyvärr fotades den inte…

R0019441

Thrond drillar…

 

IMG_7875

Crathes, där Mattias drog sin 17 pundare

 

IMG_7915

Jim – Ghillie på Aboyne water som tyvärr jobbar sitt sista år..

 

3 April

IMG_7667

Ghillien var imponerad av Emmas kastteknik och förvånad över att hon vadade… Tjejer brukar inte våga vada…

Dag 3

Fint väder och plusgrader redan på morgonen, i dag känns det som att fisken kommer att röra på sig.

Jag (Jonas) träffade Walter (Ghillie på Banchory), han sa att all fisk stannar nedanför Invery…Tråkigt för våra övre sträckor, men kul for Crathes.

Nere på Crathes bubblade det av fisk, ny och gammal i alla pooler.
Innan lunch lyckas Emil och Emma kroka varsin fisk. Tyvärr lossnar de efter en stund och vi får aldrig veta hur stor den var som Emma stod och bände med i 5 minuter.
Mattias drar mängder med Kelts men får aldrig upp någon springer denna dag utan tappar 3 st, en precis vid landningen. Till slut lyckas Emil kroka och landa sin första springer, en fin fisk på ca 7 pound. Även Bengt lyckas i slutet på denna så händelserika dag att landa sin första springer, ca 10 pound. Grattis till båda!!

På Aboyne Water ser Thrond och Claes fisk, men det blir inget mer än ett par dragningar för Claes.

Commonty är nog tuffaste sträckan att fiska, det fick Jim erfara när han vadade sig igenom de nedre delarna – ”Det värsta jag vadat i hela mitt liv” säger Jim efteråt.
Men på kvällen bjuder även Commenty upp till dans och grabbarna har massa aktivitet under de sista 45 minuterna. Dragningar tappade fiskar och några kelt blir resultatet.

Banchory är konstigt nog dött för 3:e dagen i rad, vi ser inte en fisk innan lunch. Konstigt då denna var vår topbeat förra veckan med 8:a fiskar. På eftermiddagen kommer det då äntligen ett litet steg genom sträckan och jag lyckas till slut kroka en springer, något händer och plötsligt börjar fisken tvära och bete sig konstigt i poolen. Jag inser ju fort att den sitter fel och måste kommit loss och sedan fastnat igen. Jag får in den och kroken sitter i ryggfenan, på sidan har den ett stort sälbett. Både säl och delfiner går hårt åt laxarna nere i mynningsområdet nu när de står där och trängs i väntan på vatten.

DSCN0242

Emils livs första springer!

 

DSC03472

Lunchgänget på Douglas arms

 

 

2 April

IMG_76062

Emma fiskar på Commonty

Dag 2

Jim blev springerkung idag med två stycken nystigna springers på 8 samt 10 pound på Crathes. Flytlina med polytafs och nylon var det vinnande konceptet, och i änden på den en liten black n’yellow. På Banchory var det trögt, och den enda tröst vi fick var Thronds kelt..
Commonty visar potential, men inte riktigt ända fram. Mattias krokade upp och tappade en fisk i morse. Några minuter senare får killen på motfisket en 14 poundare på samma plats. Herr och fru Condrup har dragningar och på kvällen drar det i på Emmas spö. Tyvärr fastnar inte fisken och det enda Emma får se av den är när den direkt efter går upp och head n’ tailar framför henne.

Aboyne Water håller en hel del fisk, men det enda som landas blir kelt. Vid invevningen har Enar en fisk som jagar efter flugan, men tar inte. Han får också en kelt.

I morgon är det en ny giv och det ska bli spännande att komma ut igen.

R0019364

Crathes levererar!

 

DSC03466

Burgare med ”onion rings” blev lunchen för Emil, Emma och Mattias

IMG_7766

Emma igen..

 

IMG_7817

Emil i ”Blue chair”

 

 

1 April

Nu har vi ett nytt laddat gäng som skall fiska river Dee och vädret har börjat bli lite bättre med stigande temperaturer. Vi åkte runt med gänget i söndags och tittade på sträckorna och såg en hel del aktivitet i poolerna. Nu är de på gång!

R0019405

Mattias drillar en 17 pundare i sena skymningstimman

 

Dag 1

Dagen började med borttappade spön, nycklar samt väskor, men när dessa återfunnits ordnade det upp sig. Denna vecka fiskar vi Banchory, Crathes castle, Aboyne water och Commonty.

Crathes Castle är en för oss ny sträcka och var sträckan som gav mest aktivitet. Efter endast 10 m fiske var första fisken landad, en helt ny springer på 80 cm. Ca 1 timma senare var det dags igen; 86 m springer. När jag (Jonas) sedan efter lunch fick se de nedre poolerna så kändes allt rätt igen, och mycket riktigt ännu en springer tog flugan. Denna helt nystigen och på 81cm. Trippeln eller hattricket var ett faktum. Mattias som var med på Crathes hade keltbonanza på morgonen, men ingen springer.

Alla har kämpat hårt hela dagen men den enda sträckan som gav fisk idag, var just Crathes. Och i slutminuten när allt nästan var färdigt, så vadade Mattias ut i boatpool för sista gången denna kväll. På tafsen satt en Sunray Shadow snabbt hemtagen i ytan efter ett 90 graders kast. ..Boom så satt den där 90 cm silver i allra bästa kondition. Äntligen! Trägen vinner, och efter en dryg vecka så kunde även Mattias andas ut och sälla sig till sällskapet som lyckats landa en springer 2013 i Dee.

Nu ska vi knoppa efter en Härlig middag som Jim och Ove ordnat.
Sov gott.

bilde2

90 cm silver. Kameran glömdes i huset så det fick bli en iphonebild. Foto: Thrond Spets

 

R0019366

Jonas fick en trippel idag..

R0019369

Gopron på huvudet hela dagen…

 

IMG_7532

Gänget v.14

R0019388

Mattias fiskar Crathes castle

 

R0019386

Våra ghillies, Brian och Craig

R0019383

Nedre delen av Chrathes