Efter en 45 minuter lång kamp för far och son lyckades de äntligen få upp den rekordstora laxen på 17,4 kilo. Det senaste rekordet från Örekilsälven sedan 1987 var slaget.

Per Svensson med rekordlaxen Foto: Martin Dellien

– Först förstod jag inte hur stor den var, säger Per Svensson, 36 år från Skara. Jag la ut flugan vid sträckan Laxnacken och sen sög det till bra i spöt.

Firren som han hade i andra änden på söndagsmorgonen kämpade bra. Efter 30 minuter visade den fortfarande inte några tecken på att tröttna. Per Svensson och hans far, Leif Svensson, fick hjälpas åt i nära 45 minuter innan fajten var över.

– Jag fick följa efter när den simmade i väg och klättrade över stenar och trädstammar. Farsan försökte så småningom få upp den med händerna. Han hade den i famnen tre gånger, men tappade den hela tiden.

När hans far väl fick upp den starka laxhanen på älvkanten var han tvungen att lägga sig på den för att hålla kvar den.

– Utan farsan hade jag aldrig klarat att få upp den, den kan jag säga.

När laxen sedan vägdes visade den på rekordvikten 17,4 kilo.

– Den ska inte bli mat, säger Per Svensson, den ska skickas på uppstoppning. Sen ska jag ha den på en vacker platta på väggen. Den kan jag titta på och drömma mig bort med en god whisky i vintermörkret.

Det förra rekordet hade Stefan Rönnberg på 17,2 kilo, vikten på en lax som fångades i juni 1987.

Stort grattis från oss på fiskebloggen!