Laxsäsongen är igång på allvar och det är dags att se hur premiärerna har gått i de Skotska älvarna. Det är bara några stycken som kommit igång men å andra sidan är det de största.

River Thurso

Vi börjar i norr med en videofilm från den vackra River Thurso som hade premiär den 16 januari .

Med i runda slängar 40 personer leddes från torget ner över bron av John MacRae och vidare till Comlifoot Pool i takten av en säckpipans ljuvliga stämma. Den tidigare intendenten David ”Dar” Sutherland var inbjuden av Dougie Reid för att kasta den första flugan för säsongen.

River Thurso Beat 8 "the Spate"

Den övre delen av älven var kraftigt frusen på premiärdagen men några Kelts togs på de nedre beatsen.

Årets första springer togs den 31 januari på Beat 9 och vägde 11 Lbs och de senaste dagarna har det tagits ytterligare 2 springers i samma viktklass. Älven har samma inledning som förra året med 3 fiskar fram till dagens datum och den börjar inte bli riktigt het förrän i mitten av mars.

River Tweed
Vi börjar med att rapportera att viktiga beslut ang. C&R i Tweed har tagits under vintern. Alla vår springers i hela Tweed’s system ska ovillkorligt sättas tillbaka. Detta gäller under perioden 1 februari till 30 juni och där finns mer regler gällande återutsättningen. Bl.a ” The use of barbless hooks is encouraged” men även andra regler.

Alla fiskare som under den perioden återutsätter en springer får möjligheten att få en ”Tweed salmon t-shirt” mot en mindre donation till RTC – River Tweed Commission.
Läs mer om detta på deras hemsida via länken här under.
http://www.rtc.org.uk/Management/Spring_Salmon_Conservation/spring_salmon_conservation.html

Så vidare till premiär veckans fiskerapporter.

Med bra vattennivåer och vårväder hälsades fiskarna välkomna på öppningsdagen av säsongen. ”The opening Day” var ljust och soligt med en lätt men ibland byig sydvästlig vind, och även om endast 10 springers fångades hade många fiskare några spännande stunder när de krokade i en av de ovanligt många Kelts, Baggots eller Kippers som fanns i älven. Junction pool i Kelso är den pool som fiskats bäst denna vecka med 7 springers. Den första våren springersen för säsongen fångades av en lokala fiskare vid namn David Foreman från Norham som fiskade Junction pool. Den 8lbs nystigna springersen som tog en svart Snealda, gjorde att Davids namn för alltid är ingraverat på den imponerande Leaping Salmon Skulpturen som är priset för årets först fångade springer i Tweeds älvsystem. Trofén som tilldelades David i ett kvällsarrangemang senare på dagen, kan ses på Tweedside Tackle shop i Kelso. Onsdagen brottades med starka byiga vindar, regnskurar och en stigande flod senare på dagen som förvandlade den mysiga vårälven till en ärtsoppa, så det kom inte som någon överraskning att fångsterna uteblev. Tunga ihållande regn under resten av veckan förvandlade Tweed till en ilsket forsande älv, så fisket var över.

Ni ka läsa mer om Tweed i Jonas bloggande längre ner på denna sida från Upper o Lower Floors..

Så här ser fångst fördelningen ut första veckan som avslutades den 5 februari.
Ladykirk 1, The Lees 1, Lower North Wark 1, Upper North Wark 2, Lower Birgham 1, Birgham Dub 2, Upper Hendersyde 1, Junction 7, Lower Floors 1.

Totalt 17 fiskar och de största från:
The Lees & Lower North Wark & Upper Hendersyde & Junction på måttliga 11 lbs.
Med endast 17 fångade springers var öppningsveckan en besvikelse och vi hoppas att detta inte ska ge en indikation på hur 2011 års laxsäsong kommer att se ut.

River Dee

Potarch bridge

Åh vilken skillnad det är på 2 älv system som båda mynnar ut på skottska östkusten och ändå bara är några timmar ifrån varandra. Tweed med slokna ögon och hängande öron efter premiären, och River Dee som måste anses som en av de allra bästa springers älvarna som finns startade i ett rasande tempo och upp och ner längs älven hördes det knarrande rullar när starka silver torpeder drog iväg. Men innan vi går in på fångsterna så kollar vi in vad som skedde på premiärdagen.

MrSäckpipa

Här en berättelse från GuideLines egen Andreas Möller-Nygårds från premiärdagarna. Andreas som fiskade på Park där han o kollegorna fick 27 springers de första 3 dagarna.


”Vi bodde på TorNa Coille hotel. Kan rekommenderas, 3 nätter ink. frukost för ca 1700:- totalt. Supertrevlig personal och serviceminded. Maten kunde kanske varit aningen bättre men man får vad man betalar för. Hotellet ligger heller inte långt från älven.

TorNa Coille hotell

Vädret var på topp men det blåste stundtals en hel del.
Det togs 54 st springers på premiärdagen i Dee, största var på hela 25 lb vilket är ganska stort för Dee. På vår sträcka togs det 11 springers på 12 spön, vilket är riktigt bra! Tyvärr hann jag själv bara fiska en kort stund på premiärmorgonen. Andra kastet jag gör på flera månader hugger en kelt, tre kast senare nyper en pigg liten springer flugan! Helt otroligt bra och jag hinner några kast till innan jag måste ge mig iväg till öppningscermonin.


Andreas första springer

Andreas springer nr: 2

En riktigt bra fisk tar flugan ute i hårdströmmen men den släpper tyvärr innan jag får se den. Det är med blandade känslor jag måste packa ihop och ge mig iväg upp längs älven. Jag hinner fiska en stund på eftermiddagen men lyckas bara kroka några kelts.
Andra dagen har vi riktigt bra förhållanden. Älven har stigit under natten men är på väg ner igen. Lufttemperaturen är ca 8-10 grader och det känns väldigt behagligt förutom vinden. Den här dagen får jag själv fiska mer. Det fångas 7 st springers på vår sträcka andra dagen, själv lyckas jag endast kroka en hög med kelts.
Senare på kvällen har jag ett väldigt givande samtal med en ghillie från river Tay. Han hade själv lyckats fånga FYRA springers första dagen i Dee! Jag lyssnade noga på vad han hade att säga och insåg också att jag hade fiskat fel.
Laddad med nya tankar och ideér inför sista dagen, då jag endast hade morgonen på mig innan hemresa, åkte jag iväg med vår ghillie Charlie till den pool jag skulle fiska. Betydligt kallare den här dagen och älven hade stigit nästan 2 fot under natten men var återigen på väg ner.

Första vändan ger en kelt och en tappad fisk. På väg upp inför andra repan möter jag Charlie som ger ett par kloka råd ”Koncentrera dig på inloppet, där har du störst chans och låt flugan hänga”. Jag hämtar dig om en timme, kör hårt!
Efter ett flugbyte börjar jag om igen. Jag fiskar noga och koncentrerat och försöker att inte tänka på att jag måste åka hem om en liten stund. Efter ca 10 meter nyper det på en fisk, helt in till kanten och på hängande fluga. Ahh, en kelt hinner jag tänka innan fisken susar förbi mig uppströms i en skön ettrig rusning. Sekunden senare får jag se fisken som visar sig vara en superfin springer direkt från havet! Efter lite trixande lyckas jag landa den och allt blir fulländat. Jag tackar Charlie för goda råd och hemresan känns inte lika jobbig längre. Charlie avslutar med att säga: Synd att du inte kan fiska eftermiddagen, det är superläge nu. Han hade rätt, det togs fem springers på vår sträcka efter att jag åkte den eftermiddagen.”

av Andreas Möller-Nygårds

157 springers landades under första veckan och de fångades från Lower Dee’s Kingcausie (5 st.) längst ner nära Aberdeen, till Monaltrie and Lower Invercauld (1 st.) i Upper Dee.

Årets hittills största springer tog redan på premiären av Gary Webster på ljuvliga Park i Middle Dee och vägde fina 25 lb. Som tack för den prestationen fick han ett pris i form av en flugask med en blandning av flugor donerad av Gillien Sean Stanton på Ballogie.
Fisket påverkades inte alls lika mycket som i Tweed av ovädret som slog in över Skottland och det rapporterades fint fiske hela veckan

Fångster från veckan som slutade den 5 februari:
Kingcausie 5, Altries and Lower Drum 6, Middle Drum 3, Upper Drum and Lower Durris 14, Tilbouries 2, Park 30, Lower Crathes and W Durris 12, Crathes 6, Invery 7, Lower Blackhall 2, Little Blackhall and Inchmarlo 21, Cairnton 7, Woodend 4, Commonty 1, Ballogie 9, Kincardine 5, Carlogie 2, Birse 2, Aboyne Water 1, Monaltrie and Lower Invercauld 1.

River Tay

Best Salmon of the week 20lb from Taymount.

Jim Ferrie with a superb 18 pound spring Salmon from the Cathedral stream.

River tay som har varit öppen sen den 15 februari har haft ett ganska bra inledning på året. En anledning var att Tay hade en hysterisk floom 14-16 januari då den var uppe på 16 ft över normal avttenstånd. Detta gjorde att det fanns fisk över stort sett hela systemet under slutet på januari. Början på februari fiskade bra på Lower och middle beats meddans det var sämre på de övre beatsen. Men med högre vatten senaste dagarna och en temperatur stegring till 2 grader kommer garanterat de övre delarna att meddela fångster igen.

13 springers rapporterades förra veckan med en topp på 21 lb som landades på Dunkeld House och en 20 lb landades på Taymount. Det finns fortfarande ett stort antal laxar i älven från en sen stigning i slutet av året, vilket ibland gör identifieringen väldigt svår. Samma problem som Jonas upplevde i Tweed gällandes springers VS baggots.

Stan Baird 14lb sea liced springer from the Newtyle Beat 25th Jan.

An 11-pound beauty landed by Dougie Owen from Plymouth on Saturday 28th August at Benchil beat just below Stanley.

Dessa laxar ska hanteras ytterst varsamt precis som med springers för att säkerställa deras överlevnad och förhoppningsvis gör det möjligt för dem att leka.

På älvens nedre delar fångades förra veckan 9 springers. Den största denna veckan var en 20 lb skönhet från Taymount som fångades från båt på en Kynoch av Mike Mugglestone. Perth. Jim McKay hade en minnesvärd dag på Stobhall och landade 2 springers på 8 och 9 lb från båt med Ghillien Bob Campbell. Burnmouth rapporterade 4 landade fiskar på tisdagen också.
Den mellersta älven rapporterade 4 fiskar som också omfattade de största springern för säsongen hittills. En härlig 21 lb springer fick Simon Furniss på en av Dunkeld House beats. Newtyle fortsatte en bra start på säsongen med ytterligare 2 springers förra veckan.

Fångster veckan som avslutades den 5 februari:
Upper Scone 1, Burnmouth 4, Stobhall 2, Taymount 1, Ballathie 1, Lower and Upper Islamouth 1, Newtyle 2, Dunkeld House 1.
Totalt: 13 springers med den största från Dunkeld House på mäktiga 21 lbs.

Jag har inte hittat mer information om älvar som är igång i år. På västkusten har ingenting rapporterats ännu och likaså i norr. Många av dom älvarna öppnar inte förrän senare så ni får hålla till godo med detta från de stora östkustälvarna.

Fish the fly high where ever your rod will lead you.. / Tony

Jim Ferrie with a superb 18 pound spring Salmon from the Cathedral stream.