Magnus Klintheim njuter av utsikten

Publicerar en artikel jag skrev för FishEco och deras utmärkta MagazineFishEco som publicerades mars i år. För er som ännu ej har fiskat i Skottland så försök att planera nästa resa dit… Kan varmt rekommenderas! / Mattias

Vad vore väl en dag på slottet? Eller åtminstone på dess ägor? Välklippta gräsmattor i kontrast med stenmurar och gröna parkbänkar längs älvkanten. För att på nästa beat skifta natur och ha rullstensstränder kantat av tistelbeklädda träd. Koltrastens sång, krispigt fräsch vårluft och en 12-årig på hyllan i stenhuset. Som hämtat ur den bästa saga. En saga som visst kan bli sann.

Raymonds första dag i Dee

Ända sedan jag var liten spinnfiskegrabb har jag hör talas om flugfiske i Skottland, något som för mig bara har varit en dröm innan. Tänkte att det bara var de förmögna som fiskade där och att flugfiska över huvud taget var väldigt avlägset för mig. Körde på med mitt spinnfiskeri tills jag för 12 år sedan, av en händelse, träffade Jonas Runnberg; fiske- och skaldjurskock och numera flugfiskemink. Han tog med mig på några flugfisketurer, och vips var jag fast. Det bästa jag har gjort i hela mitt liv. För 5 år sedan startade vi ett företag ihop: fiskeresor.nu. Detta för att kunna jobba med det bästa vi vet…

Jonas och Kent Håkansson, fiskeförvaltare vid Ems Herrgård (Emån), hade då åkt till Skottland sedan några år tillbaka, och var lyriska över hur underbara laxälvar där fanns. Dee, Spey och Tweed hörde till deras favoriter, och över en whisky frågade jag lite försiktigt om det fanns någon chans att få följa med. Många veckor senare frågade de om jag ville hänga med till premiären i Tweed och ni tror väl inte jag tvekade? Detta var för 6 år sedan och sedan dess har jag återkommit till Skottland minst 2 gånger varje år.

Att möta våren i Skottland är kanske den härligaste upplevelse man som flugfiskare kan uppleva. Förutom tweedpremiären åker vi till Dee varje år i månadsskiftet mars/april, och då är våren oftast längre kommen än i Sverige. Fågelkvitter strömmar från varenda trädkrona, utslagna påskliljor markerar de bästa huggplatserna och Dee rinner majestätiskt fram någonstans emellan. Det riktigt luktar lax i varenda ström! Att starta säsongen innan laxarna ens kommit på tanken att lämna Atlanten för att simma till Sverige känns helt fantastiskt.

Känslan att flugfiska i Skottland, flugfiskets hemland, är helt annorlunda än fisket i Norden. Du står i flugfiskets Eden och njuter av varenda sekund.

Jag fiskar Stone pool, Aboyne Water

En av de stora fördelarna med Skottland är att de flesta sträckorna man fiskar är så pass långa så man inte fiskar en pool två gånger. Det tar oftast en hel dag att fiska igenom hela sträckan. Varje ”beat” har en ghillie (fiskeguide) som jobbar heltid på sträckan och känner till varenda sten och var man skall fiska på olika vattennivåer. Han bär gärna ditt spö och knyter på flugan om du vill. Man är väldigt få personer per beat, vilket gör att man ibland inte ser någon annan än sin ghillie på hela dagen.

Första gången jag kom till Dee gjorde jag tre kast, sedan drog det på ordentligt i andra änden av linan. Min första deelax, eller springer som de tidigt stigande laxarna kallas, var ett faktum! Cirka 7,5 kg vägde den, och det är fortfarande personbästa i Skottland. Den fick jag på S1/S2-lina, för övrigt den tyngsta linan jag någonsin använt i Skottland. Fördelen med Tweed och Dee är att de är så grunda och flugan fiskar därför perfekt i nästan hela älven. Flytlina, eller hoover med sjunkspets, är det vi fiskar till 90% med.

Vädret kan vid denna tid variera mycket, ena dagen är det snöstorm och nollgradigt, för att nästa bli blå himmel och 15 grader i skuggan. Detta är lite av tjusningen med att möta våren i Skottland, alla årstiderna på en vecka.

Flugorna vi använder så här tidigt är oftast tunt bundna Dee monkeys; antingen svart/gul eller svart/orange på dagen. En annan favorit är Cascade. Storleken varierar lite men medelstorleken är ca 7 cm på flugorna vi använder. På kvällen gäller Sunray shadows eller lite större flugor än på dagen. Bästa fisket brukar vara på kvällen när man är mycket mör i kroppen efter en heldag. Så det gäller att spara på krafterna!

Ola fick en trippel denna dag på Banchory, Denna ca 9 kg

Så om du nästa år skall planera en fiskeresa, ta då med Skottland i dina planer. Väljer du mellan en bra sträcka i Norge och Skottland är det ungefär samma pengar. Antingen kan du åka själv, till en sträcka som kanske inte är den bästa, eller så kan du åka med ett Fiskereseföretag. De har oftast lite bättre sträckor som annars är svåra att få tag på som man roterar mellan. Har man tur prickar man in laxsteget rätt i rotationen och fångar fisk varje dag. Vi på fiskeresor.nu har arrangerat resor till Skottland sedan 2007 och har ett väl fungerande koncept och sträckor. Så är du sugen på att möta våren i Skottland, tveka inte att höra av dig! /Mattias

Läs våra tidigare bloggningar från Skottland

2010 Dee
2011 Dee
2012 Dee
2012 Höst dee

2011 Tweed
2012 Tweed
2012 Tweed (Maj)

Potarch bridge