Mattias summerar 2017

Sitter i min flickvän Amandas föräldrahem i Påskallavik och har varit här i 4 dagar. Vi har ätit gott, tränat, gått underbara promenader varje dag längs Emån och fiskesuget har växt oerhört under denna vistelse. På natten sover jag i Amandas pappa Pelles fiskerum och det innebär att fiskesuget späs på även när jag sover. Det har bidragit till att jag tänker tillbaka på mitt gångna fiskeår och tänkte sammanfatta det kortfattat här i 2 delar. Det mesta finns ju redan bloggat och länkar finns till respektive bloggning. Andra delen kommer i början av 2018.

Del 1. Jan – april handlar mest om Skottland och några dagar Mörrum.

Del 2. Maj – september, d.v.s. 4 veckor i Naeröy och Laerdal, Orkla 2 veckor och Stjördal 1 vecka samt lite Mörrum.

Februari. Tweed

Vi åkte som vanligt till premiären i Tweed och fiskade på 3 sträckor i år. Ladykirk, L. Birgham och avslutade på Floors. I år åkte våra vänner Thrond, Per, Lasse och Magnus med och skulle pröva lyckan med mig och Jonas. Det började trögt men blev lite bättre i slutet. Vi landade massvis med kelt som vanligt och Magnus, Per och Lasse lyckades med konststycket att landa varsin springer första gången de var på premiärfiske i Tweed! Grymt jobbat! Det är underbart att starta laxsäsongen i Skottland så tidigt. Vi bloggade därifrån och för er som vill läsa så klicka på denna länken: Tweed2017

2018 åker grabbarna med igen men då kommer vi pröva River Speys premiärfiske som startar 12 februari. Det blir 1 veckas fiske på Orton + 2 sträckor till. Blir mycket spännande!

Magnus med en magnifik springer

Glada gossar

Lasse med springer

Mars

Mörrum stod som vanligt på agendan och jag och Jonas fiskade blänkarpremiären än en gång. I år var det lite trögare men vi fick några blänkare och en regnbåge. Sammanlagt kom det upp ett 25- tal fiskar den dagen.

Några dagar senare arrangerade vi fiskeresor.nu:s första resa 2017 i Mörrum. Det var ett grymt trevligt gäng med stor kunskap och fiskarglädje. Jag fick förhinder hemma så Jonas son Robin hängde med istället. Vi har nog aldrig haft ett så intensivt fiskande gäng. Trots svåra förhållanden så låg de i som illrar, och detta gav också resultat på flera håll. Vi tog 13 fiskar på dessa 2 dagar och det måste man säga var mycket väl godkänt, och välförtjänt så klart.

Läs bloggning här: Premiärdagar i Mörrum

Göran var lycklig

Robin med en fin blänkare

Leif var tillbaka i Mörrum

April

I April var vi tillbaka i Skottland igen och i år körde vi som förra året Dee och Spey, fast i omvänd ordning med Dee v. 14 och Spey v. 15.

Dee

Dee var ganska trög och jag och Jonas kammade noll, tappade några fina fiskar, fick några kelts, men några av de andra grabbarna fångade även några springers. Boendet var luxuöst, Dess lodge inkl all mat och varsitt rum. Vi fiskade på fina sträckor: Dess, Crathes, Birse, Aboyne water och Park. Vår stammis Claes blev toprod med 2 riktigt fina springers på 85 och 89 cm från Crathes och Dess.

Hela bloggningen här: Dee2017.

Spey

Både jag och Jonas kom till Spey med 2 veckor i Skottland utan springer så vi var mycket sugna på stålblankt silver när vi körde ner för den whiskydoftande Speydalen. I år hade vi hyrt fina sträckor som Orton, Knockando och W. Elchies. Boendet var återigen i jättelodgen Garbity lodge där vi trivs mycket bra.

Jonas var först ut med att fånga springer i den kända poolen Cairnty och på Orton fångades det springer i stort sett varje dag. Den bästa dagen kom det upp 7 springers.

Jonas fick vår hittills största springer på Knockando, en fantastisk fisk på ca 11 kg, här skriver han om den:

Jag, Calle, J-J och Thierry skulle fiska denna, vår högst belägna sträcka under denna fantastiska dag. Vi lottade hur vi skulle starta och till slut hamnade jag på den allra nedersta poolen. Jag började fiska med en ganska stor fluga och med kort lina eftersom jag tyckte det var rätt kallt, och strömmen var ganska snabb. Efter kanske 20 meter slog strömmen av på farten och jag bytte direkt till en ca 5 cm men tunn Ronkenfly.

I slutet av poolen gick det ut en liten stenpir. Jag stod precis utanför den, strömmen var perfekt och jag kunde med hjälp av, (och detta är inget smörande, prova så får ni se!) Tellis grymma lina smeka ut ett extremt långt kast med perfekt presentation hela vägen över till andra sidan. (Du får passa dig Tellis, kanske det blir en utmaning om titeln när du gör så långkastande linor..) Flugan landade perfekt uppströms en stor sten, den gick sedan in under och ut i bakvattnet. När flugan vandrat ut kanske en meter från stenen lååångt där ute så stramade det till i linan. Jag lyfte spöet och det var stumt, ett tungt gung besvarade min fråga och jag svindlade en stund då jag förstod att det ännu en gång var fisk på första repan på morgonen. Fisken gick sakta uppströms och jag förstod att detta var en bättre fisk. Den stannade och stod helt stilla en stund, jag pressade lite mer och den svarade med två sjukt tunga gungningar. Fy faan sa jag högt, den här kan vara riktigt stor!

Fighten som sedan följde kan jag inte riktigt beskriva i ord. Den var helt galen stundtals eftersom poolen var väldigt grund. Fisken rusade ursinnigt ca 40 m uppströms och linan fastnade i vattnet lika långt nedströms. Jag lyfte och ryckte linan med spöet samtidigt som jag sprang uppströms på de såphala stenarna. När jag väl kom jämsides med fisken så tvärvände den och rusade ned till där den högg från början. Detta upprepades och jag kämpade verkligen för att hålla linan fri från alla lömska stenar i denna pool.

Jag skulle kunna skriva en novell om detta men känner att det räcker nu. Efter massa försök att beacha denna drottning av älven så fick jag henne till slut att ligga still på sida på ett litet grusöra i älven. Jag skrek rakt ut när jag såg hur stor hon var, och jag kunde inte förmå mig själv att göra fler kast denna underbara dag. Dagen avslutades i badkaret med en whisky just från sträckans egna destilleri.

I år blir det 2 veckor i Spey och det finns 2 platser kvar v. 15  och 3 platser v. 14. så är ni sugna så hör av er.

Bloggning från förra året: Spey 2017

Del 2. Maj-September kommer efter nyår.

Markus med en fantastisk fisk!

Calle med fisk som vanligt

13 lbs

Del 2. Maj – September kommer snart.