Foto: Skärmdump

Precis efter att ha sett Uppdrag granskning  på SVT där de på ett mycket bra sätt synar den svenska laxpolitiken med Eskil Erlandsson i spetsen slår jag över till fiskedrag på Tv4 plus. Där åker Mikael Odell ut till en laxodling för att göra ett reportage. Bra tänker jag, då kanske han ställa dem mot väggen och belysa den negativa miljöpåverkan som laxodling medför. Men NEJ, istället gör han GLÄDJESKUTT i laxodlingen och tycker det är underbart att vara där. Han säger att tack vare laxodlingarna sparar man på de naturliga bestånden! Istället för att upplysa tittarna att laxodlingarna är ett av de största hoten mot vildlaxens framtid, genom spridning av parasiter och sjukdomar så glorifierar han laxodlingarna! Han avslutar inslaget med att laga till och äta den färgämnesstinna stackars laxen. Istället för att se lite roliga drillningar, bli sugen på fiske nu när värsta höstmörkret är här så blir jag riktigt upprörd och förbannad på detta så kallade ”fiskeprogram”. Antingen får han pengar från odlingsindustrin för inslaget eller så vet han inte bättre. Att sända ett sådant inslag för sportfiskare är som att ta med djävulen in i kyrkan. Om han nu får pengar får vi (eller ej) för hans skull tro att det är värt det, för efter detta borde ingen riktig sportfiskare ta honom på allvar och det borde vara svårt för honom att sälja sina program. I eftertexterna tackar de fiskodlingsföretaget.

På facebook uppmärksammade Henrik Wallberg detta direkt och anmälde programmet till myndigheten granskningsnämnden och publikombudsmannen  på tv 4.

Från fiskedrags facebookssida, klicka på bilden för att själv kommentera på deras facebook.

Parallellt med detta pågår debatten på facebook, twitter och bland folk i övrigt kring Eskil Erlandssons medverkande och tragiska kommentarer i Uppdrag granskning. De har lagt ut några fler klipp på deras facebooksida. Se hela programmet HÄR

Från Eskils facebooksida. Klicka på bilden för att själv kommentera

Så nu uppmanar jag er gott folk att även ni slå näven i bordet sätta stopp för folk med sneda verklighetsuppfattningar samt bidra till olika organisationer som främjar laxen.

1. Skicka brev till Eskil Erlandsson på Fiskejournalens sida HÄR

2. Skicka anmälningar till myndigheten granskningsnämnden och publikombudsmannen  på tv 4 angående programmet fiskedrag.

3. Bli medlem i Älvräddarna, och / eller köp något på deras webshop.

4. Donera pengar til NASF

5. Hjälp till att sprida budskapet på Facebook genom att gilla/dela olika inlägg som vill laxen väl.

6. Gå in på olika organisationer på facebook (tv4 , Eskil Erlandsson m.m.) och skriv vad ni tycker.

7. Upplys era nära och kära om problemet.

8. Alla ni som har fiskebloggar: Sprid detta genom era bloggar!

9. Har ni mer förslag vad man kan göra så skriv en kommentar om detta på vår facebooksida

För er som vill lära er mer om detta:

Naturskyddsföreningen
NASF1

NASF2

Film: Farmed salmon: Unhealthy and unsustainable

/Mattias