Min midsommarlax..          foto Carl-Johan
Säveån 21 juni 2009 kl. 07.10
Jaaa.. Då har vi alla bloggare fått lax i år.
Jag hade redan igår e.m. kollat med min dotter och fått klartecken om det var okej att jag stack iväg mitt i natten till Säveån när hon sov. 22.30 igår kväll tittade jag på vattennivån på nätet och den visade 20.8 kubik och jag som satt o drack vin. Sista glaset blev stående och istället bums i säng och upp 03.00. Kom till Holmen höljan vid ca 03.45 och där var en och fiskade dickson redan. Han hade sett en fisk precis när han kom och fiskade på den. Vattnet hade sjunkit men håll nog goda 10 -11 kubik ändå. Jag fiskade mig igenom holmen där jag såg en mellanlax hoppa och sen vattenmätaren utan att se någonting. Vattnet hade nu sjunkit till blygsamma 6-8 kubik och jag åkte och köpte lite kaffe och en macka i Partille. Tillbaka igen vid ån var jag ensam igen, och vattnet var nu ännu lägre så jag satte på en ny tafs och en fluga i oranga färger i änden på spö’t. Precis i djupkanten tar laxen flugan och hon är helt sjövild.. Hon far genom höljan och är mer över än under ytan i 2 varv innan hon sansar ner sig en stund. Allt gick så fort i början så jag han aldrig bli orolig och nu efter dom ruscherna kände jag att detta blir nog bra då hon förmodligen sitter klockrent och fått rusa av sig. 15 min tar det nog för hon är stark och jag var ensam, innan hon lägger sidan till och låter min hand  greppa stjärtspolen. Åhhh.. hon är så stor och så tung och i väldigt fin kondition. Vid första anblicken trodde jag på 10-11kg men när jag lade henne bredvid mitt spö som är märkt såg jag att hon var lite dryga 90 cm, men hon är tjock. En glädjebubbla i magen sprider sig och hela jag skakar av glädje. Vild och vacker och nu är hon min…

2 minuter på land taget med mobilen..
Vågen drar sig nästan till 10 och stannar på 9.8 kilo och det är ett personligt Säveå och Atlantlax rekord.
Ensam vid ån och jag vill ha bilder så jag fick stanna en stund innan Carl-Johan kommer förbi med sin hund och hjälper till att föreviga denna glada laxfiskare med sitt åtråvärda midsommarbyte. Tack C-J för fotograferingen!!
Nu ska jag strax återvända till min kära å men inte för att fiska, utan för en promenad och tjejerna ska med och bada i Mannered. Hoppas ingen fiskekollega kommer förbi, för då får jag väl höra det framöver.

Fish the fly high where ever your rod will lead you / Tony

* 6 Comments