Hemma igen efter en härlig vecka i Skottland och river Dee tillsammans med min dotter. Här på hemmaplan händer det ganska mycket nu när våren är på antågande. Öringpremiären var medan vi var borta men havet lockade ut mig i söndags och jag fick en blank o välmatad öring i skymningen på 47 cm som blev middag igår kväll med kokt potatis och hollandeisesås…mumsigt värre!!!

Men nu har laxfrossan tagit tag i själen och man sitter och planerar vilka åar som känns heta för tillfället.

Vi börjar naturligtvis i Skottland där nu älvarna sakterliga börjar få lite högre temperaturer i vattnen och fisket bara blir bättre och bättre för varje vecka som går. Men samtidigt så stiger priserna också och under primetime i maj är det nästan inte att tänka på fiske “over there”. Men än så länge finns det möjligheter att besöka laxfisket vagga men de lediga spöna som finns försvinner fort.  Men vad vi ofta missar men som några nya danska vänner faktiskt upplyste om finns det riktigt bra fiske bara några timmar bort från Göteborg. Västerut!!!

Skjern å som hade premiär i 1 april har redan första veckan landat 34 silverblanka torpeder med en topp på 11.3 kg och borta på Jylland finns det flera åar med potensial för vår fisket efter nystigen lax. Här ett urklipp som kom med mailen nu på morgonen från spöbyggaren och laxfiskaren Michael Koch Jensen, som jag fick nöjet att lära känna förra veckan i Skottland..

“Ang Skjern, er det jo flere fine elvar innom bare få mil. Til eks finns jo Varde å med lax, Storå med lax og Karup å med store havsøringar (flere på 10kg och dom kommar nu i Maj) så det kan fint bli en hel vecka med gott fiske. Alle disse elvar liggar i midt-vest Jylland. I ØstJylland har vi Gudenåen som gir rundt 10 ton laxar varja år. / Michael”

Vad säger man om detta??  Jag vill dit och helst nu!!!!

I sverige och framför allt här på västkusten är det Lagan och sen Ätran som lockar oss till sökandet efter aprillaxar. I Ätran var det Karl-Anders Johansson från Falkenberg som blev den lycklige att fånga årets första på premiärdagen 1 april. Laxen som var 95 cm och vägde 8.2 kilo togs på spinnspö och så även årets 2:a lax som togs den 3 april och vägde 7.1 kilo. Så alla ni flugfiskare rulla in i Halland och bli den som fångar årets första flugfångade lax i Ätran. Lagan verkar också kommit igång med några laxar fångade men enligt fångsrapporten ingen över 10-strecket ännu. Dock en fin stigning av mycket blank öring. Sen är det nog Viskan som borde ge ifrån sig någon tidig lax i år men i den ån är vattenföringen avgörande när dom första kommer upp i ån. I många av våra västkustälvar gäller det att ha koll på havsvattenståndet i mynningen för att kunna räkna ut när laxen kommer in emot mynningen och sedan letar sig vidare upp emot sina lekområden. Chansen att fånga en aprillax är liten och många hoppar över denna månad helt och hållet men för er som fortfarande har laxfisk premiären kvar så varför inte.. Har man ingen brådska så har vi det underbara havsöringsfisket att njuta av i 3-4 veckor till innan man på allvar hoppar ner i en älv med vadarna…

Men oavsett när man ska fiska är det hög tid att sträcka ut era linor som legat ihop snurrade över vintern och kanske inhandla lite nytt tafsmaterial. Se till att ni har nya skarpa krokar på era tuber när ni kommer till vattnet och inte som jag i Skottland som glömde de nyinköpta krokarna hemma i gbg.. Jag vet själv vilken kontroll jag har på allting över vintern.. huller om buller på allting men ändå på samma ställe vilket i sig förenklar det hela men som borde kunna vara mycket bättre.

Nu avslutar jag denna sammanfattning över det tidiga laxfisket och hoppas att Jonas o Mattias bloggning från Dee gett er samma sug efter silver som vi har för tillfället..

Fish the fly high / Tony