Det var de första orden jag hörde av samtalet…

1379979_10152919952960466_224266191613950350_n

Joakim med den fina karpen.

 

 

Men vi backar upp det lite..

I somras ringde min gode vän Benny mig med andan i halsen. -Jag har fått en jättekarp!! skrek han i luren och bubblade av glädje. En sådan där fiskeglädje som man sällan upplever, men som troligtvis alla som sportfiskar någon gång har upplevt. Och lite då och då så får vi även på senare år uppleva det igen. Man riktigt kan höra hur adrenalinet sprutar i kroppen och endorfinerna kickar som ett gigantiskt lyckopiller. Ungefär som ett barn på Julafton som faktiskt fick det där Abumaticsetet som han/hon önskat sig.

Benny har fiskat en hel del Karp, och också lyckats mycket bra. Stora fiskar har det blivit. Men det här var något extra, något man sällan lyckas med i detta fiske. För ett par år sedan började han och hans kompis Joakim fiska på en plats som var relativ outforskad. De hittade Karp och stora fiskar. Jag fick lite info då och då av Benny, och knep så klart igen om var de höll hus. De hade tänkt att göra en artikel om fisket och i denna samtidigt avslöja var de hade sitt fina fiske. Deras artikel kommer snart ut, och vi hoppas på att få lägga upp den här på fiskebloggen. Det som gör fisket på denna plats så speciellt är tydligen att de flesta av Karparna har aldrig fångats tidigare…Och detta har Karpfiskare stenkoll på kan jag lova. Fångar man en Karp och lägger upp en bild på den så får man genast massa grattis samt bilder på andra med samma fisk från några år tillbaka. Vilket gör denna form av fiske ganska unikt. Man döper fiskarna och fångar dem under många år framöver. De har väldigt speciella teckningar på kroppen och är genom sina fjällsättningar ganska enkla att urskilja. I detta fallet handlar det om Spegelkarp.

Hur som helst så hade Benny lyckats fånga en fisk som de aldrig tidigare hört talas om, en helt ofångad spegelkarp på hela 15,7kg. En fantastisk fisk som vuxit sig så stor och tung på naturlig väg, och inte blivit fullproppad med boillies år efter år. Detta var väldigt speciellt och grabbarna gladdes åt att ha hittat ett så fantastiskt vatten. Under senare del av året så fångade även Joakim fisken, som då var efter lek och vägde något mindre.

Men så kom då en tråkig nyhet ut på nätet i Oktober, någon hade fångat en jättekarp i vallgraven i Göteborg. Jag vet inte vem som var fångstmannen, men han valde att ta upp denna stora fisk. Det är fruktansvärt tråkigt att det gick så här med en så fantastisk fisk, som dessa killar såg fram mot att följa många år framöver…En karp kan bli runt 50 år gammal. Nu är det väl så att det handlar om okunskap och dålig information vid fiskevattnet, men när jag pratade med killarna så är det sorg man hör i tonen. Man får hoppas att detta blivit så pass uppmärksammat så att de flesta som går där och fiskar lärt sig att det är totalt förbjudet att ta upp och döda Karp i Sverige.

Snart spöböj igen….Jonas